aktuelt_1875_fullblodsredningaktuelt_1875_fullblodsredninghttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=4070En fullblods redningSåkalt fullblod kan redde enda flere soldater på slagmarken. Norge leder an i testingen, og nå følger flere land etter./media/PubImages/201908CBH_ 20170807CB__6.jpg

En fullblods redning

Såkalt fullblod kan redde enda flere soldater på slagmarken. Norge leder an i testingen, og nå følger flere land etter.

​Tekst: Anders Fjellestad   Foto: Forsvaret

En irakisk soldat fraktes i hui og hast til det norske kirurgiske teamet i Anbar-provinsen, vest i Irak. Soldaten er blitt såret i den pågående kampen mot terrororganisasjonen ISIL, og han har mistet mye blod. Situasjonen er kritisk, men det norske sanitetspersonellet vet råd. Over høyttaleranlegget ber de soldatene i leiren om å donere blod, og like etter kommer 40 koalisjonssoldater. Den hardt sårede soldaten overlever takket være 13 liter blod – inkludert blod fra seks soldater og fullblodet fra Norge.

REDDER FLERE
Tidligere ville den irakiske soldaten ha fått tilført en blanding av røde blodceller og plasma i tillegg til klare væsker som saltvann. Men den norske enheten i Irak bruker fullblod, som er ikke-prosessert blod fra Norge. Fullblodet inneholder alle blodets bestanddeler, også de viktige blodplatene.

Av soldatene som dør i krig, dør hele 90 prosent før de kommer til en kirurg. Flere av dem kunne ha overlevd, om de hadde fått tilført fullblod på vei til sykehus.

– I snart 40 år har vi brukt saltvann og andre klare væsker i fasen før den skadde når kirurgisk behandling. Det finnes ingen god dokumentasjon på at dette bedrer overlevelsen sammenlignet med å tilføre det som egentlig er tapt: nemlig blod, sier Geir Strandenes, Forsvarets overlege i anestesi.

Han var tidligere lege i Marinejegerkommandoen og har vært ledende i arbeidet med å utvikle det nye blodprogrammet Blood Far Forward (BFF). På bakgrunn av dette endret Forsvaret i sommer sin doktrine for behandling av store blødninger. Først skal blødninger primært stanses ved å bruke kompresser og turniké. Er det deretter behov for blodoverføring, skal fullblod brukes dersom det er tilgjengelig.


VANDRENDE BLODBANKER
Løsningen er like enkel som den er genial. Men den er ikke ny. I alle kriger fram til  Vietnamkrigen, var fullblod det vanlige.

– Deretter begynte man å behandle livstruende blødninger med en blanding av røde blodceller og klare væsker som saltvann. Det til tross for at leger allerede under første verdenskrig konkluderte med at saltvann ikke egnet seg som erstatningsvæske ved livstruende blødning, og at blodoverføring var det eneste effektive, forteller Strandenes.

Nå satser altså Forsvaret på fullblod, blant annet i det kirurgiske bidraget i Irak. I samarbeid med blodbanken på Haukeland universitetssykehus har det norske teamet fått etterforsynt 30 liter fullblod.

– Vi kan ikke ta med oss uendelige mengder, derfor bruker vi «vandrende blodbank» i tillegg, sier Strandenes.

Det betyr at soldatene som deltar i operasjonen, donerer blod om det trengs – som i tilfellet med den irakiske soldaten.

Vi kan ikke ta med oss uendelige mengder, derfor bruker vi «vandrende blodbank» i tillegg.

FREMTIDENS PRODUKT
Norge har vært et foregangsland innen bruk av fullblod i strid. Blant annet har Marinejegerkommandoen hatt med seg blod på alle sine utenlandsoppdrag siden 2013. Norske spesialsoldater er også opplært til å tappe blod fra en frisk medsoldat og deretter gi det til livstruende skadd personell. Dessuten har Norge vært en viktig pådriver innen forskning, utdanning og trening på dette området.

– Vi har vært med i fremdriften, og etter hvert har mange tatt etter oss, blant annet amerikanske spesialstyrker. Nå prøver vi å etablere programmet hos de konvensjonelle styrkene også, sier Strandenes.

Blood Far Forward-­prosjektet har vært et samarbeid mellom Blodbanken ved Haukeland, Marinejegerkommandoen, Forsvarets sanitet og US Army Institute of Surgical Research. Nå tror Strandenes at fullblod kan bli fremtidens produkt for å behandle livstruende blødninger – også sivilt.

Det siste året har Forsvarets sanitet hatt et kirurgisk team på plass ved ulike steder i Irak, sist ved et feltsyke­hus ved flybasen Ain al­-Asad i det vestlige Irak. Dermed har Forsvaret testet ut fullblod-konseptet i praksis.

– Vi trenger mer data og dokumentasjon på effekten av dette, men erfaringene fra det kirurgiske teamet i Irak er veldig gode. Kirurgene har selv sett hvor effektiv og enkel bruken er, sier han.

Publisert 1. november 2017 10:51..