Utfordrer hverandre til å løfte skipet

Mannskapet på fregatten KNM Otto Sverdrup har sendt søsterskipene i Sjøforsvaret en spesiell treningsutfordring.

6 000 tonn, eller 6 millioner kilo. Det er utfordringen mannskapene på fregattene KNM Otto Sverdrup, KNM Thor Heyerdahl og KNM Fritjof Nansen nå har tatt fatt på.

Ved hjelp av egen kroppsvekt og treningsvekter av ulikt slag ombord, registreres det nå treningsøkter over en lav sko i de tre fregattene. Det mannskapet som først har «løftet» sin egen fregatt, vinner.

Strengt tatt veier en fregatt 5 200 tonn. Mannskapet har rundet kraftig oppover, for å gjøre utfordringen enda større.

Løytnant Brede Owesen er idrettsoffiser om bord på KNM Otto Sverdrup. Han er initiativtaker og er den som har utfordret de to andre søsterskipene.

Flaggskip for NATO

For tiden er han og kollegene ute på NATO-oppdrag i Nord-Europa. KNM Otto Sverdrup er flaggskip i Standing NATO Maritime Group One, som ledes av den norske flaggkommandøren Yngve Skoglund denne våren.

– Det er en god treningskultur i Forsvaret generelt, og det gjelder selvfølgelig også om bord på fregattene. Vi har hatt en del interne konkurranser de siste ukene mellom mannskapet og den internasjonale NATO-staben om bord. Nå når vi skulle gå løs på en såpass stor oppgave som å løfte en fregatt måtte vi nesten utfordre våre venner og kolleger på andre fregatter også, sier han.

 Les mer

 

 

aktuelt_2555_loftskipetaktuelt_2505_norskfregattigangmed/aktuelt/norsk-fregatt-i-gang-med-nato-jobben/media/PubImages/20200122JØ_7486.jpg«Otto Sverdrup» i gang med NATO-jobbenEn norsk fregatt seiler dette halvåret på oppdrag for NATO. Det er bra for Norge.aktuelt_2555_loftskipethttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=8048


Resultatene er mannskapene ansvarlige for å føre selv og oppdateringer sendes ut jevnlig. Og om noen jukser?

– Vi jukser ikke i Sjøforsvaret, smiler Owesen.

Regler

Her er reglene for konkurransen:

Antall kilo regnes i det som løftes av vekter, kettlebells eller lignende.

For bruk av kroppsvekt teller én armheving 50 kilo, én knebøy 30 kilo, ett utfall 40 kilo og en hang-up tilsvarende den enkeltes kroppsvekt.

Og det er fullt lov å tenke kreativt.

– Ved mange av posisjonene om bord på fartøyet lar det seg gjøre å gjennomføre litt trening samtidig som jobben gjøres. Ti knebøy er 300 kilo å registrere. Når mange nok gjør noen knebøy i ny og ne så blir det mange kilo etter hvert. Det viktigste er at så mange som mulig blir med å bidrar med sitt til å løfte skuta, sier Owesen.

Med jevn innsats fra langt over 100 mannskap om bord på hvert fartøy blir det fort mange kilo. 40 repetisjoner med 60 kilo i knebøy gir en totalvekt på 2400 kilo. Da er det bare 5 997 600 kilo igjen.

 Les mer om

 

 

aktuelt_2555_loftskipetaktuelt_2508_livetombord/aktuelt/livet-om-bord/media/PubImages/20200121JØ_7065.jpgFregattens indre livNår mørket faller på, skjer det noe på KNM «Otto Sverdrup». Bak de trykktette dørene, inne i det vindusløse skroget, skifter lyset fra hvitt til rødt.aktuelt_2555_loftskipethttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=8049


Publisert 24. mars 2020 13:47. | Sist oppdatert 24. mars 2020 17:35.