Konkurrerer, for å redde liv

​På Sessvollmoen Garnison, løper soldater med alle slags distinksjoner på brystet rundt i skogen for å vinne den prestisjetunge sanitetskonkurransen i Forsvaret.

Her finner man alt fra vernepliktige til offiserer; alle konkurrerer mot alle.

I 1962 startet den årlige internasjonale sanitetskonkurransen AMSTTE i Storbritannia. Norge deltok først i 2017, og siden den gang, har Norge klatret helt opp til toppen. I 2019 tok det norske laget hjem gull.

Nå skal et nytt lag kvalifisere seg til å delta i den internasjonale konkurransen. Ingar Lund er sersjantmajor og sjefsersjant til forsvarssjefen. Han sier at formålet med konkurransen handler om mer enn å plukke vinnerlaget som skal delta i Storbritannia.

– Formålet med konkurransen er også å dra opp det sanitetsfaglige nivået og samle folk med samme interesse. Da får de konkurrert mot hverandre og sett hvordan de ligger an, slik at de kan dra tilbake og bli enda bedre neste gang, sier han.

Forsvaret har de siste årene satset mer på sanitet.

Sanitet holder liv i folk. Derfor så er det en kritisk kapasitet.
– Sersjantmajor Lund.

Konkurransen på Sessvollmoen er satt opp som et postløp. De ulike lagene marsjerer fra post til post, der de blir testet i alt fra skyting og infanteristevner til den internasjonale folkeretten og sanitet.

Soldatene skal nemlig også testes i bærende soldatferdigheter, påpeker Tore Mehus, sjefsersjant i Forsvarets sanitet.

– Det er ikke bare sanitetsposter her, fordi vi må ha på plass soldatferdigheter før vi er i stand til å hjelpe andre.


Komplekse skader

Noen av konkurrentene har jobbet i Forsvaret i mange år, mens andre er inne til førstegangstjeneste.

– Det er veldig varierende hvor mye trening hvert lag har. Vi har et lag fra HMKG som består av personell inne til førstegangstjeneste, og så har vi stadig tjenestegjørende personell fra våre stående avdelinger som Telemark bataljon og sanitetskompaniet i Hærens hurtige reaksjonsstyrke, forteller sjefsersjant Mehus.

På en av postene møter lagene på to skadde soldater: En er lettere skadd, mens den andre er hardt skadd og trenger umiddelbar behandling og evakuering.

Casene soldatene møter på er komplekse og omfattende og soldatene blir testet på behandlingen de gir, hvilke sikkerhetsmessige vurderinger de tar og hvordan de tenker under stress.

– Det er veldig spennende at vi har med vernepliktige soldater, for det legger et helt annet press på de som har dette som jobb. Og sånn helt personlig tror jeg det hadde vært veldig interessant om de vernepliktige klarte å karre seg oppover i konkurransen, forteller sjefsersjant Lund.


De yngste lærer fort

Han tror at de vernepliktige har en reell sjanse til å gjøre det bra i konkurransen.

– De vernepliktige har sett på hva de er dårlige på og har trent på det i forkant. Og det tror jeg de har fått betalt for, i hvert fall på en av stasjonene i dag. På posten jeg observerte gjorde de et veldig godt inntrykk, sier han videre.

Etterhvert er det duket for finale. Da skal de ulike lagene testes på en rekke områder samtidig. Første lag i mål vinner, og lagene som har samlet flest poeng i løpet av konkurransen får en «tjuvstart».

– Finalen er en hinderbane, som er ganske fysisk krevende med både flytting av kjøretøy, bårebæring, hinderløype og håndgranat-kasting, så den er veldig variert, forteller sjefsersjant Lund.

 

 

aktuelt_2406_konkurrererforåholdeaktuelt_2406_konkurrererforåholdehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20299/media/PubImages/DSC_4198.jpg


Sanitet trumfet

Til slutt var det laget fra Forsvarets sanitet som løp seirende i mål til jubelrop fra publikum. Garden kom på en stolt andre plass.

– Jeg tror det er noen fornøyde og stolte gardister på Huseby i dag, sier sjefsersjant Mehus.

Han håper konkurransen kan bli et møtested for sanitetssoldater der de kan utveksle erfaringer, øve sammen og spille hverandre gode.

– Jeg ønsker at dette skal bli en arena for denne viktige gruppen, altså sanitetssoldatene, der de kan møtes, sosialiseres, måle litt krefter seg i mellom og skjerpe seg litt, rett og slett. De skal få noe faglig ut av det, de skal få noe sosialt ut av det, og så skal det være gøy!

– Dette skal bli et årlig arrangement hvor vi setter utøvelsen av sanitetsfaget på stridsfeltet i fokus, på tvers av avdelinger og grener, fortsetter Mehus.

Dagen ble avsluttet med grilling og kos i regi av organisasjonen "Veteran møter veteran". Datoen for AMSTTE 2020 er ikke satt enda, men vil sannsynligvis bli arrangert i mai eller juni.

 Les mer om

 

 

aktuelt_2406_konkurrererforåholdekarriere_234_ledigestillinger/jobb-i-forsvaret/media/PubImages/KV%20Senja%20-%20NH90.jpgLedige stillingerLyst til å jobbe med sanitet i Forsvaret? Vi har en rekke ledige stillinger innen det medisinske fagfeltet. aktuelt_2406_konkurrererforåholdehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7479


Publisert 20. september 2019 09:14.