20151021OST_430420151021OST_4304http://forsvaret.no/media/PubImages/20151021OST_4304.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=4231
20151021OST_434020151021OST_4340http://forsvaret.no/media/PubImages/20151021OST_4340.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=4233

Hedret for andre verdenskrig

De deltok i den sivile motstandskampen under andre verdenskrig. Nå får de sin medalje.

​​Foran oss står en rakrygget (alderen til tross), høytidelig mann med tusenmetersblikk. I 1943 ble Sigur​d Syversen sendt til fangeleiren Sachsenhausen, og nå skal han endelig få deltakermedaljen for andre verdenskrig.

Endelig medalje

Noen minutter tidligere hadde veteraninspektør Tom Guttormsen kommet inn til en oppreist sal. Flere av dem som skulle motta medalje, er over nitti år, men de har ikke glemt hvordan de skal gå i rett. 

Det er 70 år siden de første medaljene for andre verdenskrig ble delt ut. Likevel er det mange som enda ikke har mottatt sin deltakermedalje. Veteraninspektøren synes der er synd at det har tatt så lang tid, men er glad for at det er han som får æren av å dele den ut nå.

– For dem som har gjort seg fortjent, er det aldri for sent, sa han i talen sin til de fremmøtte onsdag 21. oktober.

Kurer og motstandskvinne

Ifølge Guttormsen har det vært spesielt vanskelig å fange opp de sivile som deltok under andre verdenskrig.

– De har gjerne vært tilbakeholdne med sine bidrag og har ikke vært like enkle å spore opp, forteller han.
 
Anne Marie Malmo Anne Marie Malmo er en slik kvinne. Som 19-åring i 1942 ble hun trukket inn i distribusjon av illegale aviser i Bergen, og to år etter gikk hun rundt i mørke parker som kurer for motstandsmannen August Rathke.

– Jeg var ikke i tvil om at jeg ville være med å kjempe mot den tyske okkupasjonsmakten. Selv om det var farlig til tider, sier hun.

En gang ble Anne Marie Malmo nesten tatt med veska full av ulovlige aviser da en tysk kontroll gikk om bord i ferja hun satt på.

– Jeg ble så redd at jeg bare satte vesken fra meg. Da de kom bort, spurte de heldigvis kun etter passet. Da jeg etterpå skulle gå av ferja, hentet jeg med meg veska igjen og gikk i land, forteller hun. 

Like før krigen var slutt, og kureroppdragene ble for farlige, dro Malmo i dekning på Botnahytta. Der drev hun og to andre jenter med våpenøvelser til freden kom.

Krigsfangen

Å distribuere ulovlige aviser fikk en annen konsekvens for Sigurd Syversen. Han ble arrestert 6. mars 1942 og sendt til Grini. Deretter ble han fraktet til Sachsenhausen.

Fangene der drev først og fremst med tvangsarbeid i nazistenes rustningsindustri.

– Vi regnet med at vi aldri ville komme hjem. Vaktene sa at hvis Tyskland tapte krigen, ville vi bli likvidert, sier Syversen.
 
Nå drar Syversen så ofte han kan til Tyskland for å fortelle skoleklasser om hva han har opplevd. Siden stiftelsen i 1992 har han også fulgt norsk ungdom på Hvite busser til konsentrasjonsleirene.

– Jeg har fått en spesiell holdning til det å dra tilbake. Det er jobben min, sier 93-åringen.

Norsk deltakelseshistorie

På medaljeseremonien ble ikke bare de som har tjenestegjort under den andre verdenskrig, hedret. To medaljer ble delt ut for deltakelse i Tysklandsbrigaden (1947–1953), én medalje ble delt ut for deltakelse i SFOR, en Nato-ledet operasjon i Bosnia-Herc​egovina. I tillegg ble det delt ut to medaljer til sivilt mannskap på lasteskipet «Taiko» under Recsyr-operasjonen i Syria.

– Dagens medaljeutdeling er helt spesiell. Det er ikke ofte vi deler ut medaljer helt tilbake til andre verdenskrig, samtidig som vi deler ut medaljer for operasjoner i nyere tid. Det viser hvilken rød tråd vi har hatt i norsk deltakelse i internasjonale operasjoner, sier veteraninspektør Tom Guttormsen, som delte ut medaljene.

Publisert 22. oktober 2015 16:00. av Sunniva Rebekka Skjeggestad (tekst) og Olav Standal Tangen (foto), Forsvarets mediesenter. Sist oppdatert 28. juni 2016 10:24.