aktuelt_1701_helikopterstøtteaktuelt_1701_helikopterstøttehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=73Sikorsky S-92 er et av de mest brukte helikoptrene til offshore-transport i Nordsjøen. /media/PubImages/11-03-2017bristow4.jpg
aktuelt_1701_helikopterstøtteaktuelt_1701_helikopterstøttehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=74Pilot Eirik Innerby fra Bristow Norway AS og oberst Steinar Hannestad fra Forsvarets logistikkorganisasjon. /media/PubImages/11-03-2017bristow3.jpg
aktuelt_1701_helikopterstøtteaktuelt_1701_helikopterstøttehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=75Major Bjørn Håvard Wold, overlege i sanitetsbataljonen i Hærens Brigade Nord, ser positivt på nye evakueringsressurser. /media/PubImages/11-03-2017bristow5.jpg

Kan bli en betydelig transportressurs

Forsvaret vurderer et strategisk samarbeid for å sikre seg tilgang til den sivile helikopterflåten i krise og krig.
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Nylig gjennomførte Forsvaret en test av sivil helikopterstøtte til evakuering av sårede og transport av forsyninger. Testen ble gjennomført ved Alta lufthavn, der et helikopter av typen Sikorsky S-92 ble leid inn fra det sivile offshore-selskapet Bristow Norway AS, som er et av selskapene Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) nå vurderer et strategisk samarbeid med.
 

​​​Hurtig og effektivt

— Dersom denne testen er vellykket vil Forsvaret vurdere et formalisert samarbeid for å sikre seg tilgang til den norske sivile offshore-helikopterflåten. Det vil gi Forsvaret hurtig og effektiv tilgang på en betydelig transportkapasitet i luften, sier sjef FLO, administrerende direktør Petter Jansen.

Sikorsky S-92 er et av de mest brukte helikoptrene i Nordsjøen, og kan konfigureres til flere forskjellige formål. Helikopteret har en kapasitet til å frakte 12 pasienter på båre, 19 personer med noe utstyr, eller gi en lastekapasitet på 3600 kilo.
 

Trenger en slik ressurs

Major Bjørn Håvard Wold, overlege i sanitetsbataljonen i Hærens Brigade Nord, var blant de som fikk delta på testingen.  

 

 

aktuelt_1701_helikopterstøtteaktuelt_1701_helikopterstøttehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=77Forsvaret testet nylig bruk av sivile helikoptere til evakuering av sårede og fremføring av forsyninger. Foto: Lars Hallingstorp./media/PubImages/11-03-2017bristow1.jpg

​​

— Evakueringsressurser er en svært viktig del for å kunne yte behandling av pasienter. Jeg ser svært positivt på alle nye muligheter til å få en slik ressurs, sier Wold.

For 25 år siden eksisterte et lignende samarbeid mellom Forsvaret og den sivile luftfarten. Per i dag har ikke Forsvaret denne kapasiteten.

​Mange baser

Bristow Norway AS har baser ved Stavanger, Bergen og Hammerfest, samt baser for drift av søk og regningshelikoptre på Ekofisk og Statfjord. Fra 1. Mai 2017 vil Bristow også ha etablert base i Florø.

— Vi ser på dette som en spennende mulighet. Vårt erfarne personell og materiell vil kunne være til stor nytte for Forsvaret, sier Heidi Wulff Heimark, administrerende direktør i Bristow Norway. 

Publisert 14. mars 2017 15:29. av Lars P. Hallingstorp.