Norske kampflygere i verdens heftigste luftøvelse

Under luftøvelsen Red Flag i Las Vegas får norske F-35-flygere den råeste kampflytreningen som kan oppdrives.

NEVADA, USA: –Øvelse Red Flag byr på de mest krevende, ekstreme og komplekse operasjonene vi kan gjøre, sier oberstløytnant Martin «Tintin» Tesli.

Han er en av Norges mest erfarne F-35-flygere med nærmere 400 timer bak seg i Norges nye multirolle-kampfly. Tross erfaringen har øvelse Red Flag ved Nellis Air Force Base i Nevada bydd på intense flygninger.

– Jeg har svettet mye i cockpit, for å si det sånn, og det er på grunn av kompleksiteten i øvelsen, sier han.

De siste fire årene har han vært norsk sjef ved Luke Air Force Base i Phoenix, der norske flygere trenes og sertifiseres til å fly F-35. Red Flag tar treningen ett hakk videre.

– På Luke lærer vi å fly, på Red Flag lærer vi å kjempe.


Verdifull erfaring for Norge

Red Flag er en jevnlig luftøvelse som gjennomføres 4–6 ganger i året og ble startet basert på erfaringene amerikanerne gjorde seg i Koreakrigen og Vietnamkrigen. Denne utgaven startet 8. mars og pågår til 22. mars. F-35 deltar for tredje gang, men dette er første gang utenlandske F-35-flygere er med. Og Norge er med fra start.

– Dette gir oss utrolig viktig erfaring som vi kan ta med oss direkte tilbake til Norge, sier Tesli.

Etter planen skal norske F-35 ha operativ evne innen noen kapasiteter ved årsskiftet. Utbyttet fra øvelsen blir derfor gull verdt i oppbyggingen av det norske kampflysystemet fremover, sier Tesli.


Virkelighetsnært

Under øvelsen settes deltakerne på alle tenkelige prøver. Her er det et motstanderlag med eksperter på virkelige motstanderes taktikker og operasjonsmønstre. I tillegg møter flygerne reelle utfordringer i det gigantiske treningsfeltet i ørkenen nord for Las Vegas – ikke bare fiendtlige fly, men også luftvern, GPS-jamming og annen elektronisk krigføring. Det gjør at øvelsen er så nær en reell operasjon en kan komme.

– Når vi siden sender våre folk ut i ekte operasjoner, så har de allerede opplevd det mest ekstreme de kan gjøre, sier «Tintin».

IMPONERT OVER F-35

Tintin har deltatt i Red Flag tidligere, men da som F-16-flyger. Han skryter av F-16, men med F-35 er øvelsen en helt annen verden. Nye og avanserte sensorer gir et helt annet oversiktsbilde, dessuten imponerer flyets stealth-egenskaper – altså evne til å operere uten å bli oppdaget av motstanderen.

– Stealth er en av de viktigste egenskapene til F-35, og her får vi testet det. Nå er jeg tilbake på Red Flag med det hotteste vi har, og vi kan gjøre så mye mer, sier Tesli og legger til:

– Jeg er overrasket over hvor ekstremt bra F-35-systemet er. Jeg har alltid visst at det er bra, men ikke så bra. Flygemaskinen har overrasket meg positivt, her blir jeg nærmest religiøst overbevist, humrer kampflygeren.

 Les mer om

 

 

aktuelt_2274_norskeflyvereioevelsfakta_718_f351/f-35/media/PubImages/20171214MH_1001_2.jpgF-35 – Norges nye kampflyFra slutten av 2019 får norske F-35 operativ evne på enkelte områder. Les alt om de nye kampflyene her.aktuelt_2274_norskeflyvereioevelshttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7117


Publisert 18. mars 2019 10:00. | Sist oppdatert 27. mars 2019 10:29.