DSC_0017x (1)DSC_0017x (1)http://forsvaret.no/media/PubImages/DSC_0017x (1).jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=7208Å være første kvinnelige styrkesjef har ikke vært en hemsko, snarere tvert imot. ‒ Jeg har nådd ut til hele befolkningen på en annen måte enn mine forgjengere, sier generalmajor Kristin Lund. Foto: Forsvaret.
DSC_0060x (2)DSC_0060x (2)http://forsvaret.no/media/PubImages/DSC_0060x (2).jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=7207Generalmajor Kristin Lund er optimist med tanke på en løsning på den mangeårige konflikten på Kypros. Foto: Forsvaret.

Optimistisk om uløst konflikt

Generalmajor Kristin Lund skapte historie da hun ble den første kvinnelige sjefen for en fredsbevarende FN-operasjon. Etter to år på Kypros er hun optimist med tanke på den årelange konflikten.

​​​​​​​​​I over 50 år har FN voktet freden på idylliske Kypros, med bakgrunn i et konfliktfylt forhold mellom gresk-kypriotene og tyrkisk-kypriotene på øya. FN overvåker våpenhvilen og kontrollerer buffersonen mellom den nordlige og sørlige delen av øya. Målet er å skape en varig politisk løsning mellom partene.​

Juli blir hennes siste måned som styrkesjef, nå er det jobb i Norge som venter. Etter to år er generalmajoren overrasket over hvor dypt konflikten om øya stikker. 

– Jeg var jo klar over konfliktens natur, og at det ville være en annerledes opplevelse. Det som kanskje har over​rasket meg mest, er hvor dypt konflikten stikker, og at man fremdeles driver bevisst feilinformasjon og vranglære, blant annet i skolen, forteller Lund.

Fors​​ikt​ig optimist

Men selv om konflikten er flere tiår gammel, og motsetningene stikker dypt i befolkningen på øya, er Lund optimist med tanke på en løsning. 

– Jeg tror at om man skal finne en løsning, er tiden nå. Det er godt klima i forhandlingen, og lederne på begge sider er innstilte på å finne en løsning. Det viser blant annet den markante økningen i antallet møter mellom de to partene, forteller hun.

Det gjenstår likevel mange utfordringer og vanskelige temaer, men Lund øyner håp. 

– Vi har sett god progresjon på mange områder. En løsning krever fortsatt hardt arbeid og er helt avhengig av at begge parter er villige til å gi og ta. Jeg velger å være optimist. Det er mulig når vi har en så dyktige forhandlingsleder som Espen Barth Eide (tidligere forsvarminister ​​​og utenriksminister, red.anm.) ved roret.

Døråpner

​​Da Lund tiltrådte stillingen, skapte hun historie som første kvinnelige sjef for en fredsbevarende FN-operasjon. Og nettopp det at hun er kvinne, mener hun har gitt noen fordeler. ​

– Som kvinnelig styrkesjef når jeg ut til hele befolkningen på en annen måte enn mine forgjengere, forteller hun. 

– ​Jeg har hatt utstrakt samarbeid med de to førstedamene, noe som er viktig i arbeidet for en løsning på Kypros. De appellerer til mange kvinner på øya. 

I tillegg mener hun Norges rolle i internasjonale operasjoner er et viktig premiss for å lykkes ute. 

– ​​Jeg vil også trekke frem forholdet til militære ledere hos begge parter​, som har vært særs godt på grunn av tidligere Nato-samarbeid. Vi hadde mange felles, norske kolleger som ga meg en flying start. Dette bare understreker viktigheten av å ha mange offiserer ute i Nato, FN og andre større organisasjoner.

– Inter​na​sjonal familie

Lund forteller at noe av det som har festet seg best, er opplevelsen av samhold i FN-styrken. 

– Foruten opplevelsene og erfaringen i jobbsammenheng kommer jeg alltid til å huske de mange vennskapene jeg har knyttet her. Når man jobber i FN, blir man en del av en stor, internasjonal familie. 

– Jeg har møtt og jobbet sammen med mange fantastiske mennesker​ og har allerede planer om å besøke mange av dem i deres respektive hjemland. Pluss at de kommer til Norge på besøk, avslutter hun.

Publisert 1. august 2016 09:48. av Anders Fjellestad og Harald Nygard Kvam. Sist oppdatert 12. desember 2016 10:47.