Eirik Kristoffersen forteller ikke gamle krigshistorier

Den nye hærsjefen liker mye bedre å snakke om det som skal skje enn å mimre over det som har vært.

Eirik Kristoffersen lener seg fremover med armene over lårene. Han sitter som om han befinner seg på en stubbe i skogen og ikke ved et kafebord på Bislett. Tilsynelatende klar til å fortelle en god historie fra en lang militærkarriere. 

Men i motsetning til veldig mange forsvarsansatte forteller ikke Kristoffersen så mange egenopplevde militærhistorier. 

– Jeg synes det blir litt kjedelig rett og slett. Istedenfor å dyrke det som har vært er jeg mer opptatt av utvikling. Jeg ser ikke helt hvorfor jeg skal bruke mye tid på det som har skjedd. I så fall skal det være noe vi gjorde som vi kan lære av. Å bruke tid på å mimre gjør jeg ikke, hvis det blir for mye prat om gamle krigshistorier i sosiale lag blir det fort veldig internt og kjedelig.

Lærte mye i HV

Fra mandag 26. august er han ny sjef for Hæren. Med seg har han 14 år fra Forsvarets spesialkommando, nesten to år som stabssjef i Forsvarets Spesialstyrker, et kort år ved Forsvarts operative hovedkvarter og sist i underkant av to år som sjef for Heimevernet. 

– Tilgjengelig og tilnærmelig, uavhengig av grad, stilling og posisjon, skal alle kunne snakke med sjefen. Det skal være lov å si i fra, være uenig og komme med gode ideer. Jeg håper at folk vil oppleve meg som en sjef som er til stede for hele Hæren, ikke bare opptatt med møter og reiser på generalnivå. 

Stillingen i Heimevernet ble kortere enn hva han hadde regnet med, og han innrømmer at å forlate Heimevernet så raskt føles litt tidlig. 

– Jeg forlater ikke Heimevernet fordi jeg ikke trivdes der. Tvert imot, jeg hadde en fantastisk tid i Heimevernet. Jeg går videre med masse erfaring som kommer til å bli nyttige ha med til Hæren.

Han mener Hæren har mye å lære av Heimevernet, som oppbyggingen av styrkestrukturer, altså de som ikke er inne til daglig. 

– Den modellen må vi lære av, slik at folk i Hæren sin reserve vet hvilken stilling de har, hvor de skal møte og hvor de har utstyret sitt. Det vil øke beredskapen, mener Kristoffersen, fremdeles fremoverlent. 

Har planene klare

Han vil at det skal merkes at Hæren nå har fått en ny sjef. Og han vet hva han vil. 

– Innføringen av F-35 og Hærens rolle er viktig for meg. Vi i Hæren må være sikre på at vi har gjort alt vi kan for å ta i mot den kapasiteten. Vi skal lære av de erfaringene spesialstyrkene har gjort og bli flinkest i landet til å drive taktiske fellesoperasjoner. Hæren må være langt fremme på å utnytte langtrekkende ild; fra fly, fra artilleri, fra ubåt, og den typen plattformer. 

 

 

aktuelt_2394_kristoffersen_ny_sjeaktuelt_2394_kristoffersen_ny_sjehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20188Eirik Kristoffersen, her som sjef FSK. Arkivfoto: Forsvaret/media/PubImages/foto_av_tanja_renate_aakeroy-6079.jpg


– Hæren er god på «close air support», direkte støtte til kamphandlinger, det har vi erfart i Afghanistan og i Irak, men vi må bli enda flinkere til å drive med ledelse av ild på lengre hold. Jeg vet ikke den nøyaktige statusen i Hæren nå, men jeg kommer til å gå igjennom fordelingen av ildledere i Forsvaret, såkalte JTACS, og sørge for at Hæren har sin posisjon i dem. Det er vi i Hæren som har fagansvaret og som skal utdanne ildledere, og da må vi sikre oss at vi har nok av dem, understreker Kristoffersen. 

To hjem

I april rundet han 50 år. Da beskjeden kom om at stillingen som ny hærsjef var hans, satte han seg i bilen og kjørte til hjembygda Bjerkvik i Nordland. Bilen skal stå fast i nord. Han skal pendle sørover, men være mest mulig tilgjengelig for hærstaben på Bardufoss. Nå blir det mer bruk av hytta i barndomsbygda, en drøy times kjøring fra Bardufoss. 

Hjemme er på Jeløya utenfor Moss, hvor nordlendingen har havutsikt nok til å slappe av. 

Som sjef lover han å være tilgjengelig, alltid. 

– Tilgjengelig og tilnærmelig, uavhengig av grad, stilling og posisjon, skal alle kunne snakke med sjefen. Det skal være lov å si i fra, være uenig og komme med gode ideer. Jeg håper at folk vil oppleve meg som en sjef som er til stede for hele Hæren, ikke bare opptatt med møter og reiser på generalnivå. 

Publisert 26. august 2019 14:32. | Sist oppdatert 27. august 2019 13:33.