Fra tannpuss til våpenpuss

Da kjempeskipene Iwo Jima og Mount Whitney klappet til kai i Trondheim, måtte lokale heimevernssoldater slenge fra seg tannbørsten og rykke ut på skarpt oppdrag.

For mannskapene i Trondheim sentrum heimevernsområde kom øvelse Trident Juncture helt plutselig. På få timer måtte de stille med vaktmannskaper til det skarpe oppdraget med å beskytte kjempeskipet USS «Iwo Jima» og kommandoskipet som leder hele øvelsen, USS «Mount Whitney».

Befal fra Nidaros utrykningsområde ble også utkalt for å støtte. Kystvaktens KV «Njord» sørget for beskyttelse da de to marinefartøyene klappet til kai i Trondheim.

Rett fra nattevakt

Fredag 2. november fikk områdesjefen ordre fra Trøndelag HV-distrikt 12 på Værnes ordre om å stille med mannskap. Oppdraget var å levere skarp styrkebeskyttelse i noen døgn. Sykepleier Kristin Næss var på nattevakt ved St. Olavs sykehus i Trondheim da hun fikk beskjed om å møte dagen etter. Det samme gjorde sersjant og lagfører Espen Bakke Larsen.

– Jeg fikk melding om oppdraget på fredagskvelden, forteller Larsen.

– Da ble det rett fra tannpuss og til våpenpuss, smiler han.


Etter en runde med innskyting av personlige våpen på skytebanen, var vaktstyrken klar til å løse oppdrag.

– Det ble en veldig rask forberedelse, men vi klarte å stille med nok vaktsoldater som var klar til strid. Vi rykket ut for å få kontroll på kaia og områdene rund kjempeskipet, sier sersjanten.

– Vi evner å hive oss rundt for å løse et oppdrag, og amerikanerne sier de er fornøyde med det vi leverer.

4200 i skarpe oppdrag

Tor Berg er nettopp overført fra Sjøheimevernet, der han tjenestegjorde i en av kystmeldepostene (KYP).

– Fredag hadde jeg lagt meg tidlig og fikk ikke meldingen før lørdag morgen. Da hadde vi sendt ungene bort til besteforeldrene og så frem til en rolig helg, forteller han.

Men slik ble det ikke for soldaten i Heimevernet.

– Selv om jeg hadde andre planer, er dette tross alt et greit oppdrag å bli kalt ut på, sier Berg som jobber som ingeniør i det sivile.

Espen, Tor og Kristin er tre av totalt 4200 soldater fra svært mange av Heimevernets lokale områder som har løst skarpe oppdrag innen styrkebeskyttelse under Trident Juncture.

– Dette kom brått på, men etter en runde på skytebanen og briefing på oppdraget, var vi klare, smiler Kristin Næss.

 Les mer om

 

 

Publisert 6. november 2018 20:15. | Sist oppdatert 6. november 2018 20:24.