aktuelt_2438_hedretforinnsatsenimaktuelt_2438_hedretforinnsatsenimhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20591Steffen Sleppen Bye og over 100 andre mottok Forsvarets operasjonsmedalje Middelhavet. Foto: Daniel Netland, Forsvaret/media/PubImages/20191003DN-9206.jpg

Hedret for innsatsen i Middelhavet

– Et meget stort øyeblikk, sa Steffen Sleppen Bye da han og 104 andre mottok Forsvarets operasjonsmedalje for sin innsats i Middelhavsregionen.

​Høsten 2017 seilte KNM «Otto Sverdrup» ned til Middelhavsregionen for et omfattende oppdrag på vegne av NATO. To år senere mottok mannskapet på 105 personer – nå både sivilister og militært ansatte – hedersmedaljer som beviset på et vellykket, internasjonalt oppdrag.

– Det var et meget stolt øyeblikk å bli hedret her i dag. Og veldig hyggelig å se gamle kjente igjen, sier Steffen Sleppen Bye fra Trondheim.

– Stor stas

I 18 måneder, fra våren 2016 til utgangen av 2017, avtjente Bye sin verneplikt i Sjøforsvaret og om bord på KNM «Otto Sverdrup». Der var han en del av besetningen som deltok i den maritime sikkerhetsoperasjonen Sea Guardian, som har til formål å etablere et samarbeid med Middelhavslandene for å sikre sikker sjøfart og opprettholde frie og trygge handelsveier.

Bye jobber i dag som elektriker, men i begynnelsen av oktober tok han turen ned fra Trøndelag og til Haakonsvern for å motta Forsvarets operasjonsmedalje for Middelhavet. 

– Det var veldig kult. Stor stas, fortsetter den tidligere artilleristen der han stolt viser frem medaljen sin.

 

 

aktuelt_2438_hedretforinnsatsenimaktuelt_2438_hedretforinnsatsenimhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20592Petter Kammerhuber var styrkesjef for Standing NATO Maritime Group One og ledet NATO-styrken fra KNM «Otto Sverdrup». Også han mottok Forsvarets operasjonsmedalje. Foto: Daniel Netland, Forsvaret/media/PubImages/20191003DN-9196.jpg


Stolt over besetningen

I tillegg til den 25 år gamle trønderen, ble 104 andre personer gjort heder og ære på. Én av dem var Petter Kammerhuber, som var styrkesjef i den stående NATO-styrken SNMG 1. Fra KNM Otto Sverdrup ledet han styrken i de 47 dagene Sea Guardian pågikk høsten 2017.

– Medaljen er velfortjent. Jeg er stolt, men mest på vegne av besetningen, som la ned en veldig god innsats. Måten vi løste oppdraget på var summen av god innsats av hver enkelt om bord, sier 51-åringen, som i dag jobber i Forsvarsdepartementet.

Fregatten la fra kai på Haakonsvern i juli 2017. Først tilbragte den to perioder i Østersjøen, før turen gikk til Middelhavet.

– Vi gjorde oss veldig bemerket og knyttet kontakter med mange aktører i Middelhavet. Vi trente også bordingslag i Algerie og Marokko, slik at de skulle bli bedre i stand til å ivareta sikkerheten i sine nærområder, forteller Kammerhuber. 

Hedret familiene

Steffen Sleppen Bye har også gode minner fra Operation Sea Guardian. 

– Det var en kjempeflott periode, og jeg koste meg masse. Jeg lærte mye, og det jeg ser tilbake på er alle øvelsene vi hadde, opptreningen, våpenvaktene og alt det der. Samholdet var også veldig bra, minnes Bye.

I alt var mannskapet borte hjemmefra i seks måneder på oppdrag for NATO. Tidligere styrkesjef Petter Kammerhuber var opptatt av at familiene også skulle hedres. Og etter seremonien ble det utdelt blomster, mens de minste mottok bamser.

– De hjemme har også hatt en belastning i form av dette. Derfor var det veldig flott at vi samtidig kunne hedre de, avslutter Kammerhuber.  

 

 

aktuelt_2438_hedretforinnsatsenimaktuelt_2438_hedretforinnsatsenimhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20593Fra medaljeutdelingen på Haakonsvern tidligere i oktober. Foto: Daniel Netland, Forsvaret/media/PubImages/20191003DN-9195.jpg

Publisert 21. oktober 2019 17:40.. Sist oppdatert 21. oktober 2019 17:50.