Du hører dem ikke når de kommer – og du ser dem ikke når de drar

Fra en godt skjult observasjonspost har kystjegerne én oppgave: Registrer hva som skjer og rapporter det videre, uten å bli sett.

​Det er nærmest umulig å høre den lille gummibåten gli innover fjorden. Det er mørkt og noen få kuldegrader. Denne natten er det ingen andre som er ute i den lille vestlandsdalen. Raskt blir båten tømt for luft og gjemt i et skogholt, så fortsetter kystjegerne inn over stranden.

Her skal de ligge skjult i flere døgn, før et stort antall amerikanske marineinfanterister landsettes i forbindelse med NATO-øvelsen Trident Juncture.

– Det handler om å gi styrkene et bilde av hvordan det er når de kommer til land, sier en av kystjegerne.

 

 

aktuelt_2182_kjkfeatureaktuelt_2182_kjkfeaturehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=18064Kystjegerkommandoen (KJK) på observasjonspost under øvelse Trident Juncture 2018. Foto: Jakob Østheim/Forsvaret/media/PubImages/20181102JØ_9858.jpg


Kystens øyne og ører

Kystjegerkommandoen driver med rekognosering og informasjonsinnhenting over hele norskekysten. Det kan for eksempel innebære å ligge skjult på en post og observere et mål.

Denne natten undersøker de først hele strandområdet for mistenkelige gjenstander eller tegn på fiendtlig aktivitet.


Alle forhold sjekkes og dokumenteres: bunnforhold, hellingen på stranda, hvordan sanden er, store hindre, og lendet videre inn i dalen. Når de har fått bekreftet at alt er ok, trekker de oppover i fjellsiden. Alt foregår i stillhet.

Hold soveposen din tørr! Man skulle tro det var en selvfølge, men det har alt å si.
En av kystjegerne om å ligge på post lenge

«Pass på at dere ikke blir sett»

Et godt stykke opp i fjellsiden lager de seg en observasjonspost. Her blir de liggende, med falkeblikk over dalen. Kamuflasjenettet med lokal vegetasjon gjør at de er umulige å se fra stranden. Fra stillingen kan de overvåke hele strandområdet med kikkerter og nattsynbriller.

På bildene under skjuler det seg en observasjonspost med kystjegere. Du må ganske nærme for å få øye på dem?


Oppgaven deres er like enkel som den er vanskelig: Registrer hva som skjer og rapporter det videre, uten å bli sett. 

Kystjegerlaget er et skarpskytterteam som er vant til å ligge i ro og vente. Om fire dager vil de enorme styrkene rulle inn over stranden med amfibiekjøretøy og luftputebåter. En stor operasjon hvor de fem kystjegerne er ansvarlige for at området styrkene skal ta seg inn i, er trygt. 

Vi prøver å røre oss litt, også når vi ligger i ro. For dersom man bare ligger helt stille, råtner vi litt.

– Vi rekognoserer stranda i god tid i forveien. Etter det er oppgaven å passe på at ingenting forandrer seg før styrkene kommer inn, slik at de kan være sikre på at fienden ikke har etablert noen stillinger som kan overraske. Rett før de kommer, rapporterer vi at alt er som det skal, slik at de kan sette i gang.


KUNSTEN Å LIGGE I RO

Å ligge i ro over lengre tid, i stiv sjøvind, er utfordrende.

– Det har vært litt kjølig. Men det går greit, sier en av kystjegerne.

Mulighetene til å bevege seg er få, og på dagtid beveger de seg ikke utenfor stillingen. 

– Man må prøve å røre seg litt, selv om man skal ligge i ro. Vi tar noen pushups og situps. For dersom man bare ligger i ro, råtner man litt.

Kystjegerne vet også at det er fort gjort å ikke merke at man er sulten, når man ligger så mye i ro i kulda.

– Derfor er det veldig viktig å passe på å spise og drikke nok. Det høres banalt ut, men det kan være utfordrende.

 

 

aktuelt_2182_kjkfeatureaktuelt_2182_kjkfeaturehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=18084https://youtu.be/A5bWrVhJ9Kk


Tørr sovepose og tørre sokker

En av de mer erfarne på teamet har ligget ute på observasjonspost i 18 dager.

– Har dere med dere noe for å gjøre livet mer komfortabelt her oppe?

– Sovepose, hehe.

Maten går i feltrasjoner og kanskje noen nøtter for forandringens skyld.

– Jeg har og en amerikansk feltrasjon som jeg stja… – fikk fra noen yankees, det er greit med litt variasjon, sier han og ler.

Ifølge kystjegerne er det flere fordeler med de norske feltrasjonene.

– De er lette å bære med seg, de holder lenge og metter bra. Det eneste du trenger er å ha vann i nærheten.

– Har du noen andre kystjeger-life hacks?

– Hold soveposen din tørr! Man skulle tro det var en selvfølge, men det har alt å si. Gjør alt du kan for å sørge for at det som skal holde deg varm, er tørt.

– Og tørre sokker. Sørg for tørre sokker. Alltid.

 Les mer om

 

 

aktuelt_2182_kjkfeatureaktuelt_2158_stridsbaatkjk/aktuelt/stridsbaat-kjk/media/PubImages/20181027JØ_3103_ny.jpgSlik er livet på sjøen i KystjegerkommandoenHøy fart, skarp beredskap og kjappe manøvrer en hårsbredd fra land – men også provisoriske senger og lite privatliv. Dette er livet for kystjegerne om bord på Stridsbåt 90.aktuelt_2182_kjkfeaturehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=6601


 Les mer

 

 

aktuelt_2182_kjkfeaturekarriere_1702_kystjegerkommandoen/kjk/media/PubImages/01%20bilde%20forside%20KJK.jpgKystjegerkommandoenKystjegerkommandoen (KJK) er Sjøforsvarets kommando- avdeling for jegeroperasjoner i kystnære områder. KJK løser primært sine oppgaver med bruk av kystjeger-patruljer, stridsbåter, og ved etterretningsproduksjon.aktuelt_2182_kjkfeaturehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=6602Publisert 6. november 2018 12:32. | Sist oppdatert 8. november 2018 09:40.