Her skyter 24 stridsvogner samtidig

Det rister godt i bakken når NATO samler stridsvognkreftene på Baltikum og Polen til felles øvelse.

Skulder ved skulder med syv andre NATO-land står de tre norske stridsvognene fra Panserbataljonen og peker kanonene i samme retning. På et felles samband telles det ned fra fem. 

Den bilen der fremme var det ikke mye igjen av. Det er et sted du ikke vil være.    – Gard Høivik, lader på norsk stridsvogn

400 meter foran oss står flammene ut av kanonmunningene. Så rister hele bakken, før det enorme drønnet kommer gjennom lufta og slår i mot oss.

­– Det er noe av det sykeste jeg har vært med på. Helt rått, beskriver lader Gard Høivik følelsen av å befinne seg inne i en av de norske stridsvognene når skuddene går av.

NATO forsterker Baltikum og Polen

«Iron Spear» er en øvelse mellom landene som deltar i NATO-operasjonen «Enhanced Forward Presence» (eFP) i Baltikum og Polen. De norske styrkene er til daglig stasjonert i Litauen. Nå har de tatt den åtte timer lange turen nordover med sitt tunge materiell til nabolandet Latvia. Her skal de øve og konkurrere sammen med allierte fra Spania, USA, Frankrike, Polen, Storbritannia, Italia, og Tyskland.

– Det er første gang vi øver sammen med så mange nasjoner. Det er lærerikt og utrolig interessant å se hva slags materiell de andre har, hvordan de trener og bruker stridsvognen når de kriger, forklarer Høivik.

– Vi har mye å lære av hverandre, legger han til.

Roser de norske styrkene

Øvelsen går over to dager, og arrangeres av Canada som er leder for styrkebidraget i Latvia. Styrkens øverste leder er bataljonssjef Mike Reekie. Han er svært fornøyd med å ha de norske styrkene med på øvelsen.
 
– Å ha med de norske styrkene er en fornøyelse. De er profesjonelle stridsvognoperatører med høy kvalitet i alle lagene, og stiller med en solid plattform i stridsvognen Leopard 2, sier oberstløytnanten. Ute på øvingsfeltet stiller også Spania og Tyskland med samme type stridsvogner som Norge. De øvrige nasjonene har sine helt egne modeller.

– Likevel, til tross for ulike kulturer, ulikt materiell og ulik måte å løse oppgaver på, klarer vi å samle oss til én enhet, under én kommando. Det er det som er NATO, og gjør alliansen sterk. Og slik er det helt ned på soldatnivå, forklarer bataljonssjef Reekie.

Nummer to av 29

Dag to av Iron Spear er satt av til konkurranse. Hver av de åtte nasjonene stiller med sine egne stridsvognlag, som nål i tur og orden skal ut på øvingsfeltet. Enkelt forklart skal utvalgte mål tas ut på tid, og det blir blir gitt poeng ut i fra hurtighet, treff og kontaktrapport. 

Av 29 lag kommer Norge på en annenplass. Det er første gang Norge deltar og blir kun slått av Frankrike.

Det som imponerer mest er alderen til det norske laget. De er konkurransens desiderte yngste,  hvor to av de fire om bord fullførte førstegangstjenesten så sent som i sommer. 

På vei sørover og tilbake til basen i Litauen sitter lader Gard Høivik med mange nye erfaringer. Den samlede ildkraften er noe han vil huske resten av livet.

­– Den bilen der fremme var det ikke mye igjen av. Det er et sted du ikke vil være, understreker han. 

Publisert 17. oktober 2019 15:16. | Sist oppdatert 17. oktober 2019 15:28.