Blant slanger og skorpioner i Jordan

Selv om skumle dyrearter har lurt under trappa til boligen, har Ole-Christian Torp det fint og behagelig inne på «Camp Åsgard» i Jordan.

Herfra har han siden sommeren 2019 støttet norske bidrag i Irak, som hjelper landets sikkerhetsstyrker i kampen mot IS.

– Jeg ble nødt til å omstille hodet en del.

Ole-Christian Torp forteller om hvordan han gikk fra kontorværelse på Haakonsvern, Marinens hovedbase, til å få telefon om at han skulle jobbe utenlands. I Midtøsten.  

– Jeg søkte ganske spontant, dagen før søknadsfristen gikk ut. Ettersom det stod i utlysningen at søkere fra Hæren var foretrukket, ble jeg veldig overrasket da jeg fikk stillingen, sier han.

I juli i år reiste Torp ned til ukjente trakter, nærmere bestemt Jordan, som grenser til både Syria og Irak. Begge nasjoner som de siste årene har vært preget av krig og terror.

– Men sikkerhetssituasjonen i Jordan er relativt god, forteller Torp.

Trener opp irakiske sikkerhetsstyrker i kampen mot ISil

Siden i fjor sommer har 33-åringen fra Høland i Akershus jobbet som nestkommanderende for det norske støtteelementet i Jordan. NSE er en liten avdeling på åtte personer, og i all hovedsak støtter de norske styrkebidrag i Irak gjennom den internasjonale koalisjonsoperasjonen Inherent Resolve.

Koalisjonen ble opprettet etter at Irak ba USA om å bidra militært i kampen mot terrororganisasjonen ISIL. Det norske styrkebidraget, som kommer fra Hæren, har som oppgave å rådgi og trene opp sikkerhetsstyrker i Anbar-provinsen, vest i Irak.

– Norske soldater har siden 2014 trent opp irakerne, først i nord-Irak, før man for to år siden flyttet til Ain al-Asad-basen i Anbar, forteller Torp.


Som nestkommanderende for NSE har Torp ansvar for å følge opp den daglige driften.

– En vanlig arbeidsdag for meg starter med at jeg holder en morgenbrief for sjefen og resten av avdelingen, hvor vi gjør opp status for pågående oppdrag og hvor dagens gjøremål fordeles, sier Torp og fortsetter:

– Jeg driver med forvaltning av avtaler med lokale kontraktører og koordinering med samarbeidspartnere i det jordanske forsvaret og koalisjonspartnere, herunder USA, Danmark og Canada. I tillegg er jeg sjefens stedfortreder når han er borte, forteller mannen fra Høland.

Alkoholfritt øl og vaffelrøre

Jobben opplever Ole-Christian Torp som svært givende.

– Det er mye å gjøre og varierte arbeidsdager, så tiden går fort. I og med at vi er så få på avdelingen, kommer vi veldig tett på hverandre. Samholdet er veldig godt, og vi er avhengige av å hjelpe hverandre for å løse oppdragene våre, sier 33-åringen.

Fylling av drivstoff på norsk C130 Hercules transportfly. Foto: Niklas Mikelborg.

– For en som er vant til bergensk høst, så er jo klimaet her nede et stort pluss, legger en smilende Torp til og forteller at det selv i disse dager er over 20 grader og sol hver dag.

Leiren kaller de «Camp Åsgard», som ligger inne på en jordansk flybase i utkanten av hovedstaden Amman. Basen brukes blant annet av Luftforsvarets 335 skvadron, som opererer C-130 Hercules-fly og frakter personell og materiell. NSE støtter med det aller meste, forteller Torp.

– Jordan er et sivilisert land, hvor vi også får tak i vestlige varer. De har både IKEA og Jysk her.

På «Camp Åsgård» tas de norske styrkene godt vare på.

– Vi prøver å legge til rette for et så behagelig opphold som overhodet mulig. Det går med mange liter vaffelrøre og alkoholfritt øl når vi har soldatene på besøk, smiler Torp.

