Norsk kampflyger: – Jeg har blitt enda mer glad i F-35

Norske F-35-piloter har fått testet seg til fulle under den amerikanske gigantøvelsen Red Flag i Nevada. Og Norges nye kampfly leverer i kamp.

​– Jeg har vært imponert over F-35 tidligere også, men etter øvelse Red Flag forstår jeg virkelig hvorfor dette er det ypperste av det Norge kan kjøpe av jagerfly, sier «Sigurd» og legger til:

– Jeg har blitt enda mer glad i F-35. Systemet er så bra at du stadig blir overrasket. Det blir litt sånn: «Oi, du klarte å finne det flyet så fort, ja?».

Norsk F-35-debut

«Sigurd» er blant de norske flygerne som fikk brynt seg under øvelse Red Flag i USA i mars. Den er en av verdens aller største og råeste luftøvelser og arrangeres flere ganger årlig. Men dette var første gang norske F-35-flygere deltok, og «Sigurd» var den yngste av dem.

– Det er stort å delta her. I Red Flag har vi virkelig blitt eksponert for et så realistisk scenario som det går an å lage, sier han.


Hakket hvassere

Riktignok er luftøvelser i Norge og Europa også utfordrende og gode, men Red Flag er hakket hvassere. Dette er luftøvelsen «alle» flygere snakker om. I det enorme øvingsfeltet i Nevada – tett på sagnomsuste Area 51 – får de testet seg i nærkamp med fiendtlige fly, bakke-til-luft-systemer, jamming og andre trusler en kan støte på i en militæroperasjon.

– Jeg blir utvilsomt en bedre flyger av dette, for du får kjenne på litt av den realismen du ikke nødvendigvis alltid får kjent på i daglig trening. Du må hele tiden gjøre gode vurderinger, og gjør du ikke det, blir du straffet for det.

 Les mer om ‭[2]‬

 

 

aktuelt_2301_norskflygerredflag20karriere_1856_flygerutdanning/flyger/media/PubImages/flygerutdanning_opplisting.jpgVil du også fly F-35?Les mer om opptaket og utdanningen her. Søknadsfrist er 1. desember 2019.aktuelt_2301_norskflygerredflag20http://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7195


Overraskende gøy

Det var tilfeldigheter som gjorde at «Sigurd» endte opp som jagerflyger. Etter videregående så han en video av jagerfly og syntes det så morsomt ut. Så søkte han Forsvarets flygeskole, og i 2010 begynte han som F-16-pilot på Ørland flystasjon. De siste par årene har han vært ved Luke Air Force Base i Arizona for å lære seg å fly F-35. Det har vært en positiv overraskelse.

– Jeg fryktet det skulle bli mye grunnleggende trening, og at F-35 ville bli som å fly med en datamaskin. Men det har vist seg å bli mange kule turer, og det har vært overraskende gøy.

Det er ikke mye annet jeg ville gjort enn dette.
«Sigurd», norsk F-35-flyger

Alt er nytt

Etter flere år i F-16 var det uvant å skulle bytte over til F-35. Alt er nytt, og det nye kampflyet gir overveldende mengder informasjon. Dessuten har det overlegne radarkapasiteter og evne til å skjule seg i luften. Det stiller også store krav til flygeren.

– Jeg følte meg god i F-16, og så er plutselig alt annerledes. Du sitter litt rart, det er knotete å spenne seg fast, men så blir du varm i trøya. Det er ikke mye annet jeg ville gjort enn dette.

 Les mer om ‭[1]‬

 

 

aktuelt_2301_norskflygerredflag20aktuelt_2274_norskeflyvereioevels/aktuelt/norske-flyvere-i-oevelse-red-flag/media/PubImages/20190314tk_I4269.jpgNorske kampflygere i verdens heftigste luftøvelseUnder luftøvelsen Red Flag i Las Vegas får norske F-35-flygere den råeste kampflytreningen som kan oppdrives.aktuelt_2301_norskflygerredflag20http://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7189


Publisert 23. april 2019 12:56. | Sist oppdatert 1. juli 2019 10:48.