Mer enn bare en kokk

Lukten av kokos og curry brer seg i byssa på KNM «Fridtjof Nansen». Marius Frostad lager mammas kyllinggryte til mannskapet på nattevakt.

Klokka ti på kvelden er de aller fleste ferdig på jobb, men Marius Frostad må stå på litt lenger. Ute på seilas jobbes det døgnet rundt, og da må man også ha mat. Etter fire år på fregatt er Marius godt vant med å forsyne sultne sjøfolk.

– Det er veldig greit å jobbe i messa. Folk er flinke til å takke for maten, og om vi mot formodning ikke hører noe går vi ut fra at det smaker godt, smiler Marius.


Flere kokker – mer søl

Å ha et kjøkken som beveger på seg er ikke alltid lett. Selv om det ser ut som et vanlig kjøkken krever byssa litt ekstra hensyn. Her må alt sjøsikres, hvis ikke ender utstyret opp på dørken om det kommer store bølger, forteller Marius. God plass er det heller ikke. De seks kokkene jobber tett sammen for å mette mannskapet på 120 til 180 personer.

– Siden vi har så lite plass, merker vi fort at jo flere kokker, jo mer søl stemmer godt, ler Marius mens han rører i den store gryta med nattmat.

Lite plass er ingen hindring for trivselen, snarere tvert imot.

– Miljøet er superbra, og vi koser oss og har det gøy på jobb, forteller Marius.

 Les mer om ‭[1]‬

 

 

aktuelt_2471_merennkokkkarriere_234_ledigestillinger/jobb-i-forsvaret/media/PubImages/KV%20Senja%20-%20NH90.jpgLedige stillingerForsvaret har i dag blitt en mangfoldig arbeidsplass med gode forutsetninger for karriere og egenutvikling.aktuelt_2471_merennkokkhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7697


Egen liten familie

Trivselen stopper ikke i byssa. Folkene om bord er med på å gjøre fregatten til en drømmearbeidsplass for Marius. Miljøet er godt, og man kan være sosial og kose seg med brettspill eller en kopp kaffe sammen.

– Man er mye borte fra venner og familie når man seiler, men det går greit når man har en egen liten familie her på skuta.

 

 

aktuelt_2471_merennkokkaktuelt_2471_merennkokkhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20944/media/PubImages/20191118th_ 10715.jpg


Sammen farter fregattfamilien rundt Norge og i verden. Fra Baltikum til USA og Canada, Portugal og sørover, Marius har bemannet byssa og høstet opplevelser verden over.

– Det er spennende å seile så mye og se verden. Det beste var å feire bursdag i New York, mimrer han.

Ikke bare kokk

I tillegg til å lage mat må kokkene ombord bidra med andre oppgaver. Under ukentlige havariøvelser går de ut av byssa og inn i messa, som blir en nødsykestue.

– Det var litt merkelig i starten å skulle jobbe med sanitet også, men nå er det blitt normalt. Det er godt å ha en variert arbeidshverdag, slår Marius fast.


Man blir litt velferdssoldat av å jobbe i byssa også. Et godt måltid gir ekstra påfyll etter en lang brovakt.

– Det er velferd i messa, man kan sitte og kose seg med maten sin, ta en kaffe, prate og hygge seg.

Å glede andre er en del av jobben. Og gleden smitter videre over på dem som jobber i messa.

– Det beste med jobben er alle smilene du får på en tung dag når varmmaten venter. Da er det deilig å få noen glis og heve noens hverdag, smiler Marius.

 Les mer om ‭[2]‬

 

 

aktuelt_2471_merennkokkkarriere_1697_laerlingiforsvaret/larling/media/PubImages/learling_forstegangstjeneste_landingsside.jpgVil du bli kokkelærling i Forsvaret?Forsvaret har om lag 30 ulike lærefag som varierer fra år til år. Også som kokk! Søknadsfristen er 15. februar. aktuelt_2471_merennkokkhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7725


Publisert 5. desember 2019 11:50. | Sist oppdatert 11. desember 2019 15:25.