ace_4ace_4http://forsvaret.no/media/PubImages/ace_4.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=1923

Storfint besøk på øvelse ACE

Tirsdag 2. juni får øvelse Arctic Challenge Exercise (ACE) besøk av både høytstående politikere og generaler.

​​​​​​​​Blant annet deltar statssekretær i Forsvarsdepartementet, Øystein Bø, under besøksdagen, sammen med den svenske forsvarsministeren Peter Hultqvist. 

Generalmajor Yngve Odlo representerer sjefen for Forsvarets fellesoperative hovedkvarter, og generalmajor Per-Egil Rygg, generalinspektøren for Luftforsvaret, er blant de militære gjestene. Også høytstående generaler fra de allierte nasjonene som deltar på øvelsen, står på gjestelista. 

Norge ledende nasjon​

Arctic Challenge Exercise er en av Europas største flyøvelser i år med nærmere hundre jagerfly fra ni nasjoner. 

– Dette er en viktig nordisk øvelse for å planlegge, lede og utføre kompliserte luftoperasjoner i tett samarbeid med allierte. Øvelsen går over både Norge, Sverige og Finland, noe som gir et unikt treningsutbytte, sier statssekretær Øystein Bø.

ACE er en øvelse med utgangspunkt i Cross Border-treningen mellom Norge, Sverige og Finland, der alliansepartnere er invitert til å delta. Øvelsen varer fra 25. mai til 5. juni. Øvelsen er fordelt på basene Bodø hovedflystasjon i Norge, Rovaniemi i Finland og Kallax i Sverige. Flygningen vil hovedsakelig foregå i Nord-Norge og Nord-Sverige. 

– Siden 2009 har vi øvd sammen med Sverige og Finland, og i 2013 inviterte vi for første gang allierte til å ta del i vår øvelse. I år er Norge ledende nasjon, og sammen med åtte andre nasjoner gjennomfører vi kompliserte luftoperasjoner. Dette en av våre viktigste øvelser og viser hvordan framtidens samtrening praktiseres, forteller Per-Egil Rygg, generalinspektøren for Luftforsvaret.

Nærmere hundre jagerfly deltar fra ni nasjoner. Disse er: Sverige, Finland, Tyskland, Storbritannia, USA, Frankrike, Nederland, Sveits og Norge.

Priv. til ​​red.

Påmelding til sroen@mil.no, eller stonningolsen@mil.no innen mandag klokka 16.00.
Oppmøte i hovedvakta Bodø flystasjon innen klokka 08.00 tirsdag 2. juni for de medier som ønsker å filme og ta bilder av avgang og landing av flyene som deltar fra Bodø hovedflystasjon.

For resten er oppmøte innen klokka 12.15 tirsdag 2. juni.

For ytterligere spørsmål, kontakt:
Presserådgiver Sigurd Tonning-Olsen
Tlf: 488 65 018
E-post: stonningolsen@mil.no

Kontaktperson for statssekretæren:
Marita I. Wangberg
Tlf: 905 123 19
E-post: mi​​​​w@fd.dep.no​
Publisert 1. juni 2015 13:15. av Luftforsvaret. Sist oppdatert 28. juni 2016 10:22.