aktuelt_2113_hannestadaktuelt_2113_hannestadhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=17391Foto: Torbjørn Kjosvold/media/PubImages/20180831tk_I2184.jpg

Han er Forsvarets nye veteraninspektør

Generalmajor Finn Kristian Hannestad er Forsvarets nye veteraninspektør. Mye bra har blitt gjort for veteransaken de siste 15 årene mener han, men for én gruppe veteraner ser han Forsvaret har en jobb å gjøre.
Etter fire år som forsvarsattaché i Washington tar det tid å komme seg på plass hjemme for familien på to voksne, tre barn og to hunder. Inne på festningen i Oslo, har generalmajoren derimot kommet godt i gang i sin nye jobb, som han har hatt i en drøy måned. Å følge opp ca. 100 000 veteraner.
 

Mange vil hilse på

— Jeg har allerede møtt mange mennesker. Og det tror jeg er noe av det typiske med denne stillingen, at alle vil snakke med veteraninspektøren og det er utrolig hyggelig.

Bare på den korte veien inn til intervjuet har Hannestad blitt stanset flere ganger av folk som vil gratulere og slå av en prat. På armen har han det kjente veteranarmbåndet, som forteller at han selv har tjenestegjort utenlands. Fra høsten 1998 til sommeren 1999 ledet han en avdeling med F-16 fra Italia i forbindelse med «Operation Allied Force» i Kosovo.

Nå skal han lede arbeidet for norske veteraners anerkjennelse og ivaretakelse.

— Så langt har jeg blitt mektig imponert over det frivillige arbeidet og den innsatsen som gjøres av veteranorganisasjoner og ildsjeler. Mennesker som gjerne er veteraner selv og som brenner for veteransaken. De bruker all sin fritid på å følge opp andre veteraner, enten det er pizzakvelder, samlinger med aktivitetsdager for barn, eller pengeinnsamlinger for veteraner eller enker som sitter igjen hjemme, sier Hannestad.

— Dette er et arbeid jeg ikke kjente mye til og som imponerer meg enormt. Jeg ser virkelig fram til å komme ut og møte disse menneskene, sier 57-åringen.


Et synlig bevis

Sommerens UNIFIL-markering synes han var et godt eksempel på å gi veteraner den anerkjennelsen de fortjener.

– Det viser at det for Forsvaret er viktig å synliggjøre veteranenes innsats gjennom markeringer og medaljeseremonier. Vi erkjenner at dette er et arbeid som tar tid.

Fremdeles venter flere tusener på medaljer. Årsaken er innføringen av Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner. Ordningen ble innført i år 2000 og ble gitt med tilbakevirkende kraft til 1947. Det er et tidkrevende arbeid å behandle medaljesøknader. Først de siste 15 årene mener Hannestad Forsvaret har blitt ordentlig gode på å anerkjenne veteranenes innsats, blant annet i form av medaljeseremonier.

Hannestad tror ikke UNIFIL-markeringen er den nye standarden for hedring av veteraner. Til det var UNIFIL-styrken så spesiell med tanke på antallet involvert – over 22 000 nordmenn. En positiv effekt markeringen hadde var at den også var synlig ut i samfunnet forøvrig. Og det mener han er viktig.

— Ved å fortelle våre historier blir samfunnet bedre informert og klarer å forholde seg bedre til hva en veteran er. Min viktigste oppgave nå er å fortsette arbeidet opp mot kommuner og fylkesmenn, slik at veteranene blir fulgt opp der de bor – som en ressurs og som menneske. Det er et ansvar myndighetene har, og vi i veterantjenesten har kunnskapen til å bistå i arbeidet.

— Så har jeg et viktig arbeid mot Forsvaret internt slik at vi kan være trygge på at vi følger opp veteranene før, under og etter tjeneste. Der er vi nok ikke like gode som vi tror vi er, mener Hannestad. 


Skal bli bedre

Han ser de som akkurat har kommet hjem fra utenlandsoperasjoner ofte blir godt ivaretatt. Det er i den videre oppfølgingen generalmajoren mener det er behov for forbedring.

— Det skal følges opp med samlinger, spørreskjemaer, og ettårssamlinger, og det her vi får tilbakemeldinger om at Forsvaret ikke har tatt kontakt. Dette gjelder særlig de som tar av seg uniformen etter at de har kommet hjem fra en operasjon, forteller generalmajoren.

Etter 38 år i Forsvaret tror han veterantjenesten blir siste stopp i karrieren.

— Jeg tror det vil være en fin måte runde av en lang karriere i Forsvaret på, med å jobbe for veteranene. De som fortsatt er i Forsvaret, de som har sluttet og samfunnet for øvrig, slår den nye veteraninspektøren fast.
Publisert 10. september 2018 15:47. av Lars Hallingstorp. Sist oppdatert 12. september 2018 14:10.