Forsvarets mest motiverte soldater?

Ett år i Finnmark nærmer seg slutten for Jegerkompaniet på Garnisonen i Sør-Varanger. Nesten to tredjedeler av soldatene i førstegangstjenesten har ikke fått nok og ønsker seg videre i Forsvaret.

Jegerkompaniet ved GSV ble opprettet høsten 2018, og den andre kontingenten er klar for dimisjon i januar 2020. Mens mange gleder seg til å bli ferdig med førstegangstjenesten er stemningen en helt annen blant jegerne på GSV. Her ønsker flesteparten å fortsette.

– Det er 63 prosent som har meldt interesse for å fortsette i Forsvaret som spesialister. Altså fast ansatte soldater, sier kompanisjef kaptein Marius Berg.


 Les mer om

 

 

aktuelt_2480_motivertejegerekarriere_2251_førstegangstjeneste1/førstegangstjeneste/media/PubImages/KP4_leirvakt3.jpgMuligheter i førstegangstjenesteHer kan du lese om alle tjenestene i Forsvaret, og se om noe passer for deg.aktuelt_2480_motivertejegerehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7742


Kapteinen tror motivasjonen til å fortsette kommer fra gruppedynamikken og en «can do-attitude». Han har fått de rette personene på rett sted. Tre stykker med denne holdningen er Even Eggen (20), Robert Midtbø (20) og Ane Grøneng (19).

– Felles for oss er at vi hadde motivasjon til å begynne med. Vi er glade i å være ute, og har vært en del ute før. Mange vil nok ha den utfordringen som blir lagt frem for jegerkompaniet, fortsetter Ane.


MOTIVERTE SOLDATER

– Jeg søkte Jegerkompaniet fordi jeg ville ha en utfordring. Jeg tenkte at når jeg først skal inn i Forsvaret vil jeg ha ordentlig tjeneste, litt mer sånn militæret som du ser på film. Jeg sa på sesjon at jeg ville ha mye felt, så da ble det jeger fordi vi har mest grønn tjeneste, forteller Ane.

Gutta er enige. En krevende tjeneste med mye felt var det de ønsket seg, og det har de fått. Fra september til desember har de deltatt på seks øvelser. I tillegg har de mye trening og overnatting ute.

– Du lærer å være selvstendig og kunne hevde deg i felt, det synes jeg er gøy. Vi lærer mye om jegerfaget også, det er interessant, sier Even.

Jegerlagene jobber med å oppholde og komme seg frem skjult. Ofte kan de ligge flere døgn i observasjonsposter laget av stokker, presenning og torv. Jobben deres er å snike seg inn på målet.


En skulle tro at for å bli jeger i Forsvaret må man være en skikkelig hardhaus. At man har lagt i mange måneder med trening, bærer tung sekk og lever ute. Dette er bare en myte, ifølge jegerne.

– Alle som vil kan egentlig bli det, slår Robert fast.

Motivasjonen og drivkraften til de 30 soldatene kommer godt til syne. Kompanisjefen skryter av innsatsen og utviklingen deres.

– Vi har lykkes med holdningene og miljøet her. Å starte en tung treningsmodul er ikke noe problem med folk som vil. Hvor den lysten kommer fra, er vanskelig å si nøyaktig, men vi har den.

SAMHOLD

Noe av stemningen kan nok knyttes til tjenestestedet. Her er det langt hjem for de fleste, og det har de gjort det beste ut av.

– For meg spiller det ingen rolle hvor langt vekk jeg skal, for det er langt uansett, ler Robert som er fra Vanylven i Sunnmøre. – Du får ikke samme samholdet med gjengen hvis alle kan dra hjem.

– Det er bra for fellesskapet og samholdet at det er så vanskelig å komme seg hjem, for det gjør at vi finner på ting i helgene og gjør noe sammen. Vi er en veldig sammenspleisa gjeng, sier Ane.

– Det sosiale gjør førstegangstjenesten bra. Vi har det kjempegøy, smiler Even.


VEIEN VIDERE

I mai utvider jegerkompaniet med en tropp, og blir dobbelt så mange. Når kompaniet er ferdig oppbygd i 2022 vil de være 150 soldater, både vernepliktige og befal.

Robert håper på å få fortsette på GSV frem til sommeren.

– Jeg satser på 18 måneder her oppe, så skal jeg søke opptak i Telemark bataljon til sommeren, forteller han.

Også Ane blir værende på Høybuktmoen, men ikke som jeger. Hun skal over til utdanningskompaniet, som styrer rekruttutdanningen i garnisonen.

– Jeg skal fortsette som lagfører, og jeg kommer nok til å fortsette litt etter det, men det er ikke sikkert det blir en karriere ut av det, sier hun.

– Jeg skal fortsette som sanitetsmann, riktignok sivilt, forteller Even.

– Jeg skal prøve å bli ambulansemann, eller paramedic, kanskje.


For Even frister det mer å reise sørpå igjen, enn å bli igjen i Kirkenes. Han har hatt det veldig fint, men er klar for å takke for seg.

– Det trenger ikke være mørkt hele døgnet liksom, mener han.

– Midnattssol er jo et fint fenomen, og mørketid er litt eksotisk, prøver Ane seg.

– Det er fin natur, skyter Robert inn.

– Men det er mye dårlig vær her oppe, mener Ane.

– Det finnes ikke dårlig vær, bare jegervær, smiler Even.

Publisert 11. desember 2019 14:29. | Sist oppdatert 16. desember 2019 10:50.

 

 

aktuelt_2480_motivertejegerefakta_84_garnisonenisorvarang/gsv/media/PubImages/20130408_PederTM_811%20copy.jpgGarnisonen i Sør-VarangerGarnisonen i Sør-Varanger har som hovudoppgåve å vakte den 198 kilometer lange grensa mot vår nabo i aust, Russland.aktuelt_2480_motivertejegerehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7721