Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen taler under Tonje Skinnarlands innsettelse som ny Sjef for Luftforsvaret på Rygge flystasjonTonje Skinnarland is appointed as new Chief of the Norwegian Air Force at Rygge Air StationForsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen taler under Tonje Skinnarlands innsettelse som ny Sjef for Luftforsvaret på Rygge flystasjonTonje Skinnarland is appointed as new Chief of the Norwegian Air Force at Rygge Air Stationhttp://forsvaret.no/media/PubImages/20170203th_ 28098.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=8738Fredag 3. februar ble generalmajor Tonje Skinnarland innsatt som ny Sjef Luftforsvaret. Hun vil lede utviklingen av et luftforsvar som er på vei til å bli et av verdens mest moderne. Foto: Torgeir Hauaard, Forsvarets mediesenter
_DSC0192_DSC0192http://forsvaret.no/media/PubImages/_DSC0192.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=8739Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen var til stede og talte under innsettelsesseremonien. Foto: Luftforsvaret
Tonje Skinnarland innsettes som ny Sjef for Luftforsvaret på Rygge flystasjon Tonje Skinnarland is appointed as new Chief of the Norwegian Air Force at Rygge Air StationTonje Skinnarland innsettes som ny Sjef for Luftforsvaret på Rygge flystasjon Tonje Skinnarland is appointed as new Chief of the Norwegian Air Force at Rygge Air Stationhttp://forsvaret.no/media/PubImages/20170203th_ 28014.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=8740

Historisk for Luftforsvaret

Fredag ble generalmajor Tonje Skinnarland innsatt som ny Sjef Luftforsvaret. Hun vil lede utviklingen av et luftforsvar som er på vei til å bli et av verdens mest moderne.

​​​​​​– Jeg er ydmyk og takknemlig for tilliten jeg er vist. Det er en stor og ansvarsfull lederoppgave jeg gleder meg til å ta fatt på, sier den nyutnevnte sjefen.

Til stede under innsettelsesseremonien på Luftforsvarets base Rygge, var forsvarssjef admiral Haakon Bruun-Hanssen. Han er svært fornøyd med den nye sjefen. 

– Tonje Skinnarland er den rette til å lede Luftforsvaret gjennom den krevende endrings- og moderniseringsfasen forsvarsgrenen nå er inne i. Hun har meget relevant og bred erfaring, og jeg er trygg på at Skinnarland vil fortsette å gjøre en solid jobb for Forsvaret og Luftforsvaret især, sier Bruun-Hanssen.
​Å være både første kvinne og første ikke-pilot er ikke så viktig på et personlig plan
Sjef Luftforsvaret, Tonje Skinnarland


Historisk

Som første kvinnelige Sjef Luftforsvaret og første sjef uten bakgrunn som pilot, skriver generalmajor Skinnarland historie. 


– Å være både første kvinne og første ikke-pilot er ikke så viktig på et personlig plan, men som leder mener jeg det er viktig for utviklingen i Luftforsvaret og Forsvaret at kvinner også kommer i lederposisjoner. Jeg velger å tolke den enorme positive responsen som at vi er modne for dette, og jeg syntes det er stas å få være den som får bryte disse barrierene.  ​​

– Samtidig er begrunnelsen som forsvarssjefen gir det som betyr aller mest for meg. Det er min kompetanse, relevante erfaring og personlige egenskaper som gjør meg til den rette til å lede Luftforsvaret gjennom en krevende tid, sier generalmajoren. 
Det er viktig for meg å løse de oppdragene Luftforsvaret har. Samtidig berører omstillingen og moderniseringen mange i vår organisasjon.​
Sjef Luftforsvaret, Tonje Skinnarland

Vil lede utviklingen

– Fokus på operativ evne og beredskap for å styrke Norges forsvarsevne vil være essensielt, sier Skinnarland.


Generalmajor Skinnarland ønsker å være med på å legge forholdene best mulig til rette for at Luftforsvaret skal lykkes med å utvikle seg til å bli et av verdens mest moderne luftforsvar.

– Det er viktig for meg å løse de oppdragene Luftforsvaret har. Samtidig berører omstillingen og moderniseringen mange i vår organisasjon. Det blir avgjørende å ta vare på våre ansatte, slik at vi beholder og utvikler den kompetansen som Luftforsvaret trenger i fremtiden, sier hun.

Helh​​etsperspektivet største styrke

Generalmajor Skinnarland startet den militære karrieren som kontroll- og varslingsbefal og har bakgrunn som jagerflykontrollør. Hun har vært stasjonssjef ved 130 luftving Mågerø, har erfaring fra fellesoperativt hovedkvarter og Forsvarsdepartementets avdeling for sikkerhetspolitikk og operasjoner. Hun har også vært overadjutant for Hans Majestet Kongen. I tillegg har hun internasjonal erfaring fra Balkan og Baltikum. 

– Min styrke er helhetsperspektivet på luftmakt og luftmaktoperasjoner. Jeg er trygg på at jeg sammen med alle dyktige og dedikerte mennesker i Luftforsvaret skal løse våre oppdrag på en sikker og forsvarlig måte, sier hun.

– Luftforsvaret er i ferd med å innføre en rekke nye og moderne kapasiteter for å sikre utviklingen av framtidens luftmakt. 

– Det er en svært spennende tid å tiltre som øverste sjef for Luftforsvaret, sier generalmajor Skinnarland. ​

Publisert 3. februar 2017 17:08. av Jenny Gudmundsen / Luftforsvaret. Sist oppdatert 6. februar 2017 09:10.