Fra Lødingen til Royal Navy

Som liten drømte Dag Barøy fra lille Lødingen om en karriere på havet. I dag planlegger han operasjoner og øvelser for britiske Royal Navy.

​Det er ikke mange forunt å jobbe i kongens klær i utlandet. 41-åringen fra Nordland er én av dem. Han har vært i både USA, Storbritannia og Bahrain i løpet av sin karriere i Sjøforsvaret.  

– Å få muligheten til å arbeide og bo i forskjellige land er noe av det beste med jobben. Jeg har også fått venner over hele verden, sier Dag Barøy.

Han er i skrivende stund tilbake i Storbritannia etter nylig å ha vært på deployering til Bahrain i Persiabukta. Og selv om det hele startet som vernepliktig i Hæren på Evjemoen, hadde Barøy allerede som ung gutt satt seg som mål om å jobbe til sjøs i fremtiden.


– Jeg har sjøfolk i hele familien og ønsket å jobbe på havet, forteller Barøy, som etter førstegangstjenesten var geværmann i Modrica i Bosnia-Hercegovina. 

Etter tiden på Balkan bar turen videre til høyskole for nautikkstudier, før han søkte seg til Sjøkrigsskolen. Deretter ventet 13 år i ubåtvåpenet, før stabsskolen ved US Naval War College i Newport i Rhode Island i 2017.

Rettes av sønnene

Året etter flyttet Barøy til Portsmouth i Storbritannia. Der jobber han nå for Royal Navy, den britiske marinen.

Dag Barøy tjenestegjør i britiske Royal Navy. Foto: Privat

Barøy arbeider i N5-seksjonen for Commander United Kingdom Strike Force, hvor han planlegger og gjennomfører operasjoner og øvelser. Samtidig er han Norges liaisonoffiser til Storbritannias marine.

– Det er en tidvis krevende og hektisk jobb med deltagelse på mange øvelser og operasjoner, både i regi av Royal Navy og allierte, sier Barøy.

Da 41-åringen sommeren 2018 reiste til Storbritannia, tok han samtidig – i likhet med USA-oppholdet – med seg familien på flyttelasset. Han har to sønner, Alrik (9) og Iver (5), som begge går på engelsk skole, har mange venner og trives veldig godt i Portsmouth. Kona Marlen har også funnet seg godt til rette på Englands sørkyst.

– Engelsken til sønnene mine begynner å bli bedre enn min, og det hender stadig oftere at de retter på meg, ler Barøy.

marine med globale interesser

I staben Barøy jobber i, er det drøyt 100 personer fra sju forskjellige land, hvor alle forsvarsgrener er representert. Som en deployerbar stab, står samtlige på fem dagers beredskap og kan bli sendt hvor som helst i verden for å ivareta Storbritannias interesser.

– En slik styrke vil gjerne bestå av mange forskjellige fartøystyper og kanskje flere nasjoner, noe som gjør jobben ekstra interessant fordi vi får jobbe med forskjellige mennesker og mariner, sier Barøy.

Å jobbe for den britiske marinen har han opplevd som svært spennende.

– Det jeg liker med Royal Navy, er at det er en stor marine med globale interesser. Derfor fokuserer vi også på områder langt unna Norge og Nord-Europa, som er veldig lærerikt for meg, sier tobarnsfaren.

 

 

aktuelt_2497_fraloedingentilroyalaktuelt_2497_fraloedingentilroyalhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=21194/media/PubImages/barøy 10.jpeg


Kontraterror i Midtøsten

Lærerikt var det også i Bahrain, hvor Barøy i høst var deployert sammen med Royal Navy. 

Der fikk han blant annet komme tett på begivenhetene ved Hormuzstredet, hvor det i sommer var spenninger etter at Iran angivelig skal ha stått bak flere sabotasjeangrep på oljetankere. Men mannen fra Lødingen hadde andre arbeidsoppgaver i løpet av sin tid i Midtøsten. 

– Mitt hovedfokus var kontraterror, sier Barøy og forteller om jobben for den amerikanskledede koalisjonen Combined Maritime Forces. Der ledet Royal Navy CTF 150, én av tre underlagte staber, som fokuserer på å hindre at terrororganisasjoner skaffer seg inntekter fra smugling av narkotika og våpen. 

Styrken tok form etter terrorangrepene i USA 11. september 2001.

50 tonn hasj og heroin

– Koalisjonen skal møte trusler fra ikke-statlige aktører i det maritime domenet som kan true medlemslandene. For CTF 150 dreier dette seg i hovedsak om å stanse smugling av narkotika, illegale våpen og ulovlig kull som brukes til å finansiere terrorvirksomhet, forteller 41-åringen.

Beslagene skjer ved at fartøy blir avgitt til koalisjonen av nasjonale myndigheter. Deretter får fartøyene oppdrag basert på etterretning og hvor det er størst sannsynlighet for beslag.

 

 

aktuelt_2497_fraloedingentilroyalaktuelt_2497_fraloedingentilroyalhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=21177Barøy sammen med kollegaer fra Oman, Pakistan og Saint Vincent og Grenadinene. Foto: Privat/media/PubImages/barøy 9.jpg


I skrivende stund har CTF 150 beslaglagt mer enn 48 tonn hasj, 2 tonn heroin og 130 kilo metamfetamin i 2019.

– Det var veldig motiverende for hele staben da det første beslaget ble gjort. Da satt vi igjen med en følelse av å ha bidratt, minnes Barøy.

– I tillegg til å redusere inntekten til terrororganisasjoner, hindrer vi også at narkotikaen havner i Europa. Og kanskje til og med på gatene hjemme i Norge?

Familien stortrives

Tilbake i Storbritannia går det ofte i lange arbeidsdager og mye reising. Da er det ekstra godt å tilbringe tid med familien.

– I rolige perioder prøver vi å se oss rundt om i landet, sier Barøy, som fikk sine to sønner og kona på besøk i Bahrain.

– Hva har høydepunktet vært? 

– Det er tilfredsstillende å jobbe i et annet land, for en annen marine, og likevel kunne bidra i planleggingen og prosessene som foregår på jobb. Men det største høydepunktet er egentlig at vi som familie trives veldig godt i Portsmouth. Så lenge familien har det bra er det lett å trives og ha det hyggelig på jobb, sier Dag Barøy og fortsetter:

– Å jobbe og bo i andre land har vært en unik mulighet for oss. Det gir oss sjansen til å prøve noe nytt, barna lærer et annet språk, og vi møter mange mennesker fra andre land vi ellers aldri ville blitt kjent med.

Reising og fotball

Sammen har familien Barøy reist mye rundt om i Storbritannia. 

– Det er mye å oppleve. Det er også mye historie her i området. Royal Navy har vært her siden 1194, sier familiefaren. 

– Litt fotball har det også blitt, smiler Barøy. 

Mer reising og fotball på øyriket blir det nok, men ikke i overskuelig fremtid. 

– Selv om vi trives veldig godt i her, kommer vi ikke til å etablere oss her. Turen går nok hjem til Norge i 2022, forteller Barøy. 

Men et utenlandseventyr er alltid rett rundt hjørnet.

– Vi ser ikke bort fra å reise ut igjen, smiler han.

Publisert 16. januar 2020 13:18. | Sist oppdatert 17. januar 2020 15:25.