På spesialoppdrag

Cyberforsvaret. Rikets sikkerhet. Hemmeligheter. Varierte arbeidsdager med mening. Høres det fristende ut? Lars Erik Pedersen angrer ikke på at han takket ja til en sivil stilling i Forsvaret etter avtjent verneplikt.

Jobben min går ut på å sikre at Forsvaret og andre avdelinger
i totalforsvaret kan kommunisere uten at uvedkommende kan plukke opp informasjonen. Den blide 42-åringen er av den utadvendte typen som gjerne prater, men han kan holde på hemmeligheter. Det er han helt nødt til i jobben sin.

–Jeg opplever en del nysgjerrighet når jeg møter nye mennesker, men taushetsplikten er blitt en vane. Jeg kan ikke snakke om hva jeg faktisk gjør på jobben. Men noe av det jeg liker ved arbeidet mitt, er at jeg møter mange interessante mennesker, og jeg slipper å sitte inne på kontoret hele tiden. Og selvfølgelig er det spennende å få jobbe med noe de fleste ikke vet noe særlig om, forteller han.

 Les mer om

 

 

aktuelt_2136_innsatsledigestillinkarriere_234_ledigestillinger/jobb-i-forsvaret/media/PubImages/KV%20Senja%20-%20NH90.jpgLedige stillingerForsvaret har i dag blitt en mangfoldig arbeidsplass med gode forutsetninger for karriere og egenutvikling.aktuelt_2136_innsatsledigestillinhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=6511


Kontinuerlig påfyll

–Jeg hadde egentlig tenkt å ta et hvileår etter videregående, men ble innkalt til militæret. Der ble det etter hvert PC-basert jobbing i sambandet, både på Vestlandet og på Huseby i Oslo.

Da jeg etterpå ble bedt om å ta et engasjement fordi de trengte folk i
sambandssenteret i Forsvarsdepartementet, var det gjort. Tilfeldighet
er gjorde at det ikke ble noe hvileår før videre skolegang, og
heller ikke noe lån til videre studier, forteller Pedersen.

Taushetsplikten er blitt en vane.Og selvfølgelig er det spennende å få jobbe med noe de fleste ikke vet noe særlig om.

En stor fordel med å begynne i Forsvaret er nemlig at du får utdanningen betalt. I jobben som kryptoforvalter, en stilling han har hatt de siste sju–
åtte årene, er kontinuerlig påfyll helt avgjørende.Pålitelig og nøyaktig

Så hva skal til for å fylle en slik stilling i Cyberforsvaret, en del av Forsvaret som bare blir viktigere og viktigere?

–For å få en slik jobb, må selvsagt kunne sikkerhetsklareres, og
du må være pålitelig, nøyaktig og ha interesse for teknologi. Omtrentlighet fungerer ikke hos oss, understeker Pedersen.

Han setter også stor pris på det kontinuerlige utviklingsarbeidet som er en stor del av jobben.

–Vi kurses underveis hele tiden. Jeg underviser også andre og er med på å utvikle de tekniske løsningene vi bruker. Utviklingsarbeidet vi gjør, er
veldig viktig, for truslene endrer seg stadig. Vi må til enhver tid kunne møte nye utfordringer fra fiendtlig hold. Det finnes også tilsvarende arbeid utenfor Forsvaret. Der skal for eksempel forretningshemmelig
heter beskyttes, men jeg har aldri egentlig ønsket å jobbe noe annet sted enn i Forsvaret, sier han. 

Vi kurses underveis hele tiden. Jeg underviser også andre og er med på å utvikle de tekniske løsningene vi bruker.

Litt eventyr

Og Forsvaret trenger stadig flere folk.

– Til unge som kan tenke seg å jobbe i Forsvaret, vil jeg si: Har du lyst til å jobbe med noe litt annerledes, være med på å utvikle systemer og slippe studiegjeld, da bør du vurdere å jobbe med krypto. Noen er også med på utenlandsoppdrag.

–  Det ligger en porsjon eventyr i dette, men jobben kan ikke gjøres halvveis. Kritisk informasjon som havner i gale hender, kan i siste instans føre til at liv går tapt. Jeg føler at jeg gjør en viktig jobb fordi jeg er med på å hindre farlige situasjoner og på den måten beskytte landet, sier Lars Erik Pedersen. 

Publisert 3. oktober 2018 14:01.. Sist oppdatert 30. oktober 2018 10:19.