aktuelt_1889_tungtbaerbarteksplosaktuelt_1889_tungtbaerbarteksploshttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=4121Tungt bærbart eksplosivt mineryddersystem – samme type som ble brukt under ulykken fredag 27. oktober 2017. Foto: Forsvaret/media/PubImages/20171028_135637.jpg

Dette er tungt bærbart eksplosivt mineryddesystem

Etter ulykken i Mauken skytefelt har Hæren innstilt all bruk av tungt bærbart eksplosivt mineryddersystem inntil videre. Les om systemet her.

Ulykken i Mauken skytefelt fredag ettermiddag, der én person omkom, skjedde i forbindelse med bruk av et såkalt tungt bærbart eksplosivt mineryddersystem. Hæren har rutinemessig innstilt all bruk av systemet inntil man har funnet årsaken til ulykken. Her er informasjon og tekniske data om systemet.

Tungt bærbart eksplosivt mineryddersystem.  

Systemet

Tungt bærbart eksplosivt mineryddesystem brukes av ingeniørsoldater til gjennombrytingsoperasjoner i minefelt. Systemet fungerer ved at en rakett blir skutt ut over minefeltet. Raketten drar med seg en slange med eksplosive ladninger. Ladningene legger seg over minefeltet, og ved detonasjon av ladningene vil det skapes en minefri sti slik at en kan bevege seg tryggere gjennom et minefelt. Ved detonasjon av den eksplosive slangen blir det sprengt en minefri sti i en lengde av cirka 54 meter.

Systemet kan også brukes til å sprenge en gjennomgang i tredoble kveilehinder og tilsvarende. Detonasjonen ødelegger hinderet så mye at det er mulig å komme gjennom uten problemer.

Systemet består av to bæreenheter som bæres på ryggen av to soldater fram til bruksstedet. Alle systemets deler er pakket i disse to bæreenhetene. Klargjøring og bruk av systemet utføres av to soldater. For utdanning og praktisk trening finnes det et øvingssystem: mineryddesystem eksplosivt, øving, tungt bærbart. 

Det finnes to typer: ett tungt, og ett lett. Det lette systemet lager minefrie «fotavtrykk» med én meters mellomrom, og det tunge lager en minefri sti. Ulykken fredag skjedde ved bruk av det tunge systemet.

Tekniske data om tungt eksplosivt bærbart mineryddesystem:

  • Totalvekt 45,6 kg (22,8 kg per bæreenhet)
  • Total sprengstoffvekt 25,4 kg
  • Effektiv sprengstoffvekt per meter 460 g
  • Sprengladninger 248 stk., 100 gram PETN
  • Detonerende lunte: Én lunte på 25,8 m, 10 g/m PETN
  • Rakett drivladning 397 g
  • Maksimal ryddelengde 54,3 m
  • Type ryddet vei: Kontinuerlig sti (bredde avhengig av bakkeforhold)
  • Total forsinkelsestid: 34 sekunder
Publisert 28. oktober 2017 15:19. av Hæren. Sist oppdatert 30. oktober 2017 14:04.