Reddet i siste sekund av Forsvarets redningshelikopterReddet i siste sekund av Forsvarets redningshelikopterhttp://forsvaret.no/media/Lists/YouTubeVideoList/DispForm.aspx?ID=137https://www.youtube.com/watch?v=4ufSl0q8Bas&feature=youtu.beHer må Sea King-helikopteret heise opp fem fiskere fra de frådende bølgende. Fiskebåten står helt i fjæra og har fått 90 graders slagside.
RedningsaksjonRedningsaksjonhttp://forsvaret.no/media/PubImages/Redningsaksjon.JPGhttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=4891Det var den 27 meter lange fiskebåten "Kim Roger" fra Sørvågen som fikk motorstopp og drev inn i fjæra. Foto og video: 330-skvadron.

Reddet i siste sekund

Her må Sea King-helikopteret heise opp fem fiskere fra de frådende bølgende. Fiskebåten står helt i fjæra og har fått 90 graders slagside.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​– Det var ikke lett å se ut av vinduet og se desperasjonen som utspant seg nede på båten. Vi skjønte med én gang at det hastet, båten var i ferd med å gå under, sier Peer-Johan Ødegaard. 

Ødegaard er fartøysjef på Sea King-helikopteret som var involvert i den svært dramatiske redningsaksjonen ved Lofotodden mandag 4. januar. En fiskebåt med fem fiskere om bord hadde fått motorstopp og gått på grunn. 

– Vi mistet etter hvert kontakten med fartøyet og trodde en stund at det hadde gått galt før vi kom fram og så at det fortsatt var mulig å redde mannskapet, fortsetter Ødegaard.

Falt i vannet

Forholdene var svært vanskelige. Båten sto helt i fjæra og hadde 90 graders slagside. Antenner, master og vaiere lå og fløt rundt havaristen. 

Videre sørget den sterke vinden og fem meter høye bølger for at to av fiskerne falt i vannet. ​​

– Personer som faller i sjøen, klarer seg ikke veldig lenge. Vi heiste derfor ned redningsmannen, og han klarte å få heist opp de to personene som hadde falt over bord. ​

Mye trening

Etter noen flere dramatiske minutter ble også de andre tre heist opp fra vannet.

– Alt gikk heldigvis bra. Vi er ute på en del oppdrag, men det blir sjelden så dramatisk som dette. Vi har samtidig mye trening, så vi blir veldig fokuserte i slike situasjoner, utdyper Ødegaard. 

Fiskerne klarte seg fint. De ble fraktet til Nordlandssykehuset, o​g de kom unna med noen kuttskader. Ikke alle er like heldige som de fem fiskerne. 

– Det er dessverre ikke alltid at slike oppdrag får et så godt utfall, forteller Ødegaard.

Publisert 5. januar 2016 15:35. av Monique Watne (tekst) og 330-skvadronen (foto). Sist oppdatert 28. juni 2016 10:26.