Kald kunnskap er hett i NATO

Til høsten arrangerer NATO storøvelsen Trident Juncture i Norge. Det har ført til rekordetterspørsel etter norsk militær vinterkunnskap.

Tekst: Anders Fjellestad   Foto: Torbjørn Kjosvold og Frederik Ringnes

​– Jeg har stått på vannski før, men dette er første gang jeg går ski på snø. Det er veldig annerledes, jeg bruker muskler jeg vanligvis ikke bruker, sier tyske Norbert Voss.

Han er løytnant i ingeniørbataljon 130 i Minden og er i Norge for å delta på vinterkurs i regi av Forsvarets vinterskole. Sammen med 60 andre deltakere fra Tyskland og USA har han fått et brutalt møte med norsk vinter og kulde i treningsområdet ved Elverum. I går var det 27 kulde grader her, men i dag er det rene vårdagen med bare minus 11.

– Om det er minus 20 eller minus 10 har ingenting å si. Det er kjempekaldt uansett, humrer Voss og legger til:

– I går hadde jeg istapper i skjegget. Jeg måtte ta bilde og sende til kona. Og i morgen skal vi isbade. Jeg ler nå, men i morgen er jeg nok ikke særlig høy i hatten.

REKORDINTERESSE
Norbert Voss er en av flere titalls tusen utenlandske soldater som skal delta i NATO-øvelsen Trident Juncture i Norge i høst. Og for å hanskes med norsk vær og klima, trengs det kunnskap om vinter, snø og kulde. Lenge var vinterkunnskap nærmest en ting for spesielt interesserte, men sånn er det ikke lenger. De siste vintrene har vinterskolen vanligvis holdt ett kurs med 30–40 deltakere. I år arrangerer de fire kurs med 60 deltakere i hver.

– Vi kunne sikkert ha holdt ti kurs, så stor er interessen. Vi er positivt overrasket over responsen. Interessen har økt særlig fra land som Nederland, Storbritannia og USA, sier major Knut Hummelvoll, sjef for vinterseksjonen ved Forsvarets vinterskole.
Han tror den økte interessen skyldes at NATO har vendt blikket fra store operasjoner som Afghanistan, til alliansens kjerneområder i Europa og Nord-Amerika.

– Jeg tror denne dreiningen har ført til at trening og kunnskap i større grad er prioritert. Blant annet har NATO nå stående styrker i Polen og Baltikum, og der er det også kaldt. Alliansen trenger derfor vinterkunnskap, sier han.


HARD LÆRDOM

For Hummelvoll og kollegaene har det vært travle dager i vinter. I løpet av fire kursuker er det mye som skal læres for de utenlandske soldatene.

– De lærer å stå på ski, hvordan de skal kle seg for kulda, og etablere base ute i felt. De lærer også terrengvurdering og taktikk for vinteroperasjoner, sier Hummelvoll.
Kurset avsluttes med tolv dager ute i felt. Det må til for at deltakerne skal få prøvd ut kunnskapen i praksis.

– Vi terper på såkalte hard routines, som for eksempel å våkne i teltet ute i felt og kle på seg de kalde, våte klærne fra dagen før. Det er utrolig hardt, men det er det som funker.

Vi kunne sikkert ha holdt ti kurs, så stor er interessen.
Major Knut Hummelvoll

FLEKKETE OVERRASKELSE
For tyske Voss har kurset i Norge hatt en bratt læringskurve. Og det har bydd på flere overraskelser underveis.

– Jeg hadde for eksempel aldri hørt om at hvite flekker i huden er tegn på frostskade. Det var nytt for meg, sier løytnanten som ser fram til å lære den norske vinterkunnskapen videre til sine soldater i Tyskland.

– Det blir bra å komme tilbake til Norge og øvelse Trident Juncture. Som ingeniørbataljon er vi vant til å operere på store, åpne sletter. Her i Norge er det mange trange daler og fjorder, så vi får en helt annen type trening. Dessuten får vi muligheten til å bli kjent med soldater fra andre land og se hvordan de opererer og trener. De fleste soldatene mine har heller ikke vært her før, så vi gleder oss til å komme til Norge for å øve.


MOTIVERTE

Like bortenfor Norbert Voss står to andre tyske kursdeltakere. De har akkurat fått satt opp teltet og bygget en levegg av snø rundt teltet. I likhet med Voss har heller ikke over sersjant Alexander S. eller løytnant Arne Foerster noen voldsom erfaring med snø og ski.

– Vi har nettopp gått på langrennsski for første gang. Det var ganske utmattende og en helt ny måte å bevege seg på, særlig med pulk og 30-kilos sekk, sier Alexander.
Han er troppssjef i jegerbataljon 91 i Rotenburg mellom Bremen og Hamburg, og nå gleder han seg til å ta med troppen til Norge i høst.

– NATO skal til enhver tid være klar til å beskytte sine medlemmer, og da er øvelser som Trident Juncture viktige for å lære hverandre å kjenne. Dessuten blir vi kjent med det norske landskapet og naturen, sier Alexander som mener mye kunnskap er borte etter mange år med fokus utenfor NATOs kjerneområder.

– Mye praktisk kunnskap er tapt, og vi må lære dette på nytt. Derfor gleder vi oss til øvelsen og er veldig motiverte, sier han og får støtte av sin kollega Arne, som er løytnant i det tyske sanitets-forsyningssenteret i Kiel.

– For at vi skal kunne fungere og operere i hele NATO, må vi lære hverandre og landskapet å kjenne. Å få delta på dette kurset er en mulighet få soldater får, så vi er ganske stolte over å være her, sier Arne.

Trident Juncture-sjefen: – Vi er i rute foran øvelsen


Publisert 11. april 2018 11:03.. Sist oppdatert 11. april 2018 13:49.