aktuelt_1911_kristoffersennysjefhaktuelt_1911_kristoffersennysjefhhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=6133Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen taler under seremonien der Eirik Kristoffersen ble ny sjef Heimevernet. Foto: Forsvaret/media/PubImages/FH2B0290_edited.jpg
aktuelt_1911_kristoffersennysjefhaktuelt_1911_kristoffersennysjefhhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=6134Ny sjef Heimevernet, Eirik Kristoffersen, og hans forgjenger Tor Rune Raabye. /media/PubImages/FH2B0334_edited.jpg
aktuelt_1911_kristoffersennysjefhaktuelt_1911_kristoffersennysjefhhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=6135Tidligere sjef Heimevernet, Tor Rune Raabye, under seremonien. Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen taler. Foto: Forsvaret/media/PubImages/FH2B0199_edited.jpg

– Spesialstyrkene og Heimevernet har mye til felles

Han har lang erfaring fra spesialstyrkene og er hedret med Krigskorset. Nå skal Eirik Kristoffersen (48) lede Heimevernet.

​– Forsvarets spesialstyrker og Heimevernet har mye til felles. Begge har sin bakgrunn fra Milorg og motstandsbevegelsen under andre verdenskrig. Selv om det er forskjeller mellom spesialstyrkene og soldater i Heimevernet, deler de forsvarsviljen. Av erfaring vet jeg at forsvarsviljen, viljen til ikke å gi seg, kan være avgjørende når det blir alvor, sier generalmajor Eirik Kristoffersen.

Stor betydning

Torsdag 30. november var det formelt sjefsskifte på Terningmoen leir i Elverum. Kristoffersen kommer fra jobben som sjef for plan- og øvingsseksjonen ved Forsvarets operative hovedkvarter. Men han er nok mest kjent for sin lange og varierte operative erfaring fra Hæren og spesialstyrkene. Blant annet er han tildelt Krigskorset med sverd for sin innsats i Afghanistan i 2007 og 2008. Nå ser han frem til å lede Heimevernet inn i en tid med store endringer.

– Heimevernet har stor betydning for forsvaret av Norge. Vi er landsdekkende og kan mobilisere 40 000 kvinner og menn på kort varsel, klare til å håndtere uforutsette ting, sier Kristoffersen.

Skal møte soldatene

Kristoffersen overtar sjefsstillingen etter generalmajor Tor Rune Raabye, som har ledet Heimevernet siden november 2013. Den nye sjefen sier han vil fortsette mye av jobben som Raabye har påbegynt.

– Jeg planlegger ingen store endringer, men nå skal jeg ut å møte soldater og befal i distriktene. Jeg kommer for å lære og lytte. Etter hvert vil det danne seg et bilde av hvor vi skal sette inn mer innsats, sier Kristoffersen som ser frem til å komme ut «i felt»:

– Jeg gleder meg til å følge heimevernsøvelsene – se hvordan avdelingene settes opp og benytter treningstiden effektivt. Jeg vet at det jobbes svært godt ute i distriktene, sier den nye heimevernssjefen.

Publisert 1. desember 2017 12:51. av Heimevernet og Anders Fjellestad, Forsvarets mediesenter. Sist oppdatert 4. desember 2017 13:54.