aktuelt_2472_ragnarulsteinaktuelt_2472_ragnarulsteinhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20949/media/PubImages/HVNETT__MG_3516_160406_2600px.jpg

Krigsveteran Ragnar Ulstein er død

Motstandsmannen og forfatteren Ragnar Leif Ulstein er død 99 år gammel. – En helt på så mange måter, sier sjef Forsvarsstaben. 
Ulstein døde tirsdag morgen. Det opplyser Ulsteins sønn Anders Ulstein til NTB.

​Krigsveteranen, forfatteren og historikeren Ragnar Leif Ulstein ble født 19. april 1920 i Ulstein i Møre og Romsdal og var en fremtredende motstandsmann under andre verdenskrig.

– Det er med sorg budskapet om Ragnar Ulsteins død i dag mottas landet rundt. Han ble 99 år, sier sjef for Forsvarsstaben, viseadmiral Elisabeth Natvig.

Kompani Linge

Ragnar Ulstein var bare 21 år da han bestemte seg for å reise over til England med ønske om å ta opp kampen mot den tyske okkupasjonsmakten. Han ble etter hvert tilknyttet Kompani Linge og fikk sitt ønske oppfylt ved flere anledninger, noe han ble høyt dekorert for.

Rett etter krigen deltok han også i den norske Tysklandsbrigaden som bidro til å stabilisere og sikre gjenoppbyggingen av et ødelagt Tyskland.

– Han fikk med andre ord se konsekvensene av krig fra begge sider, et viktig perspektiv for den som senere skulle vie sitt liv til journalistyrket og et langt forfatterskap, sier Natvig og legger til:

– Med soldatens mot og journalistens integritet formidlet han krigens realiteter til mange nye generasjoner. En lokalpatriot så vel som nasjonalt talerør. En helt på så mange måter, sier hun.

Høyt dekorert

Ulstein ble for sin krigsinnsats tildelt blant annet St. Olavsmedaljen med to ekegrener, Deltagermedaljen, Haakon VIIs 70-årsmedalje og britiske Military Medal. For sitt arbeid etter krigen er han tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull og Forsvarets hederskors.

Ulstein er for deltakelsen i Tysklandsbrigaden tildelt Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner og Tysklandsbrigadens veteranmedalje.

Publisert 3. desember 2019 13:26.. Sist oppdatert 3. desember 2019 16:04.