aktuelt_2656_nysjefetterretningstaktuelt_2656_nysjefetterretningsthttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=22853Nils Andreas Stensønes er sjef for Sjøforsvaret. I løpet av høsten tar han over som sjef for Etterretningstjenesten. Arkivfoto: Jakob Østheim, Forsvaret/media/PubImages/20180914JØ_5343 (1).jpg

Han blir ny etterretningssjef

Kontreadmiral og sjef Sjøforsvaret, Nils Andreas Stensønes (56), er utnevnt til sjef for Etterretningstjenesten.

Stensønes etterfølger generalløytnant Morten Haga Lunde, som går av med pensjon før nyttår. Lunde har ledet Etterretningstjenesten siden 1. januar 2016.

Stensønes utnevnes samtidig til viseadmiral. Han tar over sjefsjobben i løpet av høsten, etter nærmere bestemmelse fra Forsvarsdepartementet.

– Jeg vil takke for tilliten, dette er en utfordring jeg gleder meg veldig til, sier Stensønes.

Ny sjef og ny lov

Stensønes peker på at Stortinget i vår vedtok en ny etterretningslov, og sier den er et solid grunnlag for demokratisk kontroll – og samtidig et fundament for å fortsette utviklingen av en tjeneste for dagens og fremtidens behov.

– Det blir selvsagt en sentral oppgave å operasjonalisere dette, slik at Etterretningstjenesten har et robust system for å løse oppgavene som er beskrevet i loven. Samtidig må vi sikre at begrensningene og kontrollsystemene fungerer godt, sier Stensønes.

– Rett person for jobben

Den påtroppende etterretningssjefen startet forsvarskarrieren sin i 1983 og har opparbeidet seg lang og bred erfaring i Forsvaret. Stensønes har erfaring fra MTB- og fregattvåpnene, og han har hatt flere stillinger i både Sjøforsvaret og Forsvarets logistikkorganisasjon. Han har vært sjef for operasjoner ved Forsvarets operative hovedkvarter, og ledet Sjøforsvaret siden 16. august 2017.

Forsvarssjef, general Eirik Kristoffersen, sier Stensønes er riktig person for sjefsstillingen.

– Nils Andreas Stensønes er rett person for denne viktige jobben. God etterretning er premiss for veldig mye av det vi gjør i Forsvaret. Jeg har selv erfart viktigheten av å forstå miljøet vi opererer i, sier Kristoffersen.

Publisert 4. september 2020 11:33..