Hjemmeheltene

– Jeg oppfatter barna som svært nysgjerrige, og de kan allerede mye om Mali og litt om oppdraget, sier feltprest major Kristin Hogganvik.

Et møtelokale på Clarion Hotel Gardermoen er for dagen forvandlet til en stor fornøyelsespark med hoppeslott, spillrom og kinosal. Barna trer forsiktige og nysgjerrige inn, hånd i hånd med mor og far, og det tar ikke lang tid før popcorn spises, og puslespill legges av små hender. Førstegangstjenestegjørende soldater fra 134 luftving bistår arrangementet og tar del i både bygging av legoslott og løpekonkurranser. Blant all lek og moro, har likevel arrangementet en viktig hensikt. Hensikten er å informere både voksne og barn om reisen deres kjære snart skal ut på. 

– Det er viktig å ha slike dager for å verne om både store og små i forkant av utreise. De skal kunne stille spørsmål, og vi skal informere om landet og oppdraget, sier feltprest Hogganvik som selv skal til Mali.

Slike møtepunkt er viktige. Det er med på å trygge dem som har nære familiemedlemmer som skal delta i transportflyoppdraget i Mali.


Samtaler med barna

Stappmette på sukkerspinn og popcorn, og iført ansiktsmaling og ballonghatter, tas barna gruppevis ut av leken. Feltpresten samler barna, som er fordelt etter alder, ute i foajeen. Felles for den lille forsamlingen er at de alle har noen de er glad i som skal til Mali. Noen av dem har foreldre som har vært på oppdrag i utlandet flere ganger, for andre er dette første gang. Barna får se kart, bilder av campen og samtalen er åpen for både små og store spørsmål.

– Her er det rom for de spørsmålene som kan være vanskelige å stille hjemme, forklarer Hogganvik. 

Feltpresten er også forberedt på det vanskeligste: «Kan mamma eller pappa dø der?»

– Det er viktig at vi er ærlige. Faren for å dø ute på oppdrag er jo til stede, men vi er like utsatte i trafikken her hjemme, svarer Hogganvik. 

Ærlighet varer lengst

Feltpresten mener det er viktig å være ærlig, men samtidig tilpasse informasjonen man gir de minste. Barna skal få forståelsen av det store verdensbildet og viktigheten av at deres mor eller far bidrar positivt i sin jobb.

– De aller minste forstår ikke så mye av hva det er mor eller far skal være med på. Da er det viktig å fokusere på de tingene som opptar barna. Det kan være å sammenlikne rommet mor eller far skal sove på i campen, med deres egne rom hjemme, eller det kan være slushmaskinen i messa, sier Hogganvik og smiler.

 Les mer om ‭[1]‬

 

 

aktuelt_2309_hjemmeheltenemalitjeneste_241_land/hjemmehelt/media/PubImages/20121130_PTM_166-cropml.jpgHjemmeheltTil deg som er hjemme når våre nærmeste kjære reiser ut i tjeneste.aktuelt_2309_hjemmeheltenemalihttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7244


Bekymring og savn

– Det er litt annerledes og skummelt at han skal reise vekk, sier Trym (11). Han har en storebror som snart skal reise til Mali.

Trym pauser spillsekvensen med spillkontrollen han har i hånden, og forklarer at han syntes det er en fin anledning for å bli kjent med jevnaldrende i samme situasjon som han selv.

– Jeg synes det er kjekt å ikke være alene om å være litt redd for den som skal ut på oppdrag. Jeg vet at storebroren min ikke skal være i krigen, men jeg er redd for at noe skal gå galt med flyet for eksempel. 

Samtidig henger Tomine (14) som et slips etter lillebror som hun har fått i oppgave å holde et ekstra øye med av mor og far. Hun skal konfirmeres i år, og pappa er på jobb for FN på den store dagen. 

– Pappa har vært på oppdrag utenlands før, men nå skal han være borte på konfirmasjonen min. Det gruer jeg meg litt til. 

Hun forteller at familien har løst det ved å skulle feire den høytidelige dagen når han kommer tilbake. 

– Han kommer hjem igjen to dager før bursdagen min, så vi skal feire når han kommer hjem. Han rekker også akkurat hjem til premieren på teateroppsetningen jeg skal være med på i år, så det er jeg glad for.


Kommunikasjon skaper trygghet

Tennene er nypusset, luggen er nyvasket og sengetøyet lukter hjemme. Øyelokkene er tunge, og kroppen sliten. Mamma stryker sønnen sin over den lett fuktige luggen, og pakker ham inn i den trygge dynen. Hun leser et eventyr fra eventyrsamlingen som har fast plass i øverste nattbordskuff, før hun kysser den lille guttens panne god natt. I morgen tidlig skal den lille gutten, lillesøster og far vinke etter flyet som mamma skal reise av gårde med.

Snart skal familiehverdagen mangle et medlem, og dette kan både føles utfordrende og vanskelig for de som er igjen hjemme. Situasjonen er annerledes for de fleste, og det er derfor viktig å forberede seg godt i forkant. 

– Vi skal ivareta både store og små, og det er like viktig å informere og trygge de voksne i forkant av et slikt oppdrag. Mitt beste råd i denne situasjonen er å snakke sammen om følelsene man sitter med.

Videre forteller feltpresten at hun har inntrykk av at alle har hatt glede av dagen som har vært satt av til uhøytidelig, men viktig prat. 

– Jeg syntes dagen har vært givende, og jeg tror de fleste syntes dagen både har vært innholdsrik og spennende. Jeg håper mor og far, søster og bror sitter igjen med følelsen av å være litt tryggere på å skulle sende sine nærmeste til Mali, sier hun.

 Les mer om ‭[2]‬

 

 

aktuelt_2309_hjemmeheltenemalifakta_239_mali/mali/media/PubImages/20160921tk_R0102-hh.jpgMaliNorge støtter myndighetene i Mali gjennom FN-operasjonen MINUSMA.aktuelt_2309_hjemmeheltenemalihttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7212


Publisert 29. april 2019 14:11. | Sist oppdatert 6. mai 2019 23:52.