– Både beklagelig og problematisk

I Irak er ISIL territorielt bekjempet, selv om det fremdeles er sovende celler med ISIL-krigere mange steder. Sammen med en rekke andre land, har også Norge bidratt i kampen mot terrororganisasjonen. 

– Men det blir trolig behov for internasjonal innsats i lang tid fremover for å bidra til stabilitet i regionen, mener Torp.

I flere år fulgte det norske styrkebidraget irakerne i stridshandlinger med IS. Det har ikke vært tilfellet de siste årene.

– Siden 2017 har ikke styrken fått bli med når irakerne trener på skarpe oppdrag. Dette er en begrensning som Irak selv har satt, så treningen og opplæringen vår i dag foregår derfor i hovedsak i leir. Dette er både beklagelig og problematisk, og hindrer full utnyttelse av de norske styrkene, sier Torp.

Full utnyttelse eller ei, NSE skal ha sin del av æren for at de ulike norske styrkebidragene gjør en god jobb i Midtøsten.


– Logistikken kan virke litt usynlig, men det hadde fort blitt veldig merkbart dersom vi ikke hadde vært her. Vi har også fått gode tilbakemeldinger fra avdelingene som vi støtter, som forteller at de er veldig fornøyde med NSEs bidrag, sier Torp.

Han har selv reist til både Irak og Kuwait, men kan ikke si hva han har gjort.

– Men det har vært spennende og interessant, sier Torp.

Slanger og skorpioner under trappa

På basen i Jordan har den norske avdelingen tilgang på mye forskjellig.

– Vi bor i komfortable boligcontainere, og har gode velferds- og treningsfasiliteter. Vi har til og med en ansatt som vasker og stryker klærne våre. Luksus, utbryter Torp.

Han tenker seg litt om.

– Men vi har funnet både slanger og skorpioner under trappen til boligen vår, forteller Torp.

Da er det hyggeligere med quiz og vafler inne på «Camp Åsgård» hver fredag.

– Det er en fast tradisjon og ukas høydepunkt. I tillegg har vi arrangert volleyballturnering med amerikanerne, som holder til i leiren ved siden av oss.

Jordanerne omtaler han som gjestfrie folk.

– Selv om man bare stopper for å spørre om veien, er det obligatorisk å ta en kopp te med folk. Men med tanke på leveringskvalitet, presisjon og tidsfrister kan de være frustrerende å forholde seg til. Man må bare være tålmodig og ta ting med et smil, sier Torp.


33-åringen har også lært mer om jordanernes kultur i kinosalen.

– Jeg har funnet ut at det er helt normalt å leve seg inn i handlingen og klappe og rope til skuespillerne under filmer, ler Torp.

– Hva har høydepunktet vært i løpet av oppholdet?

– Besøke oldtidsbyen Petra og å bade i Dødehavet. Det er en opplevelse jeg kommer til å huske resten av livet, smiler han.

– Søk dere til Midtøsten

I slutten av januar avløses Ole-Christian Torp fra stillingen i Jordan for å begynne i staben til Forsvarets logistikkorganisasjon i Oslo. Han synes tiden har gått fryktelig fort.

– Det har vært mye å gjøre og mange nye ting å sette seg inn i, men det har også vært veldig gøy og lærerikt. Jeg kommer til å ta med meg mange nye erfaringer og gode minner hjem, sier Torp.

Med sin bakgrunn fra Sjøforsvaret, har han også opplevd det som spennende å se hvordan de andre forsvarsgrenene jobber.

– Det har vært spesielt interessant å se hvordan Luftforsvarets C130 Hercules brukes i logistikkoperasjoner. Luftfrakt er et overraskende komplisert fag, sier mannen som har jobbet i Sjøforsvaret siden han var menig på Kystvakten i 2006.

Torp har avslutningsvis en anbefaling til sine sjøforsvarskollegaer:

– Søk dere til Midtøsten!

 

 

aktuelt_2511_slangerogskorpioneriaktuelt_2511_slangerogskorpionerihttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=21373Fjellområde i Jordan./media/PubImages/jordan 16.jpg


Publisert 12. februar 2020 11:21. | Sist oppdatert 14. februar 2020 08:54.