aktuelt_2282_knmmauderhjemmeaktuelt_2282_knmmauderhjemmehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=19109/media/PubImages/20190329BS-4324.jpg

KNM Maud er hjemme

Siden februar har KNM Maud seilt fra Sør-Korea til Norge. Nå er hun hjemme på Haakonsvern.

​En lang og historisk reise er ved veis ende for KNM Maud. Etter å ha tilbakelagt 14.598 nautiske mil, tilsvarende over 27.000 kilometer, samt krysset verdens to største havområder, ble fartøyet godt mottatt på militærbasen på Haakonsvern fredag ettermiddag.

– Det er veldig godt å komme hjem. Og det er veldig gøy at fartøyet får litt oppmerksomhet, for det er langt mellom gangene vi mottar et stort, nytt fartøy i Marinen, sier skipssjef på KNM Maud, kommandørkaptein Thorvald Dahll.

Et stort antall mennesker hadde møtt opp for å ønske det historiske fartøyet og dets besetning velkommen hjem til Norge.

– Det var godt å se kona igjen, i tillegg til svigers og svogers. Veldig artig å se alle som hadde møtt opp for å ønske oss velkommen, fortsetter Dahll, som har vært lenge vekk. Og ikke minst langt vekk.


Historisk reise


Tidlig i februar, etter flere måneder med klargjøring og opprustning av fartøyet, la KNM Maud fra kai i Busan i Sør-Korea.

– Det var mange som ble lei i løpet av oppholdet, så lettelsen var stor da vi så Sør-Korea forsvinne bak oss, sier Dahll, som fikk jobben som skipssjef på Maud i 2013.

Underveis på reisen har besetningen fått opplevd mye. De har seilt over både Stillehavet og Atlanterhavet, vært i San Diego på USAs vestkyst, seilt igjennom Panama-kanalen og også hatt et havnestopp på Curacao i Karibia.

I tillegg har KNM Maud blitt historisk, som det første norske marinefartøyet til å krysse hele Stillehavet og passere datolinja, hvor sistnevnte hendelse ble behørig markert om bord.

– Det er jo helt sært for en nordmann å oppleve. På sjøen har vi også sett blåhval, delfin, sel, flyvefisk og albatros. Det har vært en helt fantastisk reise, og heldigvis har vi unngått dårlig vær, sier Dahll.KOMPETANSE MARINEN ALDRI HAR HATT

Om besetningen om bord på KNM Maud har skipssjefen kun lovord å komme med.

– De har betydd alt, og uten dem hadde ikke dette gått. I befalsstammen har jeg en veldig erfaren gjeng, jeg vil si de beste av de beste. Når det gjelder de menige, så er det også en veldig flott gjeng, sier Dahll.

Han opplever at det er andre tider nå enn når han selv var nestkommanderende (NK) på 80-tallet.

– Uten å si noe stygt om noen, har det skjedd drastiske ting med tanke på selekteringen i Forsvaret. De menige om bord her er solide folk, kommer med fagbrev, er ferdigutdanna og har hele pakka. De har kompetanse som vi aldri har hatt før i Marinen, skryter Thorvald Dahll.

En stolt skipssjef Dahll på vei ned fallrepet før første gang på Haakonsvern.

Et stolt øyeblikk


Skipssjefen legger ikke skjul på at det var et stort øyeblikk å legge til kai på Haakonsvern.

– Det var stort å komme hjem. Dét øyeblikket står ikke noe tilbake for andre stolte øyeblikk i livet mitt, som da jeg fikk min første sønn, som skipssjef å få kommando for første gang, eller når jeg heiste kommando i Sør-Korea, sier Dahll.

Kommandørkapteinen gledet seg også over at hans besetning endelig fikk se sine nære og kjære igjen.

– Det var gøy å se gjengen springe over landgangen og møte sine. Det var et rørende øyeblikk for mange, sier han.

Thorvald Dahll vil definitivt ikke glemme KNM Mauds første seilas. Det håper han heller ikke besetningen vil.

– Jeg håper de vil kunne se tilbake på denne tiden som noe helt, helt enestående, avslutter han.

Publisert 29. mars 2019 17:17..