aktuelt_1747_offiserogordforeraktuelt_1747_offiserogordforerhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=299Lensmann i Sauda Siri Fisketjøn Indrebø i samtale med varaordfører i Sauda Asle Rafdal, ordfører Asbjørn Birkeland står bak. Foto: Tore Ellingsen / Heimevernet/media/PubImages/IMG_6991.jpeg
aktuelt_1747_offiserogordforeraktuelt_1747_offiserogordforerhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=298Heimevernet og politiet sikrer et objekt under en øvelse i Sauda. Målet var å trene på samarbeid og beskyttelse av viktig infrastruktur. Foto: Tore Ellingsen / Heimevernet/media/PubImages/IMG_6920.jpeg
aktuelt_1747_offiserogordforeraktuelt_1747_offiserogordforerhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=300Heimevernet og politiet samarbeider ofte under øvelser rundt om i Norge. Foto: Tore Ellingsen / Heimevernet/media/PubImages/IMG_6785.jpeg

En offiser og en ordfører

Med militær sivil blanding hadde Asle Rafdal god oversikt på beredskapsrommet til kommunen under en større beredskapsøvelse der han var liasonoffiser. Rafdal er nemlig også varaordfører i Sauda.

Onsdag 10. mai deltok Rogaland Fylkeskommune, Sauda kommune, Saudefaldene, Statnett, Haugaland Kraft, Politiet, Brannvesenet og Eramet Norway på en større beredskapsøvelse i kommunen.

– Rollen min som liasonoffiser og varaordfører er en veldig god kombinasjon i beredskapssammenheng, forteller Rafdal.

– Jeg kjenner til hva kommunen trenger støtte til, samtidig som jeg har kontroll på hva Heimevernet kan stille med av ressurser.

Viktig lokal kunnskap

Under øvelsen trente Sauda HV-område håndhevelsesbistand til politiet. Scenariet var at en lastebil kjørte inn i en trafostasjon på smelteverket, noe som resulterte i strømbrudd i hele Sauda. Det var også i scenariet mistanke om at lastebilsjåføren var terrorist og at bilen var full av sprengstoff, så politiet anmodet om bistand fra HV. 

– Når vi har trening med HV-området melder vi alltid fra til politi og kommune slik at de kan bruke oss om behovet oppstår. Det var scenarioet nå også under øvelsen, forteller Rafdal.

– Sauda HV-område har også tidligere bidratt på flere leteaksjoner og skogbranner, så vi har gode erfaringer i å samarbeide med både politi og brannvesen. Om vinteren har vi bare én vei inn til Sauda, så jeg tror det er smart å ha det jeg kaller for kortreist beredskap.

– Heimevernet kan fort stille soldater hvis det blir krise. I Sauda har vi mye viktig infrastruktur både lokalt, regionalt og nasjonalt i forbindelse med strømforsyning, tilføyer han.

Publisert 11. mai 2017 10:43. av Tore Ellingsen, Heimevernet.