aktuelt_2461_medaljeseremoninortaaktuelt_2461_medaljeseremoninortahttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20801/media/PubImages/20191119_HAH_1610.jpg

Hedret for innsatsen i Mali

Tirsdag ble 126 ansatte hedret for sin innsats under FN-operasjonen MINUSMA i Mali.

Fredag 15. november kom det norske C-130J Hercules transportflyet hjem etter seks måneder på oppdrag i Mali. Tirsdag ble de norske soldatene tildelt Forsvarets operasjonsmedalje som en velfortjent takk for innsatsen for Norge og FN.

Det norske personellet har fått svært gode tilbakemeldinger på den jobben de har gjort.

Nestkommanderende ved Forsvarets operative hovedkvarter, brigader Lars Christian Aamodt, delte ut medaljen. Med ham var statssekretær i Forsvarsdepartementet, Tone Skogen; sjef Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland; og sjefssersjanten i Luftforsvaret, Christian Aage Olsen.


Viktig bidrag

NORTAD II (Norwegian Tactical Airlift Dertachment) føyer seg inn i rekken av mange internasjonale operasjoner med norsk C-130J Hercules. Norge hatt et Hercules-fly i FN-operasjonen MINUSMA i Mali siden forsommeren, og nå har Danmark overtatt oppdraget etter det norske detasjementet.

Det norske transportflyet har transportert alt fra fersk mat og last, til FN-soldater, tidligere opprørere, pasienter som har hatt behov for medisinsk evakuering, og falne.

De største heltene

Familiene til soldatene ble også hedret. 

– Uten støtten og den ekstra innsatsen dere har lagt ned hjemme, hadde ikke oppdraget gått like smertefritt, sa oberstløytnant Tord Aslaksen, sjef for detasjementet i Mali.

Sammen med oberstløytnant Gaute Log-Størdal som var sjef for detasjementet de første tre månedene, delte de sammen Forsvarets hjemmeheltmedalje til barna til de tjenestegjørende. Medaljen er en takk fra Forsvaret for at vi har fått låne ett familiemedlem til tjeneste ute.

Publisert 20. november 2019 10:43. av Stine B. Gaasland (tekst), Hedvig A. Halgunset (foto), Luftforsvaret. Sist oppdatert 20. november 2019 10:45.