aktuelt_2050_kjemperforaabliprofeaktuelt_2050_kjemperforaabliprofehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=15100Fra gjørmeløypa under grenaderopptaket. Foto: Ole-Sverre Haugli, Forsvaret/media/PubImages/grenaderopptak-10.jpg

Kjemper for å bli profesjonell soldat

Sultne og døgnville går flere av Hærens fremtidige profesjonelle soldater i dag inn i siste døgnet på mestringsøvelsen. Flere hundre håpefulle unge kvinner og menn kjemper om å få jobb som profesjonelle soldater i Hæren.

Setermoen, indre Troms: Det er tydelig slitne soldater som jobber seg gjennom den seige gjørmeløypa. Under selektørenes evaluerende øyne hjelper de hverandre og jobber som ett lag. På sidelinjen står også Brigade Nord sin sjefsersjant, Morten Fosland. Han har ansvaret for opptaket og er godt fornøyd med hva han har sett så langt.

Denne mestringsøvelsen er bygget opp som en hard arbeidsprøve for å simulere yrket som profesjonell soldat. Opptaket er viktig for å identifisere de soldatene som faktisk har det i seg og har vilje og evne til å bli profesjonelle soldater. Samtidig som det er viktig for den enkelte kandidat for å måle seg mot dem de eventuelt skal tjenestegjøre sammen med, forteller Fosland.

 

 

aktuelt_2050_kjemperforaabliprofeaktuelt_2050_kjemperforaabliprofehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=15101Morten Fosland, sjefssersjant i Brigade Nord. Foto: Ole-Sverre Haugli, Forsvaret/media/PubImages/grenaderopptak-2.jpg
aktuelt_2050_kjemperforaabliprofeaktuelt_2050_kjemperforaabliprofehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=15102Fra gjørmeløypa under grenaderopptaket. Foto: Ole-Sverre Haugli, Forsvaret/media/PubImages/grenaderopptak-6.jpg


Ikke alle like forberedt

Samtidig som sjefsersjanten lar seg imponere av innsatsen til flere av soldatene, kan han fortelle at ikke alle er like godt forberedt.

Vi ser at flere gir seg på grunn av manglende fysisk og mental robusthet, så det må vi ta med oss videre når vi ser på innholdet i førstegangstjenesten, mener Fosland.

Under øvelsen måles kandidatene på fem kjerneområder: Samarbeidsevne, modenhet, etterlevelse av Hærens kjerneverdier (Respekt, ansvar og mot), soldatferdigheter og fysisk og mental robusthet. Når de er ferdig med mestringsøvelsen skal de inn i et intervju med selektører og intervjuere.

Trivdes i førstegangstjenesten

I år var det over 1800 som søkte på grenaderopptaket, noe som var en rekord. For Emilie Dyrseth (t.v) var det en givende førstegangstjeneste som gjorde at hun ville fortsette i uniform og prøve seg som profesjonell soldat.

– Opptaket er veldig utmattende, men det er ikke noe alternativ å gi seg.

Medsoldat Amlie Gjøg syntes opptaket er veldig lærerikt, og at hun har fått kjenne på det å flytte egne grenser.

– Jeg er sykt sliten, men angrer ingen verdens ting.

Mestringsøvelsen avsluttes fredag 25. mai, men over helgen skal soldatene få hvile og gjennomføre intervjuer med selektører. Opptaket avsluttes mandag 28. mai etter at de har fått svar på om de har fått jobb eller ikke.

 

 

aktuelt_2050_kjemperforaabliprofeaktuelt_2050_kjemperforaabliprofehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=15103/media/PubImages/grenaderopptak.jpg

Publisert 25. mai 2018 15:20.. Sist oppdatert 25. mai 2018 15:29.