Nora (19) har førstegangstjeneste på ubåt

Nora Kyte ville prøve noe annerledes under sin førstegangstjeneste. Nå kan nittenåringen nesten ikke fortelle mamma noe om hva hun gjør. Nora er nemlig våpenassistent på en av Norges ubåter.


Nora Kyte (19) sitter i pauserommet på ubåtskolen ved Haakonsvern orlogsstasjon i Bergen. Hun har akkurat kommet tilbake fra et tokt. Hvor lenge de har seilt kan hun ikke fortelle, men er veldig glad for å komme tilbake på land.

Nora kommer fra Gjerdrum, rett utenfor Oslo. Tidligere har hun drevet med piano og trening, men nå var hun klar for nye utfordringer.

­­– Livet om bord på en ubåt er veldig spennende, og jeg får ta del i mange forskjellige aktiviteter. Jeg har lært helt enormt mye etter at jeg begynte for snart et halvt år siden, forteller hun.

Nora smiler til en offiser som plutselig kommer inn i rommet. De nikker til hverandre før hun plukker opp tråden igjen.

– Det der var nestkommanderende på ubåten jeg er på, sier hun lavt.

Ofte er forholdet mellom menige og de høyeste offiserene i en avdeling aktsom. Mellom dem er det en krigsskole, en del år og en stor sekk av erfaringer.

Men om bord på ubåt forteller Nora at stemningen er en helt annen.

– Vi blir veldig godt kjent. I de ukene vi er ute og seiler, bor vi praktisk talt oppå hverandre. De eneste gangene du får alenetid, er når du sover eller er på toalettet. Dermed er det naturlig at vi blir veldig komfortable i hverandres selskap etter en tre ukers tid. I tillegg er vi to som personer som bytter på å bruke den samme sengen. Det kan være litt uvant i starten, men nå går det helt fint. Jeg sover når hun er på vakt, og vice versa.

 Les mer

 

 

aktuelt_2229_noratjenestegjorpaubkarriere_2251_førstegangstjeneste1/førstegangstjeneste/media/PubImages/KP4_leirvakt3.jpgFørstegangstjenesteSe alle mulighetene du har i førstegangstjenesten.aktuelt_2229_noratjenestegjorpaubhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=6915


Hverdagen om bord

– Det beste med å være på ubåt, er den utrolig varierte hverdagen. Når vi ikke er ute og seiler, er det en del fysisk arbeid, vedlikehold og ikke minst jobbing for å øke kunnskapsnivået. Ubåter er en utrolig viktig og essensiell kapasitet for Forsvaret. Selv om det er litt rart å tenke på, er det veldig gøy å lære om.

Samtidig består hverdagen om bord av en del rutinearbeid.

– Som oftest står jeg på utkikk eller på vakt ved sonaren. Da er min primæroppgave å observere visuelt om det er noe eller noen som truer ubåten i umiddelbar nærhet.

Dersom jeg har fri, går mesteparten av tiden til å lese, høre på musikk og se film. Men mest av alt bruker jeg tiden på å lese meg opp til bronsevingehøringen, også kalt kunnskapshøringen. Det er en test som alle på ubåt må klare. Det handler mye om sikkerhet, ubåtens kapasiteter, anleggene internt på båten og hva min post innebærer i detalj.

– I tillegg har vi en blindtest. Da skal du vite hvor alt redningsutstyret på ubåten er i blinde. Du må gå gjennom båten og peke på hvor alt er, samt fortelle kort hva det brukes til, og ikke minst hvordan du bruker det. Alle skal til enhver tid vite hva som er rundt en, i tilfelle det skjer en ulykke.

Det vanskeligste med å være om bord syntes Nora er å sette seg inn i all teorien knyttet til en ubåt. Norges ubåter er et komplisert våpensystem, der matte, fysikk og teknologi er sydd sammen til viktige, strategiske maskiner. Selv om Nora har realfagsbakgrunn, ser hun at et fagbrev er nyttig om bord.


Mamma var mest redd

For mange foreldre kan det være krevende å slippe barna sine til Forsvaret, enten ferden går til en fregatt, en minerydder eller til en landstilling. Men når barna plutselig drar ned i en ubåt uten dekning i ukesvis, er det forståelig at situasjonen kan være krevende.

– Familien var litt engstelige i starten. Mamma var nok mest redd. Men etter en stund ble vi alle enige om at dette kom til å bli veldig spennende.

Til tross for at Nora lever et isolert liv fra omverdenen når hun seiler, trives hun godt. På videregående tilbrakte hun et utvekslingsår på et skip. Der lærte hun om livet på havet og hva det vil si å leve med lite mobildekning. Slike erfaringer kommer godt med nå, forteller hun. Det gjelder å laste ned musikk og filmer i forkant av seilingen!

Over forventningene

Nora forteller at hun så for seg førstegangstjenesten som et hektisk år med mye hun ikke kunne. Til nå har hun hatt mange nye opplevelser og en tjeneste helt utenom det vanlige.

– Jeg har blitt tatt godt imot fra dag én. Jeg trodde aldri jeg kom til å ha det så gøy og lære så mye.

For å passe som menig om bord på en av ubåtene, forteller Nora at du bør være lærevillig og ha god arbeidsvilje. Ikke minst bør du like å være rundt andre.

Hun smiler og lener seg tilbake i sofaen.

– Det føles godt å kunne si man jobber på ubåt.

 Les mer om

 

 

aktuelt_2229_noratjenestegjorpaubfakta_656_ubaat2016/aarsrapport/ubaat-2016/media/PubImages/ubaat%20aarsrapport%202016.jpegLivet under vannBli med på ubåttokt!aktuelt_2229_noratjenestegjorpaubhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=6916


Publisert 12. februar 2019 12:22. | Sist oppdatert 28. februar 2019 10:47.