aktuelt_2410_gardenigrontaktuelt_2410_gardenigronthttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20339https://youtu.be/w7I0l-bZwhg

Garden i grønt

Hans Majestet Kongens Garde er mer enn det som møter øyet. Pent oppstilte soldater utenfor slottet er en god representasjon for Norge, men Gardens viktigste oppgave skjer i grønt.

September 2019: Det striregner i skogen utenfor Terningmoen. Gradestokken viser under ti grader, mens vannet drypper fra hjelmen og ned foran øynene til Magnus.
 
Menig Magnus Andresen er 20 år gammel, nestlagfører og vaktsoldat i Garden. Han har hatt førstegangstjeneste siden januar, og er blitt godt vant med sin nye hverdag. At det var her han skulle trives, var ikke noe han var helt forberedt på før han kom inn.

 

 

aktuelt_2410_gardenigrontaktuelt_2410_gardenigronthttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20319/media/PubImages/20190904JØ_6788.jpg

 
– Det jeg hørte om Garden før jeg kom inn i Forsvaret, var jo de som snurrer rundt med geværene sine, men jeg visste ikke helt hva de holdt på med. Jeg hørte at de sto veldig mye i ro.

Observerer i det skjulte

Akkurat nå er det alt annet enn «geværsnurring» og stilleståing Magnus holder på med.
 
På Terningmoen står det en liten landsby av fem hus, og gater i mellom. Husene er av grå betong, med stålbeslag foran vinduene. Et par er villaer, et er garasjeanlegg og helt i enden er det en fireetasjers blokk de kaller «hotellet». 

 

Magnus og flere andre soldater ligger i et skogholt et par hundre meter unna byen, og begynner sakte men sikkert å snike seg mot de triste betonghusene. De vil komme seg så nært som mulig før de avslører posisjonen sin.


Mye å lære

Han minnes de første forventningsfulle dagene, på nettopp Terningmoen leir, da han tok sine første skritt som militær i rekruttskolen. Overgangen fra fotballsko til marsjstøvler var brå, og det var mye å lære de første ukene.– Det er mye som skjer på én gang, blant annet det å plutselig få et våpen i hendene. Man funderer jo veldig på det, jeg kan faktisk ta livet av noen med den her. Det var litt skummelt i starten.
 
Våpenregler, hvordan pakke seg klar til strid, kle seg og skape nye relasjoner med andre mennesker. Det var mye nytt å ta innover seg på rekruttskolen, langt utenfor komfortsonen etter videregående.

– Jeg har lært meg selv bedre å kjenne, både på vilje, innsats, hva jeg egentlig orker og at jeg kan gjøre det bedre på ulike ting.

Nå merker ikke Magnus forskjell om han har rifla med seg eller ikke. Akkurat som uniformen, er det noe han bare har på seg når han er i tjeneste. Han pakker sekken klar dagen før og kler seg riktig etter vær og aktivitetsnivå. Han har også kjent på det spesielle båndet han har til medsoldatene sine.
 
– Det er et annet type samhold man får enn de jeg spiller fotball med, det nesten som en liten familie.  
Klar til angrep

Tilbake i skogen begynner ting å skje.
 
– Vi ligger nå og venter på klarsignal til å trekke oss nærmere bygningen laget mitt skal ta.
 
Fra en annen vinkel, et godt stykke opp i en åsside ligger en annen patrulje og holder tett øye med alt som foregår inne i landsbyen. De rapporterer til Magnus og de andre soldatene, som sakte trekker nærmere, helt til de selv har klar skuddlinje mot de første byggene.

 Les mer

 

 

aktuelt_2410_gardenigrontkarriere_2251_førstegangstjeneste1/førstegangstjeneste/media/PubImages/KP4_leirvakt3.jpgFørstegangstjenesteaktuelt_2410_gardenigronthttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7540


– Go? Da drar vi

Magnus får beskjed fra oversersjanten om at laget skal angripe.
 
Sakte men sikkert sniker de seg tettere på bebyggelsen, før de hører et skudd. Da bryter det tilsynelatende kaoset ut og det skytes hurtig fra begge sider. En gruppe med maskingeværskyttere legger tett ild mot landsbyen, mens et par lag fra der Magnus står stormer inn mot det første huset.

– Det er utfordrende med så mange vinkler, fienden kan ligge i forskjellige posisjoner hvor de ser oss, men vi ser ikke dem.


Urbane krigere

Risikoen er mye høyere når man kjemper i urbane strøk. Rundt hvert hjørne kan noe ha barrikadert seg, men Garden går systematisk igjennom alle rom, i alle etasjene oppover. Straks første hus er ryddet, har de et fotfeste i landsbyen, noe som gjør det lettere å bevege seg videre.
 
Ild og bevegelse, sanitet, organisering, samarbeid, alt blir trent på en gang. Det kan være utfordrende for den mest erfarne soldat.
 
– SIBO (strid i bebygd område), det er veldig gøy å øve på når det går men hvis det ikke går så blir det litt ræva stemning. Folk skylder på hverandre, men så prøver vi en gang til, og så får vi det til og da blir det god stemning igjen, ler Magnus.


 
– Vi holder til i Oslo og det er dette som er relevant for oss.
 
Dette er ikke Garden slik Magnus så det for seg. Dette er ikke soldater i stram giv akt utenfor slottet. Dette er Garden som trener på å beskytte Norge.
 
– Akkurat nå liker jeg veldig godt å være i grønt, og det vil jeg fortsette med, avslutter Magnus, som både har søkt 6 måneder ekstra tjeneste, og lagførerskolen videre.
 
– Jeg hadde ingen planer om å fortsette videre, men så ble det dette likevel. Jeg stortrives!

 Les mer om

 

 

aktuelt_2410_gardenigrontfakta_101_hansmajestetkongensg/garden/media/PubImages/_MG_0012.jpgHans Majestet Kongens GardeHver dag, hele året er gardistene i Hans Majestet Kongens Garde på skarp beredskap for kongehuset og hele hovedstaden. aktuelt_2410_gardenigronthttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7484


Publisert 30. september 2019 21:49.. Sist oppdatert 7. oktober 2019 14:00.