aktuelt_2500_nysamtreningsleirforaktuelt_2500_nysamtreningsleirforhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=21207https://youtu.be/nNJ9BBFogsY

Ny leir for allierte som vil lære vinterkrig

For å forsvare Norge må NATO-allierte kunne operere på vinterstid. Derfor har Forsvaret nå bygget en helt ny leir, som kan ta imot allierte når de er på vintertrening i Norge.
​I et svært skiftende vintervær ble i dag den nye leiren for alliert trening på Skjold åpnet av den nederlandske og norske forsvarsministeren.
 
Tette snøbyger til tross, så var det en stor delegasjon som fulgte de to forsvarsministrene, Ank Bijleveld-Schouten og Frank Bakke-Jensen (H), rundt på Maukstadmoen i Øverbygd, i mer enn to timer tirsdag ettermiddag.

Norge er avhengig av NATO, og våre nære allierte for vår egen sikkerhet. Da er det viktig å bli kjent med hverandre og forstå hvordan vi kan jobbe sammen. – Frank Bakke-Jensen

Personell og materiell

Ingeniørbataljonen og 2. bataljon, som er de to avdelingene fra Brigade Nord som er hjemmehørende på Skjold, hadde forberedt en demonstrasjon med noen av kapasitetene som disse avdelingene besitter. I tillegg fikk ministerfølget se på noe av materiellet til disse og snakket med både soldater og befal.


Siden 2009 har man brukt Åsegarden leir utenfor Harstad til alliert trening, hvor 3. bataljon til Brigaden i Nord-Norge i sin tid holdt til. Som en del av langtidsplanen for forsvarssektoren ble det bestemt at Forsvarets aktivitet i leiren skulle avsluttes i 2019.
 

Rekordfart

Nå har Forsvarsbygg på rekordtid etablert en ny midlertidig leir for alliert trening, i den gamle «rep-leiren» rett på utsiden av leirgjerdet på Maukstadmoen. I august i fjor startet man grunnarbeidene og nå står fire kaserner, en spisesal og kontorbygg, klare til å tas i bruk av inntil 1000 allierte soldater. I første omgang er det omlag 800 nederlandske marineinfanterister som i vinter flytter inn og skal trene sammen med norske soldater, og da hovedsakelig soldatene i 2. bataljon. 

– Vår jobb er å legge til rette for at norske og allierte styrker er i stand til å utføre sin viktige jobb, nemlig å forsvare NATO og Norge. Dette gjør vi gjennom å etablere grunnleggende fasiliteter som infrastruktur for å bo, jobbe, spise og sove, forklarer Signe Woldseth Søreng, regionsjef nord i Forsvarsbygg, som i dag overleverte leiren til de nye brukerne.

Camp Orange

Etter en varmepause i en av flerbrukshallene på Skjold, gikk følget til den nye leiren. Her ble det som seg hør og bør, snorklipping, som for anledningen var et oransje bånd. Et formelt navn er enda ikke bestemt for den nye leiren, men ministrene foreslo Camp Orange, som et passende navn. 

– Jeg mener vennskapet mellom våre to land, er sterkere enn noen gang, sa den nederlandske forsvarsministeren Ank Bijleveld-Schouten, etter åpningen. Hun takket samtidig Norge for den støtten de nederlandske styrkene har mottatt i Norge helt siden 70-tallet. 

– Å legge til rette for nederlandske, britiske og amerikanske treningsfasiliteter i områdene rundt Bardufoss, gjør oss i stand til ta samtreningen og interoperabiliteten, et steg videre. Norge har både vist stor vilje og evne til å etablere denne leiren, og på denne korte tiden, er virkelig imponerende, sa hun. 


Stolt statsråd

Den norske forsvarsministeren var både imponert og stolt over den nye leiren som nå skal tas i bruk av nederlenderne på vintertrening i Norge. 

– Norge er avhengig av NATO, og våre nære allierte for vår egen sikkerhet, sa Frank Bakke-Jensen. 

– Det er viktig å bli kjent med hverandre og forstå hvordan vi kan jobbe sammen. Samtrening mellom norske og allierte styrker prioriteres høyt fra regjeringens side. Tidligere trente allierte styrker for seg selv i Norge, men nå trener og øver disse sammen med norske avdelinger, sa Bakke-Jensen. 

– Det var ikke lett å se forskjell på de nederlandske og norske soldatene i dag, fortsatte han. De er tydelige og dedikerte når de forteller hvorfor de er her, hvordan utstyret deres fungerer, og det viser at dette er personell som samarbeider godt, avsluttet forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. 

Fornøyd HÆRsjef

– Det er viktig for Hæren at våre allierte trener tett integrert med oss. Så når vi nå har flyttet alliert trening fra Åsegarden til Skjold, så er det nettopp for at disse skal jobbe enda tettere sammen med våre avdelinger, sa Eirik Kristoffersen, sjef Hæren.

– Vi har i dag fått en ny leir her på Skjold, som gjør det enda enklere for nederlandske marinesoldater og drive integrert trening sammen med Hæren, og spesielt 2. bataljon, avsluttet, generalmajor Kristoffersen. 


Fakta:

  • 15 000 kvadratmeter bygg fordelt på fire forlegningsbygg, kjøkken/messe, kalde og varme lager, sykestue, kontorbygg m.m., i tillegg til inngjerding.
  • 45 000 kvadratmeter veier og oppstillingsplasser.
  • De første modulene kom 21.oktober til rep.leiren og det er brukt i gjennomsnitt sju uker på hvert bygg i byggetid på stedet. 
  • Forsvarsbygg har samarbeidet tett med FLO og deres strategiske samarbeidspartner WilNor Governmental Services på deler av leiren.
Publisert 23. januar 2020 15:16..