aktuelt_2501_kokkelaerlingerimponaktuelt_2501_kokkelaerlingerimponhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=21225/media/PubImages/Belgia_5.jpeg

Kokkelærlinger imponerte militærtoppene

To kokkelærlinger i Forsvaret fikk et helt spesielt oppdrag i Belgia: Lag et festmåltid for NATO-topper. 

Caroline Hamre og Gøran Tjønneland Skilbrei har laget et festmåltid for NATO-representanter i Belgia. De to kokkelærlingene i Forsvaret imponerte gjestene stort.​

Norges militære representant ved SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe), brigader Anne Rydning, ønsket seg to lærlinger ned til Belgia for å planlegge og arrangere to festmiddager for andre NATO-medlemmers nasjonale militære representanter med ektefeller.

– Jeg er godt kjent med lærlingeordningen i Forsvaret, blant annet fra min tid på Sessvollmoen, og har ved flere anledninger tidligere fått mulighet til å nyte gode måltider tilberedt av lærlinger. Uavhengig av tidligere erfaringer, lot jeg meg kraftig imponere over nivået de unge lærlingene presterer på, alt fra planlegging av menyer, matinnkjøp, til hvordan maten smakte og hvordan det ble presentert, sier brigader Rydning.

Jeg vil absolutt anbefale denne retningen for dem som ønsker å jobbe innenfor kokkeyrket.
– Gøran Tjønneland Skilbrei

Hamre og Skilbrei hadde ansvar for hele måltidet, fra planlegging til presentasjon, og fikk mye skryt fra alle gjestene. Ekstra overrasket ble gjestene under takketalen, da to kokker på 18 og 19 år kom ut av kjøkkenet.

– Dette er etter hva jeg er kjent med, første gang noe slikt er gjort, og med suksessen dette utgjorde er det stor muligheten for gjentagelse og for en ny henvendelse fra Belgia, fremhever brigaderen med et stolt smil.

Spennende utfordring i hverdagen

Gøran Tjønneland Skilbrei forbereder desserten for NATO-representantene. Foto: Forsvaret

Både Hamre og Skilbrei har bakgrunn fra Vg2 kokk- og servitørfag. For Skilbrei var ikke Forsvaret en åpenbar retning, og valget om lærlingeplass var ikke enkelt.

– Jeg angrer ikke på valget i dag, og jeg trives veldig godt som lærling på Setermoen. Jeg vil absolutt anbefale denne retningen for dem som ønsker å jobbe innenfor kokkeyrket. At jeg i tillegg fikk denne muligheten, er som en gulrot å regne, og har motivert meg ytterligere for å fortsette som kokk i Forsvaret eller sivilt.

Hamre, derimot, så på Forsvaret som et naturlig valg. Faren og de eldre søsknene hennes har hatt militære karrierer, og dermed ble lysten til å være lærling i Forsvaret større. Hun trives så godt som lærling at hun nå tar fagbrev nummer to.

– Da jeg var ferdig som kokkelærling, søkte jeg og fikk innvilget å starte nytt fagbrev som institusjonskokk. Jeg har ikke angret og trives godt med de faglige utfordringene vi møter hver dag og den utviklingen det blir lagt til rette for som lærling, sier Hamre.

– Samarbeidet med Gøran var selvfølgelig avgjørende for resultatet, men oppdraget i Belgia ga meg også en økt tro på egne ferdigheter og evnen til å stå på egne bein.

Begge to er enige i at oppdraget i Belgia har vært en spennende utfordring som andre lærlinger bør få mulighet til å være med på ved en annen anledning.

 

 

aktuelt_2501_kokkelaerlingerimponaktuelt_2501_kokkelaerlingerimponhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=21227/media/PubImages/Belgia_8.jpeg


Størst i landet

Forsvaret er Norges største lærlingebedrift med nærmere 600 lærlinger årlig. De er fordelt over hele landet, og spredt på rundt 30 lærefag. Lærlinger jobber i alle deler av Forsvarets struktur, blant annet på grensestasjoner, i Kystvakten, i Marinen, på flystasjoner, på skoler og i staber.

Om du tar fagbrev som militær lærling, så får du både førstegangstjeneste og fagbrev på to år (enkelte fag kan ha lengre læretid). Normalt i et sivilt løp tar dette tre år. Fordelene ved å ta lærlingetiden i Forsvaret er mange, men mest av alt fremheves det gode læremiljøet og god oppfølging.

– Over 95 prosent av kandidatene består fagprøven på første forsøk. De siste årene har over 40 prosent fått «Bestått meget godt». Lærlingene våre sier at det faglige miljøet er svært bra, de får venner for livet og de få utfordret seg selv i den militære delen av læretiden, sier major Jan Inge Hansen, sjef for opplæringskontoret for Forsvaret (OfF).

– Forsvaret trenger flere spesialister med fagutdanning. At vi også har muligheten til å tilby to fagbrev, som her hos Caroline, er en unik mulighet som Forsvaret kan tilby, og da spesielt innenfor kokkefaget/institusjonskokkfaget og kontor- og administrasjonsfaget/sikkerhetsfaget. Forsvaret tilbyr veldig attraktiv og variert tjeneste, og ikke minst er det gode muligheter for praksis og jobb i nærområdet, avslutter major Hansen.

Publisert 28. januar 2020 13:55.. Sist oppdatert 28. januar 2020 14:08.