Førstegangstjenesten: Fra jeg til vi

Christine Røvik og Jakob Winje var to av omtrent 1500 ungdommer som startet førstegangstjenesten sin i 2018. Les om hvordan de opplevde det.

Januar 2018: I undervisningsbygget på Sessvollmoen myldrer det av mennesker: Det er mange spørsmål og mye å lære seg. Baguetter blir smurt og levert til de mange vernepliktige som befinner seg på leiren. Nå er de sivile, men snart blir de soldater. Innrykket før rekrutten er viktig, for her foregår det formelle før oppstarten på soldatutdanningen. Her må de vernepliktige gjennom flere poster før de blir sendt videre til tjenestested. 

Det å lære seg å bli en soldat og forsvare seg selv og landet er noe jeg ser fram til.
– Christine Rørvik (19)

Christine Røvik (19) og Jakob Winje (19) kom i går, og i kveld skal de bli sendt til Hærens 2. bataljon på Skjold. Der venter rekruttperioden med mange utfordringer. I dag har de kun én ting på agendaen: Å få utlevert flybilletter til tjenestested.  

– Det blir mange timer med venting, så mange at når du blir kalt inn til legekontoret – føler du spenning. Du gleder deg over at det endelig skjer noe, forteller Jakob.

 Les mer om ‭[1]‬

 

 

aktuelt_1938_innrykkhaerenkarriere_2251_førstegangstjeneste1/førstegangstjeneste/media/PubImages/KP4_leirvakt3.jpgFørstegangstjenesteLes om alle mulighetene dine i Forsvaret. aktuelt_1938_innrykkhaerenhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=6914


Han kommer fra Oslo og Christine er fra Kristiansand. Begge er forberedt på et år som blir utfordrende og krevende i Nord-Norge. Christine har alltid vært fascinert av militæret, og har sett for seg å være i Forsvaret helt siden hun var liten. 

– Jeg har alltid vært glad i å utfordre meg selv og teste ut egne grenser. Det å lære seg å bli en soldat og forsvare seg selv og landet er noe jeg ser fram til. Jeg forventer at det skal bli tidenes år, forteller hun. 


Et stort støtteapparat 

Det er et stort støtteapparat rundt innrykket til Hæren, med over 100 personer som er involvert i hele prosessen, og befal, sivilie og tillitsvalgte kommer fra hele landet for å støtte opp innrykket. 

Alle Hærens avdelinger har innrykk i januar, med unntak av panserbataljonen. Til forskjell fra både Sjø- og Luftforsvaret, har Hæren rekruttperiode i de operative avdelingene sine. Hærens eneste rekruttskole tilhører Garden, på Terningmoen i Elverum. 

Innrykket har blitt samlet på Sessvollmoen for å effektivisere systemet. Det tar vekk mye av arbeidet fra avdelingene, og det går fortere for soldatene å bli sikkerhetsklarert. 

Hva skjer på innrykk? 

  • Innregistrering
  • Sikkerhetssjekk
  • Tannlege
  • Blodprøve
  • Vaksine
  • Utfylling av personopplysningsblankett og taushetserklæring 
  • Samtale med sykepleier
  • De som har behov for det har også samtale med lege


 Les mer om ‭[2]‬

 

 

aktuelt_1938_innrykkhaerenkarriere_195_rekruttskole/rekrutt/media/PubImages/rekruttskole-skyting-fallskjermjeger.jpgRekruttperiodenRekruttperioden, eller grunnutdanninga, er dei første 6–8 vekene i førstegongstenesta.aktuelt_1938_innrykkhaerenhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=3430


Helt perfekt 

Både Jakob og Christine hadde forberedt seg i et helt år for å være i artilleribataljonen. Forrige uke fikk de mulighet til å velge noe helt annet, nemlig 2. bataljon på Skjold.

– Det er litt kult at vi fikk en halvtime på å beslutte hvordan det neste året skulle bli. Jeg tenker at man bare må kjøre på når man får sånne muligheter, sier Jakob. 

Bataljonen er en av Brigade Nords tre kampavdelinger, og har fokus på lett infanteri.  Den er utstyrt med lettere kjøretøy med stor mobilitet, og legger vekt på realistisk trening i krevende omgivelser under alle værforhold. Jakob og Christine skal være i et geværkompani. 

– Vi blir fotsoldater, så vi er noen av de første som går ut i en krigssituasjon. Jeg elsker å gå på turer i fjellet og se på naturen -  og jeg er glad i å skyte. Da passer 2. bataljon helt perfekt, forteller Christine. 


Det er et velkjent faktum at rekruttperioden er utfordrende. Rekruttene skal omstille seg fra en sivil hverdag til en militær – og at jeg blir til vi. Jakob tror førstegangstjenesten kommer til å sette ting i perspektiv. 

–Jeg tror vi kommer til å innse hvor heldige og privilegerte vi er, for det er mange som har det mye verre enn oss. Vi kommer til å bli utfordret mer enn noen gang, og til slutt vil vi være godt rustet til å forsvare fedrelandet. Jeg gleder meg til å bli litt nasjonalromantisk igjen, forteller han. 

Det er mange forventninger rundt rekruttperioden, og det er mye å lære. Christine tar det hele med et stort smil. 

– Det befalet vi har møtt til nå har vært utrolig hyggelige og imøtekommende. Jeg tror det blir mye disiplin i begynnelsen, for vi skal bygges opp på nytt. Da gjelder det å ha en positiv innstilling og ikke gi opp. Jeg ser fram til å bli et nytt menneske. 

Jeg gleder meg til å bli litt nasjonalromantisk igjen.
– Jakob Winje

Å være vernepliktig er en stor oppgave, og uten dem hadde ikke det forsvaret gått rundt. Både Christine og Jakob er plassert i en operativ avdeling, så det å være soldat kommer til å bli hverdagskost. 

– Forsvaret er viktig. Det er spesielt å gjøre det samme som besteforeldrene sine. Vi er her for å beskytte landet: Fra alt Marinen gjør, til Luftforsvaret og Hæren - vi trenger alle, avslutter Christine. 

Publisert 23. januar 2018 12:49. av Marion Aaserud Dahlen (tekst og foto) og Olav Anders Baugstø Evang (video). Sist oppdatert 21. januar 2019 11:03.