Oppdal sikret, Dovre neste

Jesus Martinez fra Texas feiret 25-årsdagen sin med norske vafler og seier i «slaget om Oppdal».

​Det er et litt uvanlig syn som møter oppdalingene denne novembermorgenen. Fire amerikanske stridsvogner ruller inn på Oppdalsporten kro, butikk og motell. Deretter kommer flere amfibiekjøretøy.

Det føles på en måte litt som å komme hjem. 
–Jesus Martinez, U.S. Marines

Under NATO-øvelsen Trident Juncture står et av «slagene» i Oppdal. NATO øver på forsvaret av Norge, og den spanske bataljonen har som jobb å forsvare Oppdal med hjelp fra soldater i Heimevernets innsatsstyrke Archery. Mens nordpartiet, bestående av blant andre U.S. Marines og innsatsstyrke Rype, skal ta kontrollen over Oppdal og den lille flyplassen like utenfor sentrum.

 

 

aktuelt_2171_slagetomoppdalaktuelt_2171_slagetomoppdalhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=17975En spansk ASCOD i området rundt Oppdal under NATO-øvelsen Trident Juncture. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret./media/PubImages/20181101tk_I8876.jpg


– Underveis linker vi opp med styrker som kommer inn fra vest og noen fra øst. Vi satser på at oppdraget er utført i løpet av fem til seks timer, litt avhengig av hvor mye motstand vi møter, forklarer amerikanske Larry Boyd i U.S. Marine Corps.

Feiret bursdagen i Norge

På den ene amerikanske stridsvogna, en sandfarget Abrams, sitter Jesus Martinez.

Han kikker opp mot fjellene og bort på de andre kameratene på vogna.

– Jeg er spent på hvor glatte veiene vil være, sier han.

Martinez er fra Texas og bor til vanlig i North Carolina, hvor U.S. Marines er stasjonert.

 

 

aktuelt_2171_slagetomoppdalaktuelt_2171_slagetomoppdalhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=17974Jesus Martinez er skytter på en Abrams stridsvogn. Under øvelse Trident Juncture fylte han 25 år. Foto: Jesper Edwin/Forsvaret./media/PubImages/20181101JVE_FH2B1457.jpg


Han er skytter og er den eneste på vogna som har vært i Norge før. Det er to år siden nå, under øvelse Cold Response 2016.

– I told my guys: You better button up cause it's gonna get real chilly, sier han og ler.

Jeg synes det er fint å være tilbake i Norge. Vi kommuniserer godt med nordmenn. 
– Jesus Martinez, U.S. Marines

Martinez fylte 25 for et par dager siden og synes det var helt ok å feire bursdagen sin på en stridsvogn i Norge.

– De andre kjøpte vafler til meg, og det ble noen kopper ekstra kaffe. Jeg synes det er fint å være tilbake i Norge. Vi kommuniserer godt med nordmenn. Så det føles på en måte litt som å komme hjem, sier Martinez.


Flyplassen sikres

Oppklaringssoldater er allerede sendt ut til fots for å sjekke om det lurer fiendtlige stridsvogner eller andre farer foran dem. Forbi laftede stabbur og rødmalte låver ruller stridsvognene i retning flyplassen.

Gjennom skogen løper oppklaringssoldat Alex Hiltannon.

– Dette er veldig god felttrening. Vi har for eksempel ikke så mye fjell der vi er stasjonert til vanlig, sier Hiltannon og legger til:

– Noe av det vanskeligste er å holde seg skjult, spesielt i et område hvor vi ikke er godt kjent.

Martinez og de andre på stridsvognene ruller inn på den lille flyplassen. Og det høres godt når fire vogner på 57 tonn hver inntar flyplassen. I løpet av noen minutter må den spanske bataljonen gi tapt. Fram fra skogholtet og langs lagerbygningene dukker amerikanske marineinfanterister opp for å sikre området.


Forhåndskrevet manus

Nå går veien videre mot Hjerkinn, Folldal og deretter Dovre. Striden på land spilles etter et forhåndsskrevet øvelsesmanus, hvor en styrke i nord og en styrke i sør spiller mot hverandre.

Nordstyrken består av norske Brigade Nord sammen med brigader fra Canada og Sverige. I tillegg deltar en amfibiestyrke fra U.S. Marine Corps.

 

 

aktuelt_2171_slagetomoppdalaktuelt_2171_slagetomoppdalhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=17992https://youtu.be/nOf3cYK66ck


Sørstyrken er ledet av det tysk-nederlandske korpset og består av brigader fra Italia, Storbritannia og Tyskland.

Heimevernet bidrar med innsatsstyrker og personell fra flere HV-områder:

– Befal og spesialister følger avdelingene for å sjekke at de gjør jobben skikkelig, forklarer stridsdommer Terje Hansen.

Publisert 2. november 2018 19:16. | Sist oppdatert 4. november 2018 14:22.