aktuelt_2388_roserdennorskestyrkeaktuelt_2388_roserdennorskestyrkehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20166NORTU 4 overrekker Panserbataljonens fane, Minken, til NORTU 5, som overtar oppdraget i Irak de neste seks månedene. Foto: Ole-Sverre Haugli, Forsvaret/media/PubImages/hoto_irak.jpg

Takket av etter et utfordrende Irak-oppdrag

Den norske styrkesjefen i Irak forteller om et komplekst oppdrag i Irak, men roser egne soldater for alt de har fått til over det siste halve året.

Vinden blåser som en hårføner i ansiktet. Himmelen er skyfri, og solen står på sitt høyeste. Personellet fra to norske styrkebidrag står oppstilt på den knusktørre sanden foran sjefene sine i Irak. En irakisk general følger med fra sidelinjen. Oberstløytnant Tor Øystein Moen, sjef for NORTU 4 (Norwegian Task Unit 4), roser styrken for innsatsen gjennom de siste seks månedene.

Oberstløytnant Tor Øystein Moen, sjefen for Norwegian Task Unit 4. Foto: Ole-Sverre Haugli, Forsvaret

Så ønsker han velkommen til Einar Aarbogh og de påtroppende soldatene i NORTU 5.

– Det har vært en altoppslukende tid, med både overraskelser og mye læring. Vi ser frem til å rotere hjem. Det vi har sett av NORTU 5 er at de er svært godt forberedt til å ta over oppdraget, og har grunnlag til å gjøre en enda bedre jobb enn det vi har gjort, sier Moen. 

Støtter irakerne

Det norske bidraget holder til i leiren ved flybasen Ain al-Asad i Anbar-provinsen i Irak. Den store leiren deles med amerikanske, danske og polske militærstyrker. Oppdraget er å veilede, råde og trene de irakiske sikkerhetsstyrkene, slik at de er enda bedre rustet til å stabilisere land, og holde ISIL unna. 

– Irakerne er stort sett mer enn dyktige og kompetente nok til å løse oppdrag. De har lært mye og fikk selvtillit etter å ha bekjempet ISIL i 2017. I den selvtilliten ligger også vissheten om støtten de har fra oss og resten av koalisjonen, sier Moen.

Han forteller at det ikke har vært så få voldelige hendelser i provinsen siden 2003.

 

 

aktuelt_2388_roserdennorskestyrkeaktuelt_2388_roserdennorskestyrkehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20162Oberstløytnant Tor Øystein Moen, sjefen for Norwegian Task Unit 4, sammen med en irakisk general og påtroppende sjef for NORTU 5, oberstløytnant Einar Aarbogh. Foto: Ole-Sverre Haugli, Forsvaret/media/PubImages/hoto_irak-6.jpg
aktuelt_2388_roserdennorskestyrkeaktuelt_2388_roserdennorskestyrkehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20164Soldater fra NORTU 4 og 5 (Norwegian Task Unit) i Camp Midgard, Ain al-Assad i Irak. Foto: Ole-Sverre Haugli, Forsvaret/media/PubImages/hoto_irak-2.jpg
aktuelt_2388_roserdennorskestyrkeaktuelt_2388_roserdennorskestyrkehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20165Oberstløytnant Tor Øystein Moen, sjefen for Norwegian Task Unit 4, sammen med påtroppende sjef for NORTU 5, oberstløytnant Einar Aarbogh. Foto: Ole-Sverre Haugli, Forsvaret/media/PubImages/hoto_irak-3.jpg


Komplekst oppdrag

Å trene og rådgi de irakiske sikkerhetsstyrkene kan kanskje virke som en enkel oppgave. I realiteten er det et komplekst oppdrag, der personell fra ulike fagområder og nasjoner må jobbe sammen.  

Mange har nok fått med seg at det har vært økte regionale spenninger over de siste månedene. For NORTU 4 har det betydd at det har vært perioder med usikkerhet, der de har måttet tilbringe dagene i over 50 varmegrader i fullt utstyr med hjelm, skuddsikker vest og våpen. Det har gjort oppdraget enda mer komplekst. 

Moen er likevel klar på hvor mye de har fått ut av perioden. 

– Vi har på mange måter videreutviklet og etablert et konsept for hvordan vi samhandler med de irakiske sikkerhetsstyrkene. Det har krevd utallige timer med tankearbeid. Men jeg tror at vi med et lite knippe løytnanter, kapteiner og majorer i spissen, har kommet langt i å finne ut hvordan vi innenfor våre rammer kan gjøre en forskjell i sikring og stabilisering av Irak etter den territorielle seieren mot ISIL, sier han. 

Publisert 22. august 2019 14:18. av Brage Steinson Wiik-Hansen, Hæren. Sist oppdatert 23. august 2019 09:34.