Fregatten KNM Roald Amundsen forlater kaien i Oslo havn / Frigatte HNoMS Roald Amundsen in Oslo harbourFregatten KNM Roald Amundsen forlater kaien i Oslo havn / Frigatte HNoMS Roald Amundsen in Oslo harbourhttp://forsvaret.no/media/PubImages/20170116LTR_9884.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=8560Fregatten KNM Roald Amundsen leder Natos stående marinestyrke: SNMG1. Foto: Lars Røraas, Forsvaret
Norge overtar SNMG1 2017Norge overtar SNMG1 2017http://forsvaret.no/media/Lists/YouTubeVideoList/DispForm.aspx?ID=227https://youtu.be/WO8mOHc6vzc

Norge leder Natos marinestyrke

Den norske fregatten KNM Roald Amundsen tok denne uken over ansvaret for Natos stående marinestyrke. I et år skal fregatten lede fartøy fra en rekke land og stå på beredskap for alliansen.

​​​​​​​​​​​​​Marinestyrken Norge nå skal lede er en av to av sitt slag i Nato. Styrken består av fregatter, destroyere og ett logistikkfartøy.

– Vi er godt forberedt og trent for dette oppdraget og ser frem til å komme i gang, sa flaggkommandør, Ole Morten Sandquist, som skal lede hele styrken frem til juli.

Norge skal lede det som offisielt heter «Standing Nato Maritime Group 1» (SNMG1) hele 2017 og vil i juli bytte fartøy og styrkesjef. Det er fregatten KNM Otto Sverdrup som da tar over som kommandoskip.

– Som styrkesjef har jeg med meg en egen stab på 18 offiserer fra flere nasjoner. Jobben vår er å lede og planlegge bruken av styrken, forklarte Sandquist.

Den norske fregatten har til vanlig et mannskap på rundt 120 personer. Sandquists stab kommer i tillegg til mannskapet.

​​VIKTIG nato-BIDRAG

Norge har tatt initiativ overfor Nato for å få maritime spørsmål høyere på agendaen. Derfor var forsvarsminister Ine Eriksen Søreide tilstede for å ønske fartøy og besetning lykke til med oppdraget. 

– Norge har over tid hatt en tydelig profil i Nato for å styrke oppmerksomheten om alliansens strategisk viktige havområder. 

– Dette norske bidraget understreker vårt engasjement, og at Norge tar ansvar for byrdefordeling i alliansen. Norge er en maritim nasjon,​ som er avhengig av at Nato kan operere i våre områder, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide

​Sta​rter med trening

Den norske fregatten og det tyske tankeren «Spessart» seilte mandag ut Oslofjorden for å starte trening av styrken.

– Den første uken vil vi bruke på å øve sammen med de andre fartøyene, slik at vi er klare til innsats på kort varsel, sa Sandquist.

Marinestyrkens første mål er København hvor de skal ha et kortere havneopphold.

– Om litt kommer det også et belgisk fartøy og slutter seg til og andre nasjoner vil bidra gjennom året, forklarer Sandquist.

Publisert 17. januar 2017 10:57. av Fredrik Tandberg, Forsvarets mediesenter. Sist oppdatert 25. januar 2017 10:53.