Ti år siden Norge mistet fire soldater i Afghanistan

– Kjære Christian, Simen, Andreas og Trond. Det er et vitnesbyrd over hvor høyt dere var elsket.

​27. juni 2010 i Afghanistan ble Andreas Eldjarn, Simen Tokle, Christian Lian og Trond Andre Bolle drept av en veibombe under et oppdrag.

Fredag ble det holdt minnesmarkering for de fire falne, på Kystjegerkommandoens hovedbase Trondenes leir i Harstad.

Mot og ferdigheter

Til stede var blant andre forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. I 2010 var han sjef for Sjøforsvaret, og fikk hendelsen tett på.

– Krig er brutalt. Som soldater vet vi det. «Løs oppdraget, ta vare på ditt personell», er noe vi læres opp til alle sammen, fra første dag. Det krever mot å være soldat. Men mot alene er ikke nok. Det må underbygges med solide ferdigheter, sa forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.


Tre av de drepte soldatene jobbet for Kystjegerkommandoen.

– Kystjegerkommandoen var på mange områder flaggskipet i Sjøforsvaret tidlig på 2000-tallet. Avdelingen bestod da, som nå, av profesjonelle soldater med særdeles gode ferdigheter, sa forsvarssjefen.

Preger Forsvaret

Andreas Eldjarn, Simen Tokle og Christian Lian var tilknyttet Kystjegerkommandoen, mens Trond Andre Bolle var fra Marinejegerkommandoen. 27. juni 2010 ble de brutalt revet bort fra familier, venner og kollegaer da de ble drept av en veibombe i Almar.

Livet byr også på andre øyeblikk. Øyeblikk der alt ble svart, og det eneste man vet, er at ingenting blir som før etterpå.

Soldatene var sendt ut for å etablere kontakt med lokale ledere i et grenseområde i Faryab-provinsen. På vei tilbake ble de utsatt for en veibombe og drept.

Hendelsen har preget Kystjegerkommandoen og resten av Forsvaret, og i Trondenes leir er det reist en minnestein over de fire falne.


Rørende seremoni

Kollega og venn av de fire soldatene, Ari, holdt en rørende tale under markeringen.

– I forkant av denne markeringen begynte jeg å reflektere rundt disse signifikante øyeblikkene som preger resten av våre liv. Sånne øyeblikk som utlyser glede og tilfredshet når man tenker tilbake på dem, sa Ari og fortsatte:

– Men livet byr også på andre øyeblikk. Øyeblikk der alt ble svart, og det eneste man vet, er at ingenting blir som før etterpå. 27. juni 2010 var et sånt svart øyeblikk, for mamma og pappa, for barn, for koner og samboere, for brødre og søstre, for øvrig familie, for venner og kollegaer. For meg, sa Ari.

Gjennom hele markeringen ble alle de fire soldatene rost og hedret for sin innsats og tapperhet.

– Kjære Christian, Simen, Andreas og Trond. Det er et vitnesbyrd over hvor høyt dere var elsket. Takk for alt og hvil i fred, kjære kamerater, avsluttet Ari.

 

 

aktuelt_2625_minnemarkeringkjktroaktuelt_2625_minnemarkeringkjktrohttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=22484Forsvarssjef admiral Haakon Bruun-Hanssen under minnemarkeringen i Trondenes leir fredag 26. juni 2020. Foto: Oda Linnea Iden, Sjøforsvaret/media/PubImages/3883_OLBI_200626.jpg


Publisert 27. juni 2020 12:14. | Sist oppdatert 27. juni 2020 12:27.