Trident, hæ? Hvorfor heter øvelsen det?

Du har hørt om NATO-øvelsen Trident Juncture. Men hva betyr egentlig ordene trident og juncture?

I disse dager øver verdens største forsvarsallianse i Norge. NATO er grunnlaget for vår sikkerhet, og derfor må naturlig nok også alliansen øve hos oss.

Så vi skjønner hvorfor NATO øver i Norge, men navnet på øvelsen er kanskje ikke like forståelig. For hva mener NATO egentlig med «Trident Juncture»? Hva betyr det?

Beklager å måtte si det. Det er ingen enkel forklaring. Svaret er både kort og langt.

Det korte svaret: oversettelse

Trident kan på godt norsk oversettes til trefork. Se for deg et fiskespyd med tre tagger – sånn som havgudene Neptun og Poseidon hadde.

Juncture er det engelske ordet for et et tidspunkt eller sted der noe møtes, det kan være et kryss eller en samling. En slags sammensmelting eller sammenslutning.

En mulig oversettelse på Trident Juncture kan derfor være «tre-tagget sammenslutning».

Det lange svaret: forklaringen bak

Blir du ikke klokere av svaret «tre-tagget sammenslutning», sier du? Nei, den norske oversettelsen gir vel egentlig like lite mening som «Trident Juncture». Hvorfor har NATO valgt akkurat dette navnet?

Det kjedelige svaret er at det ikke er noen fasit på det. Siden Trident Juncture er en NATO-øvelse, er det alliansen selv som bestemt navnet. Og alliansen har regler for navnsetting. Bare se her:

  • Treforken (trident) var symbolet til SACLANT. Alle øvelsesnavn skal ha to ord.
  • Første bokstav i hvert ord skal fortelle hva slags type øvelse det er, hvilket nivå som deltar og hva og hvem som skal øves.
  • T-en i trident indikerer at det er NATOs strategiske hovedkvarter for transformasjon i Norfolk i USA (ACT) som er ansvarlig for øvelsen. Treforken (trident) var også logoen til ACTs forgjenger, SACLANT, som ble nedlagt i 2003.
  • J-en i juncture forteller at øvelsen er felles (joint), altså at den øver alle forsvarsgrener. Hver tagg i treforken kan derfor representere hær, sjøforsvar og luftforsvar. Men hvorfor NATO valgte juncture fremfor andre ord på J, er nok ganske tilfeldig.

Så, da håper vi du har blitt litt klokere om noe du ikke visste at du lurte på. Du kan finne ut mer om Trident Juncture ved å trykke på lenken under:

 Les mer om

 

 

Forsvaret<img alt="" src="/media/PubImages/01-FOTOFLOTEX_6.jpg" style="BORDER:0px solid;" />ForsvaretLes mer om Forsvarets oppgaver, øvelser og aktiviteter. http://forsvaret.no


Publisert 2. november 2018 09:16. | Sist oppdatert 5. november 2018 21:24.