aktuelt_2619_koronaerfaringeraktuelt_2619_koronaerfaringerhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=22366/media/PubImages/20200428FR-7613.jpg

Flere vil nå lære av Forsvarets Corona-håndtering

Allierte nasjoner og forskningsmiljøer i inn- og utland er nå interessert i erfaringene Forsvarets sanitet sitter igjen med etter vårens innrykk av rekrutter.
Det sier ansvarlig for militær allmenhelse i Forsvaret, oberstløytnant Arne Johan Norheim.
I april tok Forsvaret i mot nærmere 1 200 nye rekrutter til førstegangstjeneste. Det skjedde i en periode da det meste av Norge var stengt ned for å forhindre smitte av pandemien Covid-19. Nøye planlegging og dokumentasjon på funn og av erfaringer, gjør at Forsvarets sanitet (FSAN) nå sitter igjen med verdifulle erfaringer.

Utviklet kunnskap

– FSAN har med dette prosjektet vært i stand til å være helt fremst med å utvikle kunnskap. Mange er nå interessert i de dataene vi har samlet inn, forklarer Norheim.
Blant rekruttene ble det kun funnet to med virus i luftveiene. Samtidig ble det funnet flere som har hatt viruset. Et titalls soldater har dannet antistoffer som taler for at de har gjennomgått smitte, hvor de fleste ikke har vært syke.
– Det betyr at vi har en god del folk som gjennomgår smitte uten å være klar over det selv. Prøvetaking viser at smitteverntiltak som karantene er spesielt viktig, og at testing kanskje er mindre viktig i en frisk befolkning, opplyser Norheim, med en fartstid på over 20 år som lege i Forsvaret.
I tiden fremover er dette data og kunnskap han skal dele med utenlandske  forsvarsattacheer i Norge. Henvendelser har også kommet fra nasjonale og internasjonale forskningsmiljøer.

En stresstest

Sjef for Forsvarets sanitet, generalmajor Jon Gerhard Reichelt, er imponert over hvor effektivt og grundig organisasjonens hans har klart å gjennomføre innrykkene, og samtidig produsert viten til nytte for det øvrige samfunnet.

 

 

aktuelt_2619_koronaerfaringeraktuelt_2619_koronaerfaringerhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=22367Fra venstre: oberstløytnant Arne Johan Norheim, oberstløytnant Erling Rein og generalmajor Jon G. Reichelt. /media/PubImages/IMG_1713.jpg


– Vi har blitt satt på en stresstest jeg ikke tror Forsvarets sanitet har opplevd tidligere, sier Reichelt.
Planleggingen startet allerede i forkant av NATO-øvelsen i vinter. Så ble det påvist et utbrudd av Covid 19 på Skjold leir, før samfunnet stengte ned og helsemyndighetene innførte strenge smitteverntiltak.
– Da måtte saniteten hive seg rundt og forsøke å oversette de sivile føringene til en militær setting. Den grunnleggende utfordringen vår ble det motsatte av å håndtere smitte, vi samler folk i store grupper og lar dem bo sammen. Det var en stor utfordring, men her ble det gjort et bra arbeid, understreker Reichelt.
– Vi har lært mye av dette, og egentlig ikke designet for en slik helsekrise. Disse erfaringene skal vi nå ta med oss for å utvikle saniteten i Forsvaret videre, sier generalmajoren, som ønsker å rette en takk til alle som bidro, også til alle rekruttene som kom inn til førstegangstjeneste og som viste respekt og forståelse for situasjonen.

Gode på allmennmedisin

Lege Arne Johan Norheim mener den viktigste lærdommen er at den militære allmennmedisinen nå for alvor har blitt satt på kartet.
– Forsvaret er flinke på  skuddskader og stridsskader, men nå har vi også fått vite at vi er gode på allmennmedisin. Skal Forsvaret fungere må vi kunne håndtere smittevern og smitteutbrudd, sier Norheim, som til daglig også er professor ved Universitetssykehuset i Tromsø.
Han understreker at Corona-epidemien ikke er over ennå, og at de erfaringene som ble gjort under innrykket i april tar de nå med seg videre. Allerede i juni starter Forsvarets opptak og seleksjon. Neste innrykk av rekrutter til førstegangstjeneste skjer i juli.
Publisert 15. juni 2020 14:07. av Lars Hallingstorp.