Norges første F-35-flygerNorges første F-35-flygerhttp://forsvaret.no/media/Lists/YouTubeVideoList/DispForm.aspx?ID=115https://youtu.be/urkD9eA-60MMorten «Dolby» Hanche blir første nordmann som skal fly et F-35.

Norges førstereisgutt

– Det er et privilegium, og jeg gleder meg, sier Morten Hanche. Om noen uker blir han første nordmann som flyr et F-35.

​​​​​​​En gang i løpet av høsten setter den erfarne jagerflygeren seg bak spakene og tar av med et F-35 ved Luke Air Force Base i Arizona. Det gjør ham historisk som første norske F-35-flyger. For tiden tar Morten «Dolby» Hanche et intensivt overføringskurs ved den amerikanske flybasen. Kurset gjør F-16-flygeren klar for etterfølgeren F-35.

​Snart i lufta

Tidlig i sommer fikk Hanche beskjed om at han blir Norges første F-35-flyger, og flygeren kom til Luke i begynnelsen av september. Etter hektiske og lange dager startet overføringskurset 21. september.

– Jeg har hatt tre dager med undervisning, og i dag har jeg bestått instrumentprøven. Veien videre består av tre uker med mye teori for å lære alle flysystemene i detalj. Deretter blir det mye simulatortrening, og så etter hvert blir det å flette sammen simulator og flyturer.

– Når tror du at du kommer til å fly F-35 for første gang? 

– Det jeg har blitt fortalt, er om fire til seks uker. Noe mer presist vet jeg ikke, og da er jeg også prisgitt en god del tilfeldigheter, sier Hanche.​

Les også: Kjærlighet ved første blikk

To roller

Norge skal kjøpe inntil 52 nye kampfly av typen F-35A. Det første norske flyet ble behørig presentert under en seremoni i Texas tirsdag 22. september. I november kommer det og Norges fly nummer to til flybasen i Arizona for å brukes til trening og opplæring. ​

Morten Hanche, Norges første F-35-flyger. Foto: Torgeir Haugaard​
Hanche har allerede lang fartstid med F-35. I 2008 kom jagerflygeren for første gang inn i prosessen med å velge Norges nye kampfly. Nå blir han ikke bare Norges første F-35-pilot, men han får en sentral rolle framover også.

– Jeg kommer til å ha to hatter. Jeg skal være her i Arizona i to år og fungere som instruktør for andre elever på F-35. Jeg skal også jobbe med å planlegge for operativ testing for F-35 når jeg kommer hjem, så vi kan lære mest mulig om hva slags maskin vi har fått, og hvordan vi best kan utnytte den i samspill med resten av Forsvaret, sier han.​

Verdens st​ørste

Luke Air Force Base blir etter hvert verdens største F-35-base og ligger utenfor Phoenix i Arizona. Her skal norske flygere og teknikere læres opp på løpende bånd i årene framover. Det første norske F-35-flyet kommer til basen i midten av november, og målet er at flyet skal settes inn til opplæringsoppdrag før jul.

Fra 2017 reiser det første nor​​ske personellet fra Luke hjem igjen for å bygge opp Norges hov​edbase for F-35, på Ørland hovedflystasjon i Trøndelag.​

Vil du fly F-35? Søknadsfrist for Luftforsvarets flygeskole er 5. januar 2016

Les mer


Publisert 24. september 2015 07:40. av Anders Fjellestad og Torgeir Haugaard (foto og video), Forsvarets mediesenter. Sist oppdatert 28. juni 2016 10:24.