aktuelt_2013_medaljetillibanesereaktuelt_2013_medaljetillibaneserehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=14325/media/PubImages/ml2018-8383.jpg

Medalje til libanesere

Brødrene Assi vokste opp med norske soldater i Libanon. Nå er de hedret med Forsvarsmedaljen for sitt livslange vennskap til Norge og Forsvaret.
Da norske soldater ble sendt til Libanon i påsken 1978 var en av byene de kom til Ebel es Saqi sør i landet. Byen var så godt som tom. På grunn av Israels angrep og okkupasjon av Sør-Libanon hadde innbyggerne flyktet. To av de som returnerte til byen etter nordmennenes ankomst var brødrene Louis og Omar Assi.

Norsktalende libanesere

Da Assi-familien kom tilbake til byen oppdaget Louis og Omar fort at de norske soldatene var annerledes enn soldatene de hadde møtt tidligere.

Louis Assi forteller på klokkeklar norsk:

– Vi ble veldig godt mottatt da vi kom tilbake til byen. Det var de som var i landbyen vår, og tok oss imot da vi kom hjem. Vi vokste opp med de norske soldatene. Vi følte at de var her for å passe på oss. Det var uvant med hyggelige soldater.

 

 

aktuelt_2013_medaljetillibanesereaktuelt_2013_medaljetillibaneserehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=14326Louis Assi ble tildelt Forsvarsmedaljen på en seremoni i Ebel es Saqi i Libanon. Medaljen ble overrakt av Forsvarets veteraninspektør Tom Guttormsen./media/PubImages/ml2018-8337.jpgDe første årene holdt den norske sambandstroppen til i barndomshjemmet til Assi-familien. Alle norske UNIFIL-veteraner som har vært innom Saqi husker de to brødrene.

– Det at man kan lære seg så godt norsk, uten å engang ha vært i Norge, det bare forteller resten av historien, sier Louis Assi.

Høythengende medalje

Under en medaljeseremoni i Ebel es Saqi denne uken ble de to brødrene tildelt Forsvarsmedaljen. Det var Forsvarets veteraninspektør brigader Tom Guttormsen som fikk æren av å overrekke medaljene i forbindelse med en reise tilbake til Libanon for en gruppe veteraner som har tjenestegjort i landet.

Forsvarsmedaljen tildeles av forsvarssjefen, og kan tildeles norske og utenlandske personer i og utenfor Forsvarets organisasjon som på en særlig måte har bistått det norske forsvar. Medaljen er godkjent av H.M. Kongen.

Medaljen ble tildelt Louis Assi for hans langvarige innsats for å bevare det sterke forholdet mellom de norske FN-veteranene og den libanesiske befolkningen. Louis Assi har også gitt et stort bidrag til å opprettholde historien og kunnskapen om den norske UNIFIL-tilstedeværelsen i Sør-Libanon for de kommende generasjonene.

Omar Assi er tildelt medaljen for sin langvarige innsats for å bevare de norske minnesmerket og hans engasjement til «NORBATT-museet» i Ebel es Saqi, og sitt bidrag til opprettholde historien og kunnskapen om den norske UNIFIL-tilstedeværelsen i Sør-Libanon til veteraner og de kommende generasjonene.

 

 

aktuelt_2013_medaljetillibanesereaktuelt_2013_medaljetillibaneserehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=14327Omar Assi ble tildelt Forsvarsmedaljen på en seremoni i Ebel es Saqi i Libanon. Medaljen ble overrakt av Forsvarets veteraninspektør Tom Guttormsen./media/PubImages/ml2018-8368.jpgPublisert 21. april 2018 18:38.. Sist oppdatert 2. mai 2018 10:25.