Fra et pressemøte hvor forsvarsministeren presenterte en ny inngåelse av milliarkontrakt med norsk forsvarsindustri. Sjef Hæren, Generalmajor Odin Johannessen foran en High Mobility Launcher med AMRAAM missilerFra et pressemøte hvor forsvarsministeren presenterte en ny inngåelse av milliarkontrakt med norsk forsvarsindustri. Sjef Hæren, Generalmajor Odin Johannessen foran en High Mobility Launcher med AMRAAM missilerhttp://forsvaret.no/media/PubImages/20170206tk_I5624.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=8756Fra et pressemøtet der forsvarsministeren presenterte en ny inngåelse av milliarkontrakt med norsk forsvarsindustri. Sjef Hæren, generalmajor Odin Johannessen, foran en High Mobility Launcher med AMRAAM-missiler. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret
Fra den første skarpskytingen med NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System) High Mobility Launcher fra Vidsel Test Range i Sverige, missilene er av typen AMRAAM / From the first Norwegian live fireing with NASAMSFra den første skarpskytingen med NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System) High Mobility Launcher fra Vidsel Test Range i Sverige, missilene er av typen AMRAAM / From the first Norwegian live fireing with NASAMShttp://forsvaret.no/media/PubImages/tknasams6560.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=8754Fra den første skarpskytingen med NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System) High Mobility Launcher fra Vidsel Test Range i Sverige, missilene er av typen AMRAAM. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Hæren får nytt kampluftvern i verdensklasse

– Dette er noe vi har hatt behov for i lang tid. Kampluftvernet skal beskytte landstyrkene våre mot angrep fra lufta, mens de beveger seg i terrenget. Det får vi endelig nå, sier sjef Hæren, generalmajor Odin Johannessen.

Under en pressekonferanse på Akershus festning på mandag, annonserte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide at Hæren skal få nytt kampluftvern. Tilstede var også sjef Hæren, generalmajor Odin Johannessen, og representanter fra Kongsberg Gruppen. Det er Kongsberg som skal levere kampluftvernet til Hæren.

 – Dette har vært noe Hæren virkelig trenger, og jeg er glad for at vi nå har kommet frem til en god avtale, sier Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.​

​Kampluftvern i verdensklasse

For sjef Hæren, Odin Johannessen, var dette en gledens dag. For han er det dette en viktig kapasitet for Hærens styrker.

– Dette er noe vi har hatt behov for i en lang tid. Kampluftvernet skal beskytte landstyrkene våre mot angrep fra lufta, mens de beveger seg i terrenget. Det får vi endelig nå. Jeg har troen på at samarbeidet med Kongsberg vil kunne levere en løsning i verdensklasse, forteller Hærsjefen

Hjul og belter​​

Det nye kampluftvernet vil bli en kombinasjon av både hjulbaserte og beltegående plattformer. 

Den hjulbaserte plattformen er en ren videreføring av det som allerede finnes i luftforsvaret i dag, kalt High Mobility Launcher (se toppbildet), mens den beltegående plattformen er under utvikling. 

Alt vil inngå i det allerede eksisterende Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System II (NASAMS II).

Økt mobilitet

Tidligere har Hæren vært nødt til å få støtte fra Luftforsvarets NASAMS-system for å kunne beskytte seg mot trusler fra luften. For sjef Hæren er den nye anskaffelsen en etterlengtet kapasitet, som vi gi Hæren er større frihet til å forflytte seg hurtig i terrenget. 

– Luftvernet vi fikk i støtte fra Luftforsvaret var flyttbare, men ikke mobile på samme måte. Kampluftvernet vi nå får er avgjørende for å sikre brigadens mobilitet og vil følge styrkene våre på bakken. 

– Dette er en investering vi er svært glade for at nå kommer på plass, avslutter​ Odin Johannessen.

Publisert 6. februar 2017 16:12. av Aleksander Hage, Hæren. Sist oppdatert 18. september 2017 15:01.