aktuelt_1887_juristenaktuelt_1887_juristenhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=4639Zonera Rafiq er vernepliktig akademiker (VA) i Forsvaret. Foto: Daniel Kalinikov Johannesen/Forsvaret./media/PubImages/jurist3.jpg

Juristen

Hun hadde aldri sovet i telt og foreldrene lurte på om hun ikke heller burde få seg en «ordentlig jobb» på et advokatkontor. Likevel søkte Zonera Rafiq (28) seg til Forsvaret.

​Hun har en mastergrad i juss fra Bergen og en mastergrad i Forensics Criminologi and Law fra Nederland. Nå sitter hun i staben til Luftforsvarets ledelse som juridisk rådgiver.

Som liten elsket hun å diskutere og argumentere.

– Jeg var nok den i søskenflokken som var mest kverulant. Jeg har bestandig vært fascinert av hvordan lover og regler regulerer et samfunn, og hvor avhengig vi er at de følges.

Med familie fra Pakistan har det også blitt mange diskusjoner om hvordan ting skal være og ikke skal være.

– Nå synes foreldrene mine det er kult at jeg er i Forsvaret og er stolte av jobben jeg gjør. Jeg er den første slekten som er i militæret,  så i familien min er dette litt utradisjonelt.
Målet om å utfordre egne komfortgrenser var en av grunnene til at hun søkte nettopp Forsvaret.

 Jeg er den første slekten som er i militæret,  så i familien min er dette litt utradisjonelt. 

Vernepliktig akademiker

Zonera Rafiq er såkalt VA- vernepliktig akademiker. Det vil si at hun gjennomgfører førstegangstjeneste som vernepliktig offiser med em akademisk utdanelse. Dette er en ordning som er mulig for lege, tannlege og jurist.


Rafiq måtte gjennom en rekruttperiode på lik linje med andre som avtjener førstegangstjeneste, selv om hun var 27 år da hun søkte stillingen.

Alt var nytt

Rafiq er født i Norge, og omtaler seg selv som en stolt drammenser. Foreldrene kom til Norge som arbeidsinnvandrere på 70-tallet.

Rafiq hadde verken bodd i telt eller vært noe særlig på skogsturer da hun begynte i rekrutten. 

– Det var kjempegøy, helt ukjent og veldig utfordrende. Tidvis hatet jeg å være der, men jeg nå er jeg glad for at jeg fikk muligheten til å gjøre det, og at jeg ble kjent med så mange fine mennesker. 

 

 

aktuelt_1887_juristenaktuelt_1887_juristenhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=4640Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret./media/PubImages/20170829tk_ZR_I3929.jpg


Varierte oppgaver

Zonera jobber med alt fra oppsigelses- og erstatningssaker til generell tolkning av lover og regelverk.

– Det er mange interessante problemstillinger, spesielt militære, som vi ikke har hatt om på studiet. Det gjør at jeg lærer mye nytt.

Stillingen hennes har et års varighet og i begynnelsen av mars er hun ferdig med førstegangstjenesten. Zonera ser likevel ikke bort i fra at hun kan fortsette som militær jurist.

– Jeg trives og vil gjerne jobbe lenger i Forsvaret. På sikt har jeg sett for meg en karriere innen politiet, hvor både den krimtekniske masteren fra Nederland kan komme til nytte sammen med erfaringen fra Forsvaret.

 

 

aktuelt_1887_juristenforsvaret_347_4040/40-40/media/PubImages/4040.jpeg40 år med kvinnerDet norske forsvaret kan skilte med verdens første kvinnelige ubåtsjef og en kvinnelig styrkesjef i FN. Kvinnene i Forsvaret er alt fra jagerflypiloter og spesialsoldater til jurister.aktuelt_1887_juristenhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=2486


Publisert 1. november 2017 17:10..