Neste generasjon

Hvert år lar hundrevis av spente ungdommer seg utfordre gjennom en uke de aldri vil glemme. Nå er uken halvveis, og tre av kandidatene åpner opp.

​Nord for Gardermoen ligger Sessvollmoen, en av Forsvarets største leirer. Her avholdes Forsvarets opptak og seleksjon, kalt FOS. Her skal hver og én selekteres og testes grundig.

I over en uke venter tunge utfordringer, lange dager, lite søvn og knapt med mat – og alle blir iakttatt gjennom hele døgnet. For de som kommer gjennom opptaket, venter en skoleplass ved en av Forsvarets utdanninger til høsten. Velkommen til FOS. 

Regine Eide sitter på en tømmerstokk utenfor teltleiren i øvelsesområdet. Hun holder vannflasken i venstre hånd og hodet i høyre. Når varmegradene kryper over 30, er vann din beste venn. Kveldssolen kaster fortsatt noen stråler over gressletten og varmer et slitent ansikt.  


Ved siden av henne sitter Erik Aasen og Sondre Østensen. Ermene er brettet opp, og håret er bustete. Likevel smiler de med hele kroppen. De er på samme lag og har satt seg ned for en velfortjent pause. De har ikke kjent hverandre mer enn noen dager, men etter alt de har vært gjennom sammen, er det som om vennskapet har vart i et år. 

De kjemper om hver sin plass ved bachelorutdanning ved Sjøkrigsskolen. Regine ser mot logistikklinjen, Eirik vil bli navigatør, og Sondre er kanskje en fremtidig maskiningeniør.

 

 

aktuelt_2626_nestegenerasjonaktuelt_2626_nestegenerasjonhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=22493/media/PubImages/2020_HAH_7835.jpg


– Nesten alle har hver sin tanke om hva de vil bli i fremtiden. Det er morsomt å se så mange forskjellige typer og personligheter samlet i ett telt, sier Regine.

Erik nikker. Han ser mot resten av laget og smiler. Alderen på lagkameratene varierer med nesten 7 år. De siste dagene har gjort gjengen godt kjent. 

– Til tross for at vi er så forskjellige, er vi alle samlet her og kjemper om en plass ved den samme skolen. Her er det rom for alle typer mennesker, både rånere, bønder og sosser, sier han og ler. 

Klar for nye utfordringer

–Hvilket forhold hadde dere til Forsvaret før dere kom hit?

Sondre Østensen i solnedgangen. Foto: Hedvig Antoinette Halgunset

– I dette laget har alle gjennomført førstegangstjeneste, så vi er alle relativt godt kjent med Forsvaret, sier Sondre. Kanskje det også er mye av grunnen til at vi er så motivert. Jeg har i hvert fall trivdes spesielt godt det siste året og ville fortsette videre med nye utfordringer, legger han til. 

Sondre søkte Hærens krigsskole hele tre ganger uten hell. Da begynte han å se på andre muligheter, og plutselig oppdaget han maskiningeniør. Nå sier han det var det beste som kunne skjedd.

Erik har også hatt førstegangstjeneste i Hæren, men etter førstegangstjenesten og tre år som grenader i ingeniørbataljonen på Skjold, var han klar for et nytt kapittel. 

– Jeg har alltid vært fan av Forsvaret, men drømmen er jo å være på båt, sier han. Det er en krevende utdanning, men jeg føler meg klar for å teste ut nye grenser og ta et steg oppover. 

– Tenk å kunne bidra til det tyngste våpenet vi har i Forsvaret. Eller muligheten til å kunne styre et krigsskip, liksom?

En tydelig entusiasme velter over Eirik mens han forteller om drømmene sine. Det eneste som står mellom drøm og virkelighet, er de siste dagene på opptaket og selektørenes vurdering. 

 Les mer om

 

 

aktuelt_2626_nestegenerasjonkarriere_1067_blearktiskguidesomfo/karriere/ble-arktisk-guide-som-forberedelse/media/PubImages/_LVK5690.jpgFra arktisk guide til SjøkrigsskoleEn utdanning i Sjøforsvaret ble målet til Nikolai Ulvesæter etter at en skade satte en stopper for vektløfterkarrieren. aktuelt_2626_nestegenerasjonhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=8217


En lederutdanning 

Et av spørsmålene som debatteres heftig under opptaket, er hva som gjør den enkelte til en god kandidat til krigsskolen.

– Hmm, stå-på-viljen, sier Regine. Noen kommer rett fra videregående uten inngåtte sko eller mye trening i forkant. Likevel er de bare ikke til å stoppe. Det er utrolig kult å se, legger hun til.

– Tillegg er det viktig å gjøre sitt beste og kunne passe på seg selv og de andre i laget, sier Sondre. 

 Han forteller at noe av det som motiverer han mest, er støtten og oppmuntringen fra de andre lagkameratene.

Det å sette andres behov foran dine egne er vanskelig, men utrolig viktig for å kunne lykkes. Man er ikke bedre enn den dårligste på laget

Erik kremter og nikker.

– Det du sier nå, tror jeg er veldig riktig og sant. Å være leder handler ikke om å vinne selv, men at hele laget vinner samlet. De lagene som klarer å dyrke frem en sterk lagsmentalitet gjør det nok best, sier han. 

 

 

aktuelt_2626_nestegenerasjonaktuelt_2626_nestegenerasjonhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=22494/media/PubImages/2020_HAH_7366.jpg


– Har dere noen råd til fremtidige søkere?

– Det er nok en fordel å ha vært både kald, våt, sliten og sulten på samme tid, ler Sondre. 

Regine tenker seg om. Hun tar en slurk fra vannflasken, tørker seg over munnen med armene og ser mot teltene. 

– Jeg tror det viktigste man har er psyken. Det er utrolig hva du klarer om du bare vil. Alle har dårlige dager innimellom. Det som er nøkkelen er finne lyspunkter i det kjipe, og kunne glede seg over det som er bra. Selvfølgelig er du sliten og trøtt, men egentlig så syntes jeg det er veldig artig her.

Alle nikker og smiler.

Solen takker for seg og etterlater gressletten varm og stille. Leggetiden nærmer seg, og de fleste kandidatene gleder seg til å trekke ned i soveposen. Dagen begynte klokken 06.00, og de fysiske påkjenningene har vært store.

Mellom kandidater som teiper føttene sine, og andre som henger opp t-skjortene, ligger en lun mestringsfølelse som kan sørge for en natts søvn med god samvittighet. De håper i hvert fall på en god natts søvn …

Publisert 27. juni 2020 19:57. | Sist oppdatert 1. juli 2020 12:44.