aktuelt_2115_hingtilnatoaktuelt_2115_hingtilnatohttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=17488Foto: Jakob Østheim/Forsvaret/media/PubImages/20180910JØ_4645.jpg

Norge med nytt fregattbidrag til NATO

KNM Helge Ingstad deltar i den internasjonale fregattstyrken Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1).

Tidlig denne uken forlot KNM Helge Ingstad kaia på Haakonsvern, for å delta i den internasjonale fregattstyrken Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1).

Styrken er en del av NATO Response Force, som har en høy beredskap og rask reaksjonstid. Styrken kan rykke ut på skarpe oppdrag på kort varsel, hvor som helst i verden.

– I perioden KNM Helge Ingstad deltar i SNMG1, vil vi operere i Nord-Europa, forteller nestkommanderende på KNM Helge Ingstad, orlogskaptein Roy Sæten.

 

 

aktuelt_2115_hingtilnatoaktuelt_2115_hingtilnatohttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=17489Fregatten KNM Helge Ingstad forlater Haakonsvern for å delta i NATO-styrken SNMG1. Foto: Jakob Østheim/Forsvaret/media/PubImages/20180910JØ_4677.jpg


Dansk kommando

Den norske fregatten vil delta i styrken i ca tre måneder. Denne tiden er styrken ledet av Danske HDMS Esben Snare, under kommandoen til den danske flaggkommandøren Carsten Fjord-Larsen.

De moderne norske fregattene blir tatt godt imot i NATO, og bidrar med gode kapasiteter til styrken. Særlig erfaringen med undervannskrigføring i de vanskelige nordiske forholdene blir satt pris på, i følge Sæten.

– Vi deltar som et multirollefartøy, og har blant annet oppgaven med å styre anti-ubåt krigføringen innad i styrken, fortsetter Sæten.

Kommer til Trident Juncture

Når NATO-styrken ikke er på oppdrag bruker de tiden til å trene med allierte og bli gode sammen.

– Viktigheten av å kjenne allierte lands kapasiteter og muligheter gir god effekt, og styrken bruker mye tid på erfaringsutveksling for å spille hverandre gode.

Styrken kommer til å være med på storøvelsen i Norge, Trident Juncture.

Norge bidrar jevnlig til styrken, og har tre ganger tidligere hatt kommando over styrken. Sist hadde Norge kommando over styrken i hele 2017, fordelt på to 6 måneders perioder.

– Besetningen har forberedt seg på dette oppdraget i lang tid, og er topp motivert til å være en del av NATOs stående styrker, avslutter Sæten.

 

Publisert 14. september 2018 15:20..