aktuelt_2093_kommandooverforingiiaktuelt_2093_kommandooverforingiihttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=17239Oberstløytnant Steinar Dahl overtar kommandoen. Foto: SPC ZAKIA GRAY/media/PubImages/NORTU3.jpg

Ny avdeling på plass i Irak

16. august var det kommando-overføring i den norske rådgivningsstyrken Norwegian Task Unit (NOR TU) i Irak.

Seremonien utgjorde den formelle markeringen av rotasjon mellom andre og tredje kontingent, men var kun en liten del av et omfattende overlappingsprogram.

I over en uke har på- og avtroppende kontingent samarbeidet om oppdrag, rutiner og samarbeidspartnere. I tillegg er alt materiell kontrollert og talt opp, med sikte på at den nye avdelingen kan melde seg fullt ut operativ snarest mulig.

Sjefsskiftet ble utført av oberstløytnant Rusty Tuten fra det amerikanske marinekorpset. Han leder koalisjonsstyrken Task Force Lion, som det norske styrkebidraget inngår i. Tuten takket de norske soldatene for innsatsen, og deres profesjonelle innstilling til å løse oppdrag for Iraks beste, i en multikulturell koalisjons-styrke.

 –Jeg har erfart at norske soldater og det amerikanske marinekorpset har mye til felles, sa Tuten. Vi har tilsvarende innstilling til soldatprofesjonen, noe som har bidratt til det gode samarbeidet. Jeg ser frem til å fortsette dette med den nye kontingenten.

 

 

aktuelt_2093_kommandooverforingiiaktuelt_2093_kommandooverforingiihttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=17240Etter oppstillingen snakket oberstløytnant Tuten med avtroppende kontingent. Foto: SPC ZAKIA GRAY/media/PubImages/NORTU1.jpg


Gleder seg til å overta

Etter å ha overtatt kommandoen fortalte oberstløytnant Steinar Dahl at han ser frem til å overta et spennende oppdrag i Irak, og ønsket NOR TU II en god hjemreise.

– Jeg vil takke NOR TU II for den gode støtten, og er imponert over resultatene de har oppnådd i sin periode. Vår kontingent har trent riktig hjemme, og føler oss klare til å føre stafettpinnen videre, avsluttet Dahl.

Vognfører Ole Erik Gullestad er nå ferdig med sitt første utenlandsoppdrag. Han synes perioden i Irak har vært lærerik, og bidratt til å gjøre han og andre grenaderer med flere års erfaring til enda bedre soldater.

Forrige styrkesjef, Jan Skjønsfjell, minnet om at relasjonsbygging tar tid, og at fremskritt i rådgivningen ofte må måles i små skritt. 

– NOR TU II har fått ry på seg som en svært profesjonell avdeling. Vi har oppfylt målsettingene om å gjøre vår irakiske partneravdeling litt bedre, og samtidig vist våre koalisjonspartnere at Norge er en troverdig partner. Jeg er stolt over å ha vært en del av denne enheten, men innrømmer at det skal bli godt å få møte familien igjen, sa Skjønsfjell.


Fakta NOR TU:

  • Norsk styrke som rådgir irakiske avdelinger, primært på divisjons- og brigadenivå. Er partnerstyrke med den irakiske hærens 7. divisjon.
  • Består av rådgivere/stab, styrkebeskyttelsestropp og et etterretnings-støttelag, til sammen drøyt 60 personer.
  • Har base på Al-Asad air base (AAAB), og kan operere i hele Anbar-provinsen.
  • Styrkebidraget er rekruttert fra mange avdelinger i Hæren. I kontingent 2 var flertallet av soldatene fra Panserbataljonen, i nåværende kontingent er det 2. bataljon som stiller brorparten.

 Publisert 20. august 2018 16:04.. Sist oppdatert 20. august 2018 16:05